hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 康文署計劃在交椅洲人工島興建交通博物館 ...
開啟左側

[其他] 康文署計劃在交椅洲人工島興建交通博物館

JC3987 發表於 2022-12-10 13:01 | 顯示全部樓層

觀乎國內外嘅交通博物館,普遍都係活用廢置廠房 (e.g. Sydney Bus Museum)、橋底無用土地 (e.g. 東急電車巴士博物館) 而成。

依家香港話要喺新填海地新起一座交通博物館,到底係要好大喜功又還是反智到咩程度?
sunhoo 發表於 2022-12-10 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-12-10 01:00
傾緊強國同香港又關台灣咩事呢?

說明社會如果只識反“假想敵”而失去理性,弊大於利囉
cwsj2003 發表於 2022-12-10 13:16 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-12-10 13:01
觀乎國內外嘅交通博物館,普通都係活用廢棄廠房 (e.g. Sydney Bus Museum)、橋底用地 (e.g. 東急電車巴士博 ...

有棕地唔去掂一係就搞綠化地,搞唔到綠化地就填海,但另一方面香港持有最多地係咩人心照
JC3987 發表於 2022-12-10 13:36 | 顯示全部樓層

cwsj2003 發表於 2022-12-10 13:16
有棕地唔去掂一係就搞綠化地,搞唔到綠化地就填海,但另一方面香港持有最多地係咩人心照
...

都唔使講到私有嘅棕地... 講返官地,樂安排海水化淡廠房擺咗喺度幾多年?有心活化嘅大把嘢可以做。

12Lane 發表於 2022-12-10 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-12-10 13:01
觀乎國內外嘅交通博物館,普通都係活用廢置廠房 (e.g. Sydney Bus Museum)、橋底無用土地 (e.g. 東急電車巴 ...

計我話只係口噏噏開下空頭支票,撻地又未填,佢講到天花龍鳳都得架啦,講CBD真係聽住先啦。同樣論述都唔知講過幾多次,又北都又洪水橋CBD,數碼港又話香港矽谷,人唔笑狗都吠。到最後咪所有野都會變成地產項目,
he_01 發表於 2022-12-10 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層
cwsj2003 發表於 2022-12-10 13:16
...

棕地其實係有收

政府擬於屯門藍地一帶發展公營房屋,涉及29.7公頃土地,目標容納約6.1萬人口,最快2030年入伙。該區現址有不少鄉村工業用地,包括製冰廠、車房等。

位於發展區內的德保雪粒日後將未能保留,該公司執行董事陳衍行形容其業務屬「民生必需品」,為全港各區餐廳供應食用冰,批評政府發展的同時沒了解棕地作業者需要。

政府預計1600公頃棕地中,有一半會被收回用作重新發展,惟當中不少土地屬物流業用地,有受影響用戶表明難以自行覓地搬遷,面臨結業危機,要求當局「先安置,後收地」。
he_01 發表於 2022-12-10 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-12-10 14:40
計我話只係口噏噏開下空頭支票,撻地又未填,佢講到天花龍鳳都得架啦,講CBD真係聽住先啦。同樣論述都唔知 ...

其實暫時係官方文件 北都同洪水橋都冇劃為CBD
12Lane 發表於 2022-12-10 15:20 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-12-10 15:13

洪水橋好肯定以前一定有人講過,咩野新界中環,笑死人。
不過係咪班地產佬吹大左就不得而知啦。
eternalflame 發表於 2022-12-10 23:37 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-12-10 13:09
說明社會如果只識反“假想敵”而失去理性,弊大於利囉

咁呢個政府事事都只識反「假想敵」,又何嘗有利?
人地講緊香港同強國,就格硬要講台灣
你一隻手指指住台灣講「假想敵」,相反地外面千千萬萬隻手指指住你呢個真敵人
有返少少自知之名先啦

eternalflame 發表於 2022-12-10 23:40 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2022-12-10 15:13

你除左copy and paste官方文件仲識得d乜?
洪水橋用黎陪襯前海做商業中心係發展局自己講架