hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (1211更新)建議九巴46X和46S倒置角色, 47A延長至美孚 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

(1211更新)建議九巴46X和46S倒置角色, 47A延長至美孚

樓主| S3bl430 發表於 2022-12-13 17:42 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-12-13 17:00
1.
點話需如此法
直接否定上述情況?

我只回應4.
我建議的46X平日下繁班次和平日46X運作緊既班次既對比
現時
(46X開出後
加10分鐘)
建議46X
班次
1600-17205-8 10-12
1720-20005-8 6-8
2000-20248 12
2024-2110 1212-20
2110-220015 20

疏左既時段主要係1600-1720,果段46X主要開8分鐘,近5點才開5-6分鐘.
如果計返美孚經荔景山至少10分鐘計,
基本就係由8分鐘減至10-12,外加15分鐘的45X

1720-2000基本就只是略為下調至6-8分鐘,外加15-20分鐘一班的45X

2000-2030,建議會提早左12分鐘時段約25分鐘,
另外,2100至2200亦由15分鐘減至20分鐘, 不過同時間都有建議中的45X, 亦都係開20分鐘一班
唔一定做到10分鐘聯合班次, 要做到5-15分鐘聯合班次唔係難事

往大圍方向明顯疏左既時段係星期六,
建議中的45X開10-15分鐘(基本上應該長開10分鐘), 外加46X 20-30分鐘的bonus班次
對比現在46X下午開6-9分鐘, 依個或者會令更多青衣屯門天水圍多等3-4分鐘車,
但平均10分鐘一班我覺得唔難做到亦可應付要求

而且葵芳客1715-1915有20分鐘一班的46X返大圍
至少城隧往沙田方向會小左人等車返大圍

==================================

至於你問我點解會咁樣分拆和改線, 可能是避重就輕吧,
49X又唔係密,荃灣有小巴爭客,葵芳就獨市

另外,46X往美孚方向走線唔入新都會, 根本食唔到行街客,也是令我想改線的原因
荔景山同樣唔需要咁密既服務,次次假日46X轉48X/49X,
見到46X往美孚方向只有幾個人轉車,加上城隧落一大半客轉車,
非繁見到46X大圍段多客,葵涌段就小客

至於45X經美輝街,咁我在假日/平日晚上的觀察,
一個大圍道落30-40%客, 一個美林同樣可以上30-40%客,在城隧見過一架46P可以吸走50-60%等46X的客
咁樣好難唔忽略六美依個區域.

咁亦引申到非繁46X大圍,顯徑,隆亨到底流失左去邊的問題
(至於46X,我無建議佢入美輝街)
錯字連篇
JF6839@88K 發表於 2022-12-13 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-12-13 17:42
我只回應4.

46P吸走46X嘅客
但係唔少應該都係大圍道嘅客?
以我所見,自從46P唔入顯徑之後,好小機會見到轉車站前俾人打爆,如果咁計,係咪四美線先應該往來荃灣?

樓主| S3bl430 發表於 2022-12-13 21:10 | 顯示全部樓層
JF6839@88K 發表於 2022-12-13 19:51
46P吸走46X嘅客
但係唔少應該都係大圍道嘅客?
以我所見,自從46P唔入顯徑之後,好小機會見到轉車站前俾人 ...

我個觀察係大圍道客佔比增加了不小
錯字連篇
Ricky403 發表於 2022-12-17 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-12-13 17:42
我只回應4.

前提係九巴真係想搞番好城隧線
尤其如果要玩聯合班次,因為20收到25搞到由編定隔10分鐘變成實際隔25分鐘就好笑
出面B2都分析過九巴可能已經放棄沙田大圍,將資源慢慢收起或抽去新發展區