hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票又又又又買3送1
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴月票又又又又買3送1

toyl 發表於 2022-12-21 08:49 | 顯示全部樓層

kfm 發表於 2022-12-20 14:28
其實個電郵只係確認左你已登記,但就冇確認你係咪符合資格,所以都係要等出年3月時先知

利申:我自己上 ...

可惜估唔到龍運全退下年會唔會繼續,12-1月咁多假日,如果無龍運幫手的話工作日單程$10都幾難回本
GD1570 發表於 2022-12-21 08:52 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2022-12-21 08:49
可惜估唔到龍運全退下年會唔會繼續,12-1月咁多假日,如果無龍運幫手的話工作日單程$10都幾難回本
...

咁放假都可以搭車出去..聖誕新年都係出街嘅旺季嚟嘅...

你有你可愛,我有我好笑。
kfm 發表於 2022-12-21 14:30 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2022-12-21 08:49
...

希望在明天,我未計埋LWB之前,其實每張都低至$85,每日$3都唔駛
我累積的飛行里數,勉強也活出另一種滿足。
GM 發表於 2022-12-21 17:14 | 顯示全部樓層

kfm 發表於 2022-12-21 14:30
希望在明天,我未計埋LWB之前,其實每張都低至$85,每日$3都唔駛

請教下點做到!? 謝謝
常備TCU 出行唔洗怕
Swedenscania 發表於 2022-12-23 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
有冇人知九巴個檔起邊 去到塘亨路巴士站都搵唔到??
KE7066 發表於 2022-12-23 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Swedenscania 發表於 2022-12-23 17:15
有冇人知九巴個檔起邊 去到塘亨路巴士站都搵唔到??

1715 都未夠鐘開檔
Swedenscania 發表於 2022-12-23 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層

柒左原來自己早到咗,謝師兄提點
E4-P52 發表於 2022-12-23 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
搵到未? 有無福袋送?
48x 發表於 2022-12-23 22:01 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2022-12-21 17:14
請教下點做到!? 謝謝

做齊下面幾樣嘢:

1. 申請ICBC KMB卡+ Citi八達通
2. ICBC計九巴回贈嘅八達通卡號碼,填Citi八達通個號碼落去*按:感謝提醒,ICBC另外要申請為任何一張八達通做自動增值先可以拎到車費回贈
不過都唔係問題,可以幫另一張卡例如租用版八達通申請自動增值
銀行綁定計車費回贈嘅頁面可以填返Citi個號碼入去
3. ICBC每個月要消費至少$1000,做四次$250自動增值入八達通銀包再轉去銀行已經OK
4. Citi每個月要消費$3000,但係唔包括八達通自動增值,所以增值Payme $1000,Alipay $1000.1,另外自己再諗下點碌多$999.9,例如AlipayHK/WeChat畀錢或者交電話費呢啲冇手續費嘅item
5. 做晒上面咁多樣嘢,每個月就穩袋ICBC KMB車費20%同Citi所有交通工具15%回贈
6. 買月票嗰陣一個月買晒兩張,記得用Citi 八達通買

最後計出嚟嘅數,就係
第一個月 $780 X2 = $1560 - 交通津貼 $453.4 - ICBC $312 - Citi $234 = $560.6
第三個月 $780 X2 = $1560 - 交通津貼 $453.4 - ICBC $312 - Citi $234 = $560.6
加埋減九巴回贈 $780 = $560.6 + 560.6 - $780 = $341.2/120日
平均每30日 $85.3

不要問係咪真係可以雙食,因為已經試過
回贈要啲時間先返到,ICBC三個月後入月結單,Citi都係大概三個月,會自動用嚟找張卡本身自動增值嘅卡數

KE7066 發表於 2022-12-23 22:24 | 顯示全部樓層

48x 發表於 2022-12-23 22:01
做齊下面幾樣嘢:

1. 申請ICBC KMB卡+ Citi八達通

藍色交水電煤簽卡好似要手續費
理論上可以紅藍綠簽夠三千