hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 46X 47X 系列,開辦 45X 大圍往返荃灣城隧 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重組九巴 46X 47X 系列,開辦 45X 大圍往返荃灣城隧線

JF6839@88K 發表於 2022-12-13 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-12-13 13:17
不如我調轉問,板友係認為 46X 全日一班都唔減得?定係個別時段?定係 46X 減, 47X 加係可接受?

46X上繁出葵涌 下繁返大圍
一定唔減得
其餘時段冇咩意見 但係你呢個建議係減埋繁時

47X加班我都同意,但係麻煩唔好喺46X抽車。另外上文未講,唔建議47X上繁出葵涌/下繁返沙田減到過咗個位數條界,下繁都唔少人喺葵興葵芳去新城市,仲要冇埋47A,同埋47X都係半條荃葵涌區內線,唔少葵盛學生返放學都係用47X,亦都同意47X繁時以外加停葵涌廣場

46X有客跌落鐵?我又唔覺喎,葵興葵芳搭鐵要轉車,屯馬又唔係密,最多咪得荃灣西一帶落咗地底,反而你條45X兜如心...

四美係唔近鐵,但係你唔好唔記得隆亨同下徑口都係唔近鐵,隆亨仲要係兩頭唔到岸。而且四美-葵涌又唔係高需求,論高需求,當然係而家46X沿線多啲,46P而家主要係執下轉車客同大圍道啲客,如果真係高需求,46P一早就變咗半全日

利申:46/7X繁時常客

樓主| 流星☆雨 發表於 2022-12-14 01:37 | 顯示全部樓層
JF6839@88K 發表於 2022-12-13 16:45
46X上繁出葵涌 下繁返大圍
一定唔減得
其餘時段冇咩意見 但係你呢個建議係減埋繁時

調返轉講,城隧線過去兩三年都減唔少班,再加上沙田有部份舊邨開始有較明顯人口老化,
的確會令到城隧線環境同以前比係略有變化。

45X 東行兜如心係必要,荃灣新發展住宅、商場、商廈都喺呢一邊,
西行仲可以用楊屋道街市個站做,東行唔入如心即係唔做呢部份新發展嘅生意。

同意 46X 隆亨、下徑口仍然唔近鐵,
但唔見得服務呢區就代表唔減得班或維持現時格局 ( 46X 一線服務大圍 ) 係好

而 46P 點解執雞,又係值得討論:
1. 六美人口最多個美田,行出去搭 46X 唔會慢過 46P 兜美松苑
2. 46P 只能服務六美( 歷史已說明,舊時大圍站開 46P/S 兜美田美松,最後只得四美搭,大圍照搭返 46X )
3. 基於 2 , 46P 班次唔係密得去邊,仲有15分鐘班已經算皇恩浩蕩

45X 同 46P 分別在於:
1. 只有 45X 一條巴士線去荃灣(481B 本身又貴又疏,唔係大圍站上車又唔包有位),唔似 46P 可以用行出去搭 46X 就取代到(搭 46X 即係要轉多程)
2. 45X 只係加經美輝街,對大圍市區而言較可接受;但對美田而言已經近唔少,算係較合理步行距離內
3. 45X 荃灣段有熊貓獨市位

---
(如果有板友想睇更新建議內容,尤其係列出班次表,並希望就此進一步討論本重組建議,我係可以搵日得閒寫一寫的)
趕客路上 理_得你
天空之神 發表於 2022-12-14 05:41 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-12-13 13:17
不如我調轉問,板友係認為 46X 全日一班都唔減得?定係個別時段?定係 46X 減, 47X 加係可接受?

其實46X 47X 下繁葵芳返城隧 上繁城隧出葵涌呢 2 組客仲要係新東客黎,樓主似乎無視左
唔係話大圍去荃灣無需求,本身都有 481B 同 46S 做緊
你極其量抽 47A 46P 2 條走
46P 拉出大圍站但兜美松苑就知會倒客
47A 水仔一樣有人要出葵涌

46S 本身都有限客3 對唔係極限但搵車難
比例上一定無 46X 47X 48X 咁靚所以45X 先會先走一步
而家46X 班次都不穩再抽車就更難講

但有一點係支持既係:唔需要咁多車入大窩口同葵盛

.
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-12-15 00:51 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-12-14 05:41
其實46X 47X 下繁葵芳返城隧 上繁城隧出葵涌呢 2 組客仲要係新東客黎,樓主似乎無視左
唔係話大圍去荃灣 ...

用當年 45X 取消同2022比又似乎唔係咁 apple to apple ?

現時上下繁問題,如果要詳細討論,真係要計數寫班次表先解答到,可以做到咩班次

但有一件事係唔計數都可以知,就係 46X 以至 47X 48X 49X 等線再唔理順資源分配、網絡設計入面一啲關鍵嘅漏洞,
可想而知,只會墮入減班趕客惡性循環之中。
趕客路上 理_得你
天空之神 發表於 2022-12-15 05:07 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-12-15 00:51
用當年 45X 取消同2022比又似乎唔係咁 apple to apple ?

現時上下繁問題,如果要詳細討論,真係要計數寫 ...

解決唔到來往興芳班客根本成份建議要彈回頭😂

我明白大圍果班一直想要直車來往荃灣
.
S3bl430 發表於 2022-12-15 12:29 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-12-15 00:51

現時上下繁問題,如果要詳細討論,真係要計數寫 ...

我覺得46X改單向半全日,經營效率會比依家高好多,依個係46X分拆45X的本錢

46X非繁總站去總站最快都要40分鐘以上, 繁時要1小時
不過繁忙時間顯徑->葵芳 再私牌返顯徑,可能都係60-70分鐘左右,
咁如果只保留46X單向服務, 可以既針對46X單向通勤客源又可大幅減車

我推算46X用12-13架車都足夠維持一個方向5-6分鐘一班的車,
相對現在要近20架車才維持繁忙時間頻密班次,咁已經有空間釋放6-8架車比45X全日

錯字連篇
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-12-16 01:13 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-12-15 12:29
我覺得46X改單向半全日,經營效率會比依家高好多,依個係46X分拆45X的本錢

單向半全日又未免太狠……變咗大圍隆亨顯徑一定要兜美輝街出入城隧
同埋本身係想有多條線分擔 46X ,但轉過頭又成個半日單向服務冇咗……

當然我方案同板友你對比又係另一種狠,只係我集中向乙明秦石開刀。
(之但係乙明可以行去沙角博康,秦石經大圍、美輝街應該唔會明顯慢好多)

46X 非繁減個別密過15分鐘嘅時段,尤其減逆向班次,從而減車俾 45X ,我認同係有得諗

---
另一個細節位係,跟板友方案改完之後,城隧無車停正葵芳站一帶。
不過補返 47X 加停葵廣就得,
又或者如果唔怕拖慢 46X / 47A ,葵芳邨後改經興芳路先上荔景山亦可以。
趕客路上 理_得你
天空之神 發表於 2022-12-16 03:29 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-12-16 01:13
單向半全日又未免太狠……變咗大圍隆亨顯徑一定要兜美輝街出入城隧
同埋本身係想有多條線分擔 46X ,但轉 ...

其實最浪費時間既係荔景山

46X 早繁一半特班剩做大圍去葵芳,
然後直接私青沙返入大圍起載
已經功德無量

下繁同樣相反方向葵鐵特解決
當年 46P 方向係無錯既
* 甚至返大圍方向正線飛走光輝圍(葵芳特做光輝圍昌榮路) 都幫到手

至少慳到 5-6 架車唔使行荔景山同另外無咁多客既半邊
加埋本身要抽走行 46S 既資源其實咩都夠

至於點砌,就睇你功力
.
JF6839@88K 發表於 2022-12-16 07:16 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-16 03:29
其實最浪費時間既係荔景山

46X 早繁一半特班剩做大圍去葵芳,

乜而家顯隆好少客咩?
天空之神 發表於 2022-12-18 10:01 | 顯示全部樓層

JF6839@88K 發表於 2022-12-16 07:16
乜而家顯隆好少客咩?

咁青沙出無理由返顯隆,況且佢地係頭站根本唔會出現上唔到車既情況

同埋我係傾向做 46S 多過樓主條 45X

因為要明確分開秦石沙乙同埋大圍既轉車類別

否則只會拖累城隧轉車效率
.