hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何打擊巴士站違泊?
開啟左側

如何打擊巴士站違泊?

WR309 發表於 2022-12-14 13:30 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-12-14 09:12
其實呢一段長沙灣道由九江街到黃竹街係好應該劃巴士綫。
當局應該凌駕商戶需求,點都要做
...

冇, 你劃巴士綫, 啲車一樣係會入巴士綫停
要怪, 就怪當初沙士果陣放寬被的士禁區上落, 去到而家啲人視禁區為無物

hkaiw 發表於 2022-12-14 18:07 | 顯示全部樓層
筲箕灣愛賢街、銅鑼灣威菲路道5X總站經常有違泊及貨車卸貨,後者通常在早上修車店開業之後,引致有巴士被迫停泊在巴士站外面,另外非路邊總站如小西灣邨、安達邨、寶達邨見過有貨車在巴士總站內卸貨。
喵...
clivetock 發表於 2022-12-14 22:14 | 顯示全部樓層
hkaiw 發表於 2022-12-14 18:07
筲箕灣愛賢街、銅鑼灣威菲路道5X總站經常有違泊及貨車卸貨,後者通常在早上修車店開業之後,引致有巴士被迫 ...

甘泉街總站站尾長期都有貨van執貨,堆到成地都係

仲有好多巴士站經常有的士等客造成阻塞,例如荔枝角站同美孚站往新界方向,或者模範邨西行
hkaiw 發表於 2022-12-14 23:00 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2022-12-14 22:14
甘泉街總站站尾長期都有貨van執貨,堆到成地都係

仲有好多巴士站經常有的士等客造成阻塞,例如荔枝角站 ...

銅鑼灣崇光百貨劃了朝7至晚12禁區,巴士站更劃了雙黃線,但是無阻的士停車等候乘客,是日中午所見有2輛的士停泊在8P線的巴士站內。
喵...
流星☆雨 發表於 2022-12-15 00:43 | 顯示全部樓層
問題係唯一有權力對呢種自私人士執法嘅部門,只有喺庫房要錢時先肯認真跟進呢個問題,
以及檢控門檻唔夠低。

如果可以全港都好似港島區咁用whatsapp交片就得,如果口供都唔使落,
一定有助解決問題,仲簡單過沙田鎖車城。

另外都提一提,單純「違泊」係冇得用片做事後檢控。
但如果禁區停車,甚至禁區內上落客貨,就係「違反交通標誌」,有關部門係可以憑影片做事後檢控!!
趕客路上 理_得你
stevechau 發表於 2022-12-15 09:59 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2022-12-14 09:12
其實呢一段長沙灣道由九江街到黃竹街係好應該劃巴士綫。
當局應該凌駕商戶需求,點都要做
...

可以咁樣凌駕需求, 成條彌敦道老早就已經係巴士線啦
你呢段劃巴士專線唔係唔得, 掃走晒內街(福榮鴨記)D排檔比貨車入去落貨囉
去到最後其實都係無得搞, 只能夠好似入面黃金咁, 搵人專係入面掃晒D私家車走, 加好似南昌街咁錄影執法~
stevechau 發表於 2022-12-15 10:03 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-12-14 13:30
冇, 你劃巴士綫, 啲車一樣係會入巴士綫停
要怪, 就怪當初沙士果陣放寬被的士禁區上落, 去到而家啲人視禁 ...

係......唔止的士, 小巴都好似括免埋, 搞到而家個個一比人搞就隊返的士小巴出黎講~
stevechau 發表於 2022-12-15 10:16 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-12-15 00:43
問題係唯一有權力對呢種自私人士執法嘅部門,只有喺庫房要錢時先肯認真跟進呢個問題,
以及檢控門檻唔夠低 ...

其實都唔關事既, 而係太多人違泊, 幾用力做都做唔切
而家已經用機打單, 咖啡仔又連埋成車EU聯群結隊一齊落車抄, 做法已經好狠(當然的士小巴果D係會故意放生), 但有好多事情對另一方黎講係離唔開路面工作的~

殺頭既生意有人做, 就算檢控有錢收, 外地經驗唔少都係檢控既人直頭拎黎搵食
而且難聽果句, 我地一路揸車一路錄低瘋狂錄瘋狂報瘋狂儂錢, 到自己中招果陣咪當獲利回吐囉
你係政府見同一架車同一個位有幾十幾百個檢控片一齊做呢架車, 你係咪同時開幾十幾百張罰單比車主??
N個人報都係開一張就更無謂, 你諗下我中一張, 但我報30架收30架既獎金, 我仲使驚違泊罰款?! 行個街影咁多架賺返突添啦~
反正架架影完我都有錢收, 更唔講而家社會大多數人都係鍾意報復, 背後產生更多問題, 呢樣野先係政府受唔起而唔願交權出黎做既原因
所以獎金式檢控只係理論上有效, 但實際上難玩得郁, 你又無法固定某一班正義市民先可以用呢個途徑~
YY487 發表於 2022-12-15 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-12-16 01:00 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-12-15 10:16
其實都唔關事既, 而係太多人違泊, 幾用力做都做唔切
而家已經用機打單, 咖啡仔又連埋成車EU聯群結隊一齊 ...

舉報有獎金就無謂,到時只會出現濫告,或者好似你講咁,用舉報嚟儲錢俾自己違泊亦唔符合政府想收錢呢一點

不過,其實最簡單係加重罰則,無論係罰款額度,甚至係變成扣分制項目之一。
趕客路上 理_得你