hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴33R, 74R開辦消息
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴33R, 74R開辦消息

ricky 發表於 2022-12-14 08:04 | 顯示全部樓層

RX1322_284 發表於 2022-12-13 15:32
17/12 (星期六)起,九巴開辦兩條假日新線,分別由荃灣及大埔往返北潭涌,接載遊客上午前往西沙、西貢北、北 ...

33R算「平」,96R都收$20.3
前荃葵青區居民
KG1428 發表於 2022-12-14 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2022-12-14 07:40
閣下太睇少同胞對露營嘅需求...成個黃金週同你霸住啲營地都得。

講真,依家水尾先開都遲啦,其他國家都 ...

當年T6/698R又係在沙士水尾時先開
最後,T6在3年後摺埋
698R,2005年延長至黃石碼頭,最後捱到2014年先摺埋。
如果有版友指出,2條開辦背景係在2002-2003年的RDP提出。不是因為沙士水尾時開。
2線 未曾在RDP提出,是否特殊例子?
S3bl430 發表於 2022-12-14 10:17 | 顯示全部樓層

依兩條線,尤其是傍晚返市區方向,我會當佢地係一條半小時一班直達馬市的郊遊線,

西貢東除了行麥徑出北潭凹外,好多低難度郊遊徑都係在北潭涌附近,
加上依家有只來往北潭涌東壩的9A小巴(貢獻唔多但唔係無),北潭涌唔會小客

見過假日傍晚289R北潭涌站排滿曬露營客等返沙田,
亦見過94 10幾分鐘內積左一條長長人龍

錯字連篇
12Lane 發表於 2022-12-14 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-12-14 10:17
依兩條線,尤其是傍晚返市區方向,我會當佢地係一條半小時一班直達馬市的郊遊線,

94只要一爆,班客就焗住咩車都上架啦。九巴喺94跟「表列班次」開車方面都做得幾出色架,好天日下晝開15-20北潭拗都留後啦…
eric278 發表於 2022-12-14 10:48 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-12-14 10:06
最後,T6在3年後摺埋
698R,2005年延長至黃石碼頭,最後捱到2014年先摺 ...

其實是現任運輸及房屋局局長林世雄在10月15日網誌「跟奧蘇利雲遊香港」中首先透露有關消息
https://www.tlb.gov.hk/tc/blog/index_id_12.html

近年,不少市民都越來越喜歡於假日到各區行山徑及郊外親親大自然、訪尋不同的隱世打卡熱點。為方便市民出行,運輸署聯同各公共運輸服務營辦商已加強個別郊遊熱點的公共交通服務,更特別在假日加強專線小巴服務,接載乘客到萬宜水庫東壩等較偏遠的郊遊熱點。此外,運輸署正與巴士公司協調,於今年年底前逢週末及假日增設由大埔及荃灣往返北潭涌的巴士服務。

另外,西貢區議會已經收到九巴33R及74R線的宣傳單張
來源:西貢區議員張展鵬FB
九巴33R及74R開辦宣傳單張

還看香港公交
12Lane 發表於 2022-12-14 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-12-14 10:06
最後,T6在3年後摺埋
698R,2005年延長至黃石碼頭,最後捱到2014年先摺 ...

呢類線都係好天收埋落雨柴,好天都唔掂就摺埋。
698R走線有幾唔吸引唔駛多講啦下話,收R線票價但比行車時間拖累晒,又避唔到塞車,就算今日仲喺度結果都未必做得住,對比番289R回車快收費高,明顯見到個分野。
呢兩條新線都似係當289R加班車咁攞黎開,順便食埋potential西沙沿線客,不過效果如何就成疑,特別係74R唔知會唔會變下一條99R。
KG1428 發表於 2022-12-14 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-12-14 11:03
698R走線有幾唔吸引唔駛多講啦下話,收R線票價但比行車時 ...

新巴都建議開792R好過開698R
始終792R在調景嶺站開出
而且回車又快,價錢較698R便宜和有效服務將軍澳區往來西貢需求。
S3bl430 發表於 2022-12-14 11:35 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-12-14 11:03
698R走線有幾唔吸引唔駛多講啦下話,收R線票價但比行車時 ...

依兩條線好明顯就唔係289R替代品啦, 289R連富安都唔停,完全服務唔到馬鞍山客

依兩條停馬市,係好既開始
錯字連篇
12Lane 發表於 2022-12-14 11:38 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-12-14 11:35
依兩條線好明顯就唔係289R替代品啦, 289R連富安都唔停,完全服務唔到馬鞍山客

你淨係用馬鞍山角度睇咪係囉,你用番大埔同荃灣角度睇,就明顯係會食番原本289R客。仲要連北潭涌免費互轉都比埋,明顯有助分流289R。
S3bl430 發表於 2022-12-14 11:48 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-12-14 11:38
你淨係用馬鞍山角度睇咪係囉,你用番大埔同荃灣角度睇,就明顯係會食番原本289R客。仲要連北潭涌免費互轉 ...

你咁講既話,依兩條線分流埋96R,99,299X添

我覺得依兩條線夠客的話, 應該點都會延長至黃石,或者海下

錯字連篇