hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴將藍重組(1) - 790 提升至全日服務,並重組 793 ...
開啟左側

建議新巴將藍重組(1) - 790 提升至全日服務,並重組 793 796P 797

kentbryo 發表於 2022-12-22 12:53 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-22 12:48
康城條鐵係好大威脅,所以 790 的設計係只係出城方向深入九商,入城方向跟 215X 擦邊,因為出城 790 要塞 ...

唔好紙上談兵
就算而家790朝早都係35分鐘內康城PTI出到尖沙咀
快過鐵

790改慢, 可以好肯定790會跌到落797客量咁
為左megabox改慢架車, 完全係本末倒置
 樓主| 2076 發表於 2022-12-22 12:54 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2022-12-22 12:39
作為用家
790全日兜九龍灣=趕客, 逼我放棄搭巴士搭返地鐵

790 唔夠客/唔夠車全日,其實用家們都係焗搭地鐵,如果接受唔到 790 行偉業街,就本身唔會搭 796P。本來無一物,又何來趕客...... 頂多話令到 790 的潛力低左。
想問一問 ching 係住邊期? 790 出城唔太吸引我明白,但入城計,建議中的 790 跟 215X 去偉業街,然後一條直線去將藍,又係咪真係咁接受唔到?

就算 790 直出,在東九龍走廊塞車的時段,又係唔係都會照搭 790? 而 790 下繁出城要兜將工的話,其實康城本身都唔會揀 790 出城。單靠將工去尖沙咀,又足唔足以支持下繁至晚間往市區的服務?

其實諗諗下,因為 797 有早繁特車,790 早繁去尖沙咀係可以直出的,早繁後才經偉業街九商,接受程度又會不會較高?
抗議962B重組
還我962全日服務
ben2004 發表於 2022-12-22 13:30 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2022-12-22 12:49
揸過車就知, 康城PTI上觀繞

將隧其實極其量快得30秒1分鐘, 唔係真係快咁多, 尤其是將軍澳道成日間唔中倒 ...

小弟唔係咁睇
康城總站起計, 出九龍將隧可以直上觀繞, 而且只得百勝角同清半兩個燈位, 百勝角燈位仲要多數都係綠燈, 而將藍上觀繞, 跨灣大橋前有 4 盞燈, 另外出左將藍口茶果嶺去九龍相對暢順, 但回程觀繞去將藍要塞燈位落橋, 入將藍隧口要兜一個大圈, 車程計肯定比行將隧慢

當然行將隧的確係做唔到環澳路, 依家 790 做緊就梗係唔搞啦, 但係如果 795 同 795P 比, 795 客量唔係特別標青既話就寧願揀 795P 做, 起碼可以做埋清半, 百勝角, 同埋將隧轉乘

ben2004 發表於 2022-12-22 13:46 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-22 12:48
康城條鐵係好大威脅,所以 790 的設計係只係出城方向深入九商,入城方向跟 215X 擦邊,因為出城 790 要塞 ...

790 出城多唔多客還望有其他版友補充, 但都幾肯定拖慢 790 會倒走唔少康城客, 你呢個建議唔同 793 / 795X 重組, 至少拖慢 793 可以比返條 so call 快線 795X 比人揀, 但拖慢 790 似乎就冇咩補償, 另外如果大前提係要保留偉業街全日服務, 小弟覺得留返 797 起度縮去九龍灣, 繼續開全日 30, 而790 繼續做特快, 對資源運用黎講可能會更好, 拖慢 790 跌客而指望兜偉業街同九商帶來既新增客源, 似乎都係一場博弈

點樣用 793 去補位, 小弟係 neutral, 不過就咁睇康城去將南同百勝角去將軍澳, 其實用 793 定 796X 做係冇分別, 至於清半去旺角問題, 如果 795P 可以全日食左 797, 清半都有全日車去旺角一帶, 或者上將隧轉 793, 咁 793 就可以完全脫離環保大道, 其實 298X 真係全日到, 小弟相信清半客會 prefer 行出去搭 298X 多過搭 793, 因為 793 真係慢好多
 樓主| 2076 發表於 2022-12-22 13:46 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-12-22 13:30
小弟唔係咁睇
康城總站起計, 出九龍將隧可以直上觀繞, 而且只得百勝角同清半兩個燈位, 百勝角燈位仲要多 ...

其實會唔會 795 795P 都唔加時,始終客量略差於預期,又驚未來有 298X 爭食,795X 亦都證明了油麻地加長沙灣走線唔係好 work......

抗議962B重組
還我962全日服務
toby_tl10 發表於 2022-12-22 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層
點解798嗰篇寫得唔錯,呢篇可以離晒大譜。到底係咪同一個人寫?

790好地地,無端端搞死條線。唔係796P慢,790就可以一齊鬥慢。

一般路線重組係應該要補位,但係偉業街就算吧啦,真係乜都唔使補。797要做2件事,1. 縮短至九龍灣,2. 縮減服務時間。
 樓主| 2076 發表於 2022-12-22 13:53 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2022-12-22 13:46
790 出城多唔多客還望有其他版友補充, 但都幾肯定拖慢 790 會倒走唔少康城客, 你呢個建議唔同 793 / 795X ...

790 個 case 又唔同 793 / 795X 重組,因為 790 到宜家都仲只係來回對開各 3 班服務,如果早繁 790 出城 keep 到 3 班特快,就唔會存在拖慢的問題,因為 790 加時係全新服務。

留返 797 問題都係在於 797 冇客,本身 790 加時就係一場博奕,冇人估到加時之後 790 會出到幾多客,等同於 790 行觀商九商都係靠估算。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-12-22 14:29 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-12-22 13:52
點解798嗰篇寫得唔錯,呢篇可以離晒大譜。到底係咪同一個人寫?

790好地地,無端端搞死條線。唔係796P慢, ...

最近唔駛補位的重組,亦都唔涉及鐵路補位的重組,好似係數到去 202 取消。797 就算點少客法,都遠比 202 多客。而且 202 取消都要補返 31B 分段,去蘇屋補返 18 轉 2 (雖然 18 轉 2 要由海壇街行入荔枝角道),但偉業街的替代係咪真係可以用 98 代替,又真係幾難講,而且康城站 PTI 去觀碼計,搭 98 要行多 500 米去首都上車,落車又要行多 500 米去觀碼,夾埋行左成 1 公里,TD cut 202 都唔會話帝柏海灣行 800 米去彌敦道有得搭 2 號係合理替代,286M 同 85B 點少客法都要留繁時,似乎 797 點都要留返繁時,唔好彩的話仲要補位。

790 暫時都係建議按建議開左逆向睇下客量先,如果逆向客量唔夠睇,就要諗下有冇得靠市區客來填補了。790 入城行埋偉業街都仲快過 796P 15 分鐘到首都領都,尖沙咀去晉海都係 35 分鐘就到,問題唔算話好嚴重。出城方向有可能真係要考慮比 793 做康城去九龍灣,剩係兜偉業街的行車時間先會合理少少,但其實出城方向,就算 790 直出都好,晉海去尖沙咀都係做緊 40 分鐘,計埋站位劣勢,以及非繁漆北塞得仲勁,非繁未必搶到好多鐵客,所以先諗用市區客填氹。鐵來往尖沙咀其實都係做緊 35 分鐘。
抗議962B重組
還我962全日服務
kentbryo 發表於 2022-12-22 14:44 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-12-22 13:30
小弟唔係咁睇
康城總站起計, 出九龍將隧可以直上觀繞, 而且只得百勝角同清半兩個燈位, 百勝角燈位仲要多 ...

795P行法如果工業邨開出, 再經康城PTI就快
但如果康城PTI開出, 行將隧, 咪要自轉一圈, 到時就慢過環澳路行新隧啦

將藍上繞道真係唔係想像中咁慢, 同將隧比, 因為始終橋加隧道全程行80, 里程少半公里
繞道落將藍就同意真係會慢將隧三至五分鐘不等
 樓主| 2076 發表於 2022-12-22 14:52 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2022-12-22 14:44
795P行法如果工業邨開出, 再經康城PTI就快
但如果康城PTI開出, 行將隧, 咪要自轉一圈, 到時就慢過環澳路 ...

795P 現時咪就係將工開,經首都之後去康城 PTI 然後直出。

呢個走線除了做唔到環澳路之外,應該都係最快。長遠計,如果 795P 係康城接駁將轉的真命天子,就有條件改 795X 行將藍。以新巴立場來睇,將轉同茶果嶺都最好各有一條線係去油麻地旺角長沙灣。
抗議962B重組
還我962全日服務