hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東九龍擬建高架無軌捷運 運輸局明年中完成研究 難延伸至 ...
開啟左側

東九龍擬建高架無軌捷運 運輸局明年中完成研究 難延伸至...

巴士的膠 發表於 2023-1-11 09:47 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-1-10 12:22
若果將牛池灣街市搬上去抽水站嘅廢棄小巴站
再配合埋類似西營盤街市/ 正街街市咁樣駁通上下
我個人係支持 ...

依家消防局入車要停哂清水灣道上山方向倒車入,繁忙時間都幾阻街。
JX9097 發表於 2023-1-11 11:35 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-1-11 09:47
依家消防局入車要停哂清水灣道上山方向倒車入,繁忙時間都幾阻街。

認真大家都唔希望消防車要出動
就算返入去,都係講緊一至兩分鐘

搬位最大問題係要計coverage
絕唔係普通搬間舖咁簡單
siupy 發表於 2023-1-12 01:28 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-1-5 10:38
講返BYD嘅雲巴,確實係膠轆+高架,
可以上到12%(大約1:8.5)嘅斜,轉彎半徑僅有15m
最長可以用4節車(深 ...

我覺得用BYD 雲巴,應該好過用智軌/BRT
當佢APM就得
發改委講左,唔當雲巴係“有軌電車”
https://finance.sina.com.cn/jjxw ... tzscyx6647037.shtml

你好嗎 發表於 2023-1-12 02:50 | 顯示全部樓層

siupy 發表於 2023-1-12 01:28
我覺得用BYD 雲巴,應該好過用智軌/BRT
當佢APM就得
發改委講左,唔當雲巴係“有軌電車”

當年武漢一號線都話係輕軌而唔係地鐵
依啲噱頭嘢算把啦
hellomato 發表於 2023-1-12 11:44 | 顯示全部樓層
你好嗎 發表於 2023-1-12 02:50
當年武漢一號線都話係輕軌而唔係地鐵
依啲噱頭嘢算把啦

因為武漢1號線最後起出來,真係一條standard嘅地鐵——採用國標“B型”規格列車,即係深圳3號線、廣州3、7、9、14、21號線等用緊嗰種。

順帶一提,港鐵大部分列車都可以歸納為“A型”列車——
1. 所有前地鐵路線用車都是“城市A型”列車,其中東涌線和機場快線可視為“市域A型”列車(標準直流供電)。
2. 屯馬線列車(真假千九)除了車廂長度超標,也可歸類為“市域A型”列車(標準交流供電)。
3. 東鐵線列車(R-Train/九家姐)是完全定制的非標準列車,但某程度接近“市域D型”列車。
註:九家姐部分尺寸(例如車廂長度)甚至趨近“市域C型”列車,然而無法以此歸類,因為“市域C型”相當於國鐵城軌(C字頭),並要求採用跟後者規格相同的信號系統。

亦似乎解釋到港鐵近年買新車嘅取向——
1. C-Train、S-Train和Q-Train跟大陸“A型車”嘅spec黎砌。
2. 假千九有兩個reference:真千九 + “A型車”。
3. 九家姐跟唔到任何大陸地鐵標準尺寸,反而韓國俾到,所以由韓國砌。

參考:https://baike.baidu.com/item/%E5 ... 6%E5%9E%8B/62027330
我是一部小小MMC~~~~
hellomato 發表於 2023-1-12 16:53 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-1-10 12:22
若果將牛池灣街市搬上去抽水站嘅廢棄小巴站
再配合埋類似西營盤街市/ 正街街市咁樣駁通上下
我個人係支持 ...

睇返地圖,牛池灣街市後面仲有牛池灣體育館可以用來改建做彩虹東站。
不過從嗰度開波要避開入清水灣道8號小巴總站嘅天橋,站台似乎要起得比較高。

所以想到彩虹東站可以咁起:
1. 拆牛池灣街市和牛池灣體育館,消防局唔郁。
2. 牛池灣街市原地重建,並佔用舊牛池灣體育館用地。
3. 彩虹東站大堂及月台設於新牛池灣街市頂層。
4. 抽水房舊小巴總站改建為新牛池灣體育館(可連同48#建議上山電梯一併興建)。
我是一部小小MMC~~~~
JX9097 發表於 2023-1-12 17:04 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-1-12 16:53
睇返地圖,牛池灣街市後面仲有牛池灣體育館可以用來改建做彩虹東站。
不過從嗰度開波要避開入清水灣道8號 ...

理論上可行嘅
同埋消防局可以佔用部份現市政大廈用地嚟起局內調頭位
咁出動完動就唔使佔用路面去倒車
巴士的膠 發表於 2023-1-13 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-1-12 17:04
理論上可行嘅
同埋消防局可以佔用部份現市政大廈用地嚟起局內調頭位
咁出動完動就唔使佔用路面去倒車

我又無諗到咁複雜,其實雲巴個轉向半徑同輕鐵差唔多,來回線只佔用清水灣道上山方向同行人路上空都夠行,而月台可以用側式,站後伸入龍池徑折返。

而避免要搬兩次,重置會好過要回遷。所以我會建議街市直接搬去新公屋個基座,對居民嘅影響細之餘亦可以適當擴建應付人口增長。

小巴站同抽水站起文康設施大樓,放體育館、圖書館同文娛中心。加個𨋢塔其實結構同海達果個差唔多。仲可以沿雲巴路軌下面造段有蓋行人路。

消防局其實可以考慮搬去坪石天主教個位,反正間學校都搵緊位搬。出車截清水灣道出,入車就係返坪石通道入。
JX9097 發表於 2023-1-13 13:00 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-1-13 12:01
我又無諗到咁複雜,其實雲巴個轉向半徑同輕鐵差唔多,來回線只佔用清水灣道上山方向同行人路上空都夠行, ...

愚問
新公屋位置喺邊?

坪石天主教個位有一個concern
就係該段清水灣道係向內彎
驚啲車唔aware出車嗰下會有潛在危險
SV3077 發表於 2023-1-13 13:28 | 顯示全部樓層