hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 華都入屯門公路上繁可以加黃格或巴士優先措施嗎? ...
開啟左側

華都入屯門公路上繁可以加黃格或巴士優先措施嗎?

ccchhhuuunnn 發表於 2022-12-15 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-12-15 09:30
根據經驗, 行屯發路打尖99%慢過行屯公中線打尖

個問題唔係屯發路打尖
個問題係屯發路出口(巴士出口)同中線打尖最後機會差唔多喺同一個位
左線右線喺各自兩邊cut落同一條線同一個位,巴士永遠cut唔到,因為佢要留長啲空位先夠cut入去,但往往未留夠就比隔離攝咗埋去
GD1570 發表於 2022-12-15 10:51 | 顯示全部樓層
將條單白拉後去到屯門市廣場下面開始,應該可以解決到出口嘅問題。
你有你可愛,我有我好笑。
lsc04d11 發表於 2022-12-15 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
髹左就真解決問題咩?  搭親尚德線 見到停車場有車龍就好落車 唔係會俾啲車圍住出唔到。。。。。 真係唔識自律或智慧。。。。硬要不利人又不利己(你泊前泊後啲都係同時間入車場)
Ricky403 發表於 2022-12-15 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-12-15 10:55
髹左就真解決問題咩?  搭親尚德線 見到停車場有車龍就好落車 唔係會俾啲車圍住出唔到。。。。。 真係唔識 ...

起碼庫房可以多啲錢
係咪派番畀市民就另計啦
CRH5 發表於 2022-12-15 12:50 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2022-12-15 07:25
「謝謝你向運輸署反映意見。就你的關注,運輸署謹覆如下:

根據道路交通條例,黃色方格道路標記是髹在一 ...

告士打道西行入紅隧 臨U形橋前都有個黃格比巴士 cut 出去
兩條路性質相似
唔知點解佢會話做唔到

for reference:
(告士打道西行入紅隧)
螢幕擷取畫面 2022-12-15 124848.png

(屯發路上屯公)
螢幕擷取畫面 2022-12-15 124640.png
樂仔〞 發表於 2022-12-15 14:12 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2022-12-15 12:50
告士打道西行入紅隧 臨U形橋前都有個黃格比巴士 cut 出去
兩條路性質相似
唔知點解佢會話做唔到

速度差別 ? 告士打道限速 50 但屯門公路限速 70
kmb63x 發表於 2022-12-15 14:18 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-12-15 14:12
速度差別 ? 告士打道限速 50 但屯門公路限速 70

彩虹巴士站CUT出去觀塘道都有同樣設置畫咗黃格
toby_tl10 發表於 2022-12-15 14:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2022-12-15 14:18
彩虹巴士站CUT出去觀塘道都有同樣設置畫咗黃格

劃完黃格唔set cam係冇用嘅,唔通下下靠車cam舉報咩。Set咗cam就要一視同仁,大車細車巴士都捉。喺黃格同巴士專線set多幾部cam,好過喺啲70轉50落斜位陰人,嗰啲係製造塞車
tkglobe 發表於 2022-12-19 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2022-12-15 12:50
兩條路性質相似
唔知點解佢會話做唔到

性質上完全唔同, 告士打道嗰個位巴士必須要切線,可以視作一個路口位,而屯門公路全部都係並排行車線,所以不會設立黃格
CRH5 發表於 2022-12-19 17:05 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2022-12-19 14:38
性質上完全唔同, 告士打道嗰個位巴士必須要切線,可以視作一個路口位,而屯門公路全部都係並排行車線,所 ...

咁你咁講,屯公依個位,啲巴士都要 cut 出去先可以去到九龍方向 (除非你話去到上 30 橋個下先 cut 左線啦)
只不過個「路口位」比紅隧口個個長