hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 獅隧改建後倡步行過舊隧道 路政署指技術可行 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

獅隧改建後倡步行過舊隧道 路政署指技術可行

JX9097 發表於 2022-12-26 13:54 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-12-26 01:28
呢啲都係假日畀人玩下算啦
見到踩上水至元朗,啲人去到米埔段都踩得辛苦
不過九龍而家無乜地方可以租單車 ...

所以我喺前面都係建議廣播道花園/ 龍翔道公園做駁腳反正該段龍翔道都起緊樓同巴士站
而嗰兩個公園使用率又夠低
KTL-A137 發表於 2022-12-27 10:21 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-12-25 23:10
若果獅隧北行管道開得俾行人行,兩邊都一定會起埋行人路接駁顯徑同天馬苑。
亦會有斜道或者升降機俾輪椅 ...

改都要諗兩邊點接,起碼九龍段要經天馬苑接到去黃大仙、樂富,唔係嘅話九龍車友真係要喺市區踩一大段一般道路先上到專用道都係盞搞
仲要咁點拉順斜道、或者整一大堆大𨋢接高架單車橋
99MAN 發表於 2022-12-27 13:03 | 顯示全部樓層
學尖東/半山咁喺隧道入面起個自動行人步道可唔可行?
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
ccicoltd 發表於 2022-12-27 20:23 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2022-12-27 13:03
學尖東/半山咁喺隧道入面起個自動行人步道可唔可行?

要挖地底,會否影響喉管?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kei_hk 發表於 2022-12-27 21:57 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2022-12-27 20:23

又唔駛挖地﹐直接成部機放地面就可以(填高地台方式)。

試想一下﹐一條可以行雙層巴士的管道﹐填高地台方式去整自動行人道﹐點會唔夠空間。

不過﹐會唔會引申其他問題﹐我就唔包啦。

s3n370 發表於 2022-12-27 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2022-12-27 12:23

响市區做任何挖掘工程,都會“影響喉管”。

其實工程界別,無論係設計、策劃,以至建造,都對防止影響喉管甚有經驗
s3n370 發表於 2022-12-28 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-12-27 13:57
又唔駛挖地﹐直接成部機放地面就可以(填高地台方式)。

試想一下﹐一條可以行雙層巴士的管道﹐填高地台方 ...

填高後嘅地台,會否對喉管施加額外壓力?
唔能夠寫包單都要寫出嚟,係咪要突顯自己係磚家?
kei_hk 發表於 2022-12-28 17:15 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-12-28 01:52
填高後嘅地台,會否對喉管施加額外壓力?
唔能夠寫包單都要寫出嚟,係咪要突顯自己係磚家?
...

獅隧的結構﹐入面係分成2層﹐中間係以石屎結構分層成上下層﹐與行車天橋無異。
這個石屎結構並無接觸下面的水管﹐睇唔出會對水管做成什麼額外壓力。

自行參詳這條新聞片 : link

至於可能引起的問題﹐可以係這層石屎結構承托力問題﹐可以係放唔到來回2個方向的自動通道而被ban﹐可以係影響日後進出下層水管層做檢查維修.........。