hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 紅Van奏夕陽哀歌 牌價跌8成25%停運
開啟左側

紅Van奏夕陽哀歌 牌價跌8成25%停運

penso 發表於 2022-12-18 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-12-18 10:42
還想到小巴可以做私人屋苑接駁市中心、鐵路站去搶的士客,不過多數是綠色小巴或者邨巴營運,紅色小巴就難 ...

元朗屋苑 南豐紗廠。西環某屋苑已經做緊
An bus 包車可能都ok
其他個d 埋唔到大線。又唔轉型就等收工/銀行call loan.  (車主線主要為投資失利負責)。
司機大可以轉做保安/ 揸其他車
penso 發表於 2022-12-18 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-12-18 01:51
紅Van 唔怕得罪既其實可以搶綠Van 客
麗城101 搶走唔少以前搭開 96B 既客

贊成。有競爭先有進步
小巴依家真心服務麻麻
penso 發表於 2022-12-18 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-12-17 14:16
紅van死因係上咗車唔知幾時開車
班人計埋啲屎忽數自食其果

呢個又真。其他交通工具 mtr 巴士。船  電車 都有時間表可以就。 的士Uber 又可以call 車 唯獨小巴停留左20 年前咁樣
kitarolo 發表於 2022-12-18 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2022-12-17 18:26
其實政府提出三隧分流方案嗰時,的士行西隧有得減,但小巴就維持收費不變,可見政府可能都無乜心幫紅van?
...

兩蚊制擴展到部份紅Van線時
沒有綑綁要固定開出班次作條件
可見正苦取態都模棱兩可,當然最令
紅Van走向夕陽,係不能進新區搵食吧
hkboy8642 發表於 2022-12-18 15:02 | 顯示全部樓層

土瓜灣-青山道 見過得一個人等開車
土瓜灣-美孚 cut 到得返上下繁
鶴園街維港中心,可以直接落黃埔站,同埋家維村正門仲有部 $2 蚊機,紅小好難競爭
clivetock 發表於 2022-12-18 17:55 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-12-17 14:16
紅van死因係上咗車唔知幾時開車
班人計埋啲屎忽數自食其果

總站等客都算,最慘係終於等到開咗車之後個個路口都停幾分鐘等客
kay 發表於 2022-12-18 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-12-18 10:42
還想到小巴可以做私人屋苑接駁市中心、鐵路站去搶的士客,不過多數是綠色小巴或者邨巴營運,紅色小巴就難 ...

做呢d消化唔晒紅小數量
不過紅van話就話多年來做壞規矩
但諗深層佢地只係想按需求服務做到車車爆
結果就搞到等齊人開車
玩定點又冒唔起輸既風險
始終錢箱決定司機個日袋幾多錢
揾唔到錢就無人渣車
sunhoo 發表於 2022-12-18 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得小巴界嘅出路係向運輸署申請開多D綠van線,來消化過剩嘅紅van。只有運輸署自己劃嘅新線唔夠,業界應該發掘多D線路申請來做。
MarkBusFan 發表於 2022-12-19 01:59 | 顯示全部樓層
香旺有時真係好惡劣

非繁薄扶林村打左電話可以夠膽死等15分鐘之後唔留位

香觀就4班cut到2班,最近8:00尾班車仲提早到7:45
我要咁早起身倒不如搭巴士好過

所以佢哋越做越霉唔係冇原因,最近NA5131退左之後都冇車補位,KF3722/KP6082唔知係咪已經變銀主盤大半年冇載客
天空之神 發表於 2022-12-19 02:52 來自手機 | 顯示全部樓層

講到尾根本唔應該再有咁多小巴呢個工具,夕陽行業收費唔能夠貴,車速上限被限制,每車限載人數有限,根本唔會夠其實公共交通爭; 長遠要減少數目,加大座位數目著手先能夠改善待遇,改善營收