hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795 下繁客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 795 下繁客量報告

932gz6061 發表於 2022-12-20 16:16 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-12-20 16:11
795方向有問題咩?795同795X相反方向㗎喎,同主流相反嗰條係795X。

順帶一提,795X同一時間喺長廣上咗10 ...

其實呢類咁特別嘅特快線係應該要統一行法,同埋睇番795X個速度由興華街計去旺角一直都唔差

795搞咩昌華街尾站就塞燈塞到傻先上到西廊,吸引力大打折扣
ben2004 發表於 2022-12-20 16:19 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-12-20 14:25
大約 45 分鐘,平均慢 10 分鐘,795 時間絕對吸引。
但弊在做多成倍客呢。

298X 由長沙灣掃到落九龍城, catchment 就肯定夠大, 頭段d客肯慢慢碌咪冇問題囉

其實運輸署又話要避免惡性競爭, 又要同時批 298X, 795 兩條線真係搞笑首先 298X 同 793 九龍區站位有 8 成相同, 298X 又同 795 / 795P 荔枝角站位一樣, 大區黎計兩條線又一齊做旺角, 咁點解又可以同時批兩條線做相似既地方 ? 唔係話咩中立場就可以比兩巴自己惡鬥, 但係如果康城既新線係一定要分餅仔, 運輸署係咪應該要幫兩巴協調呢 ? 例如比 298X 開線, 就要迫屎水縮短 793 慳返d車出黎做其他野, 康城依家出旺角既巴士線, 有 98S, 298X, 793, 795, 795P 咁多, 特別係將隧唔塞車, 連將軍澳幾個舊區都好有需要再分餅仔

而 795P 同 795 同時存在明顯係想試水溫, 睇下d客傾向搭邊條線, 不過將藍通左車超過一個禮拜, 其實都見到將藍係好成功地分流左將隧既車, 令到將隧大部份時間都唔塞車, 個人覺得 298X vs 795 如果係前者跑出, 就應該迫屎水放棄 795 做大 795P, 用埋 795P 全日經將隧代替埋 797 將轉功能, 九龍區改做海達至大角咀一帶去旺角, 長沙灣就交左比 298X, 各有做仲好, 反正將隧唔塞, 康城總站起計, 行將隧同行將藍上到觀繞既時間都差無幾 (只係 795P 冇得做偉樂街)

JX9097 發表於 2022-12-20 16:23 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-12-20 16:11
795方向有問題咩?795同795X相反方向㗎喎,同主流相反嗰條係795X。

係喎
唔記得795來回同方向

795X下繁一班上10個都係偏少
用98C去睇,似乎荔枝角要上到30個先「夠數」
JX9097 發表於 2022-12-20 16:26 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2022-12-20 16:19
298X 由長沙灣掃到落九龍城, catchment 就肯定夠大, 頭段d客肯慢慢碌咪冇問題囉

其實運輸署又話要避免惡 ...

其實運吉係咪應該揀新巴多啲?
當年將南招標嘅時候都有條797A
(類似依家98+797九龍灣段咁)

不過新區又講明係路線專營,而唔係地區專營
想唔畀九巴踩入去又有啲難度
ben2004 發表於 2022-12-20 16:26 | 顯示全部樓層

所謂「同主流相反」都係講緊同 98C, 98S 比較, 但呢兩條線同 795X 將軍澳冇重疊位, 做既客完全唔同, 根本就冇咩主唔主流

反而 795 / 795P 就同 298X 一齊做康城, 298X 走線要行長沙灣道東行無可厚非, 但 795 / 795P 用依家既走線定 795X 走線就兩面不是人, 現時走線最大弊處就係燈位多唔夠快, 如果跟 795X 行法就做唔到同 298X 同方向搶客, 795P 1750, 795 1805 呢兩班到荔枝角站同 298X 第二三班車時間上應該都接近

rusf101001 發表於 2022-12-20 16:27 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-12-20 16:07
795昌華街做尾站已經令人唔想上啦

跟795X咁行就差唔多啦

唔做美孚一轉彎已經上到西九龍走廊
936收皮935全日
 樓主| toby_tl10 發表於 2022-12-20 16:31 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-12-20 16:16
其實呢類咁特別嘅特快線係應該要統一行法,同埋睇番795X個速度由興華街計去旺角一直都唔差

795搞咩昌華 ...

795要是但跟一邊「主流」。JX板友個睇法係「傳統主流」,要同298X同站位。你個角度睇,亦都可以話795X作為全日線,自己已經成為一個主流,日後795延時更加應該同795X放埋一齊。

但係屎水似乎有鋪新區癮,係都要放啲嘢落海達。
To infinity... and beyond
932gz6061 發表於 2022-12-20 16:36 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2022-12-20 16:27
唔做美孚一轉彎已經上到西九龍走廊

美孚又冇咩原因唔做嘅
ky927 發表於 2022-12-20 16:39 | 顯示全部樓層

請你朋友坐多幾次,俾個穩定啲數據 ,不過都欣賞你地嘅資料 🤣🤣🤣🤣

勞審處 前得30人,有啲強差人意;

795/795P/795X 其實離不開要重整,係差在等將藍嘅數據。

麗港城其實真係掛名,唔係座座近,仲要795只係一兩班,唔好咁大期望
 樓主| toby_tl10 發表於 2022-12-20 16:42 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2022-12-20 16:19

其實運輸署又話要避免惡 ...

我都同朋友講笑,話298X其實係793特快班次嚟。

我覺得運吉已經分咗部分餅仔,九巴唔做尖沙咀,新巴唔做亞皆老街、深水埗。795就係一款奇怪餅仔,獨市位係油麻地、美孚(同海達)。我亦都相信係795逼到298X要放甘泉街。
To infinity... and beyond