hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴78X、79X客量分享
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴78X、79X客量分享

kay 發表於 2022-12-25 10:45 | 顯示全部樓層

依家睇似乎兩巴宣傳78A 79X到流水響係有成績
反而屎巴當日只係貼79X
係時候要加埋78X
如果56A全日埋貼埋佢爭得一個得一個
世界很簡單 人類很複雜
asv98.kw131 發表於 2022-12-25 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-25 05:51
加埋先多過一個站就更加無陰公

78X 更加有班次係沙公 0 客

如果要唔影響持分者,可以考慮延長到聯和墟,即係聯和墟 - 皇后山 - 沙頭角公路,然後繁忙時間就繼續分開 270D 做聯和墟,79X 做返現有範圍。

呢個做法算係冇咁大反對,皇后山區區議員未必會支持影響現有乘客嘅方案,而家佢都俾當區居民鬧偏幫皇后山邨新居民,唔理當日算佢出嚟嘅選民。(實際上佢一直都有爭取 78K 79K 277A 加班,不過啲居民唔覺)
kmb71k 發表於 2022-12-25 23:40 | 顯示全部樓層
頭先大約晚上七點九左右喺旺角亞皆老街近匯豐大廈外見到79X坐滿窗口位返皇后山
79X客量似乎好咗唔少
以上回應,是否可行?是否合適?
0q9w8e 發表於 2022-12-26 04:05 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-12-25 23:40
頭先大約晚上七點九左右喺旺角亞皆老街近匯豐大廈外見到79X坐滿窗口位返皇后山
79X客量似乎好咗唔少
...

多數都有50-60人
天空之神 發表於 2022-12-26 22:15 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-12-25 17:48
如果要唔影響持分者,可以考慮延長到聯和墟,即係聯和墟 - 皇后山 - 沙頭角公路,然後繁忙時間就繼續分開 ...

延長去香園圍,經長山隧道出黎咪可以順走返

返正逆走本身都燒里數,幾里數調入去做多一批客

香園圍本身又無直出市區既車

屎水又有 B7 B8 做東鐵接駁唔會構成競爭

係多贏
.
JH_LE4612 發表於 2022-12-27 03:37 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-25 05:51
加埋先多過一個站就更加無陰公

78X 更加有班次係沙公 0 客

冇錯聯和墟的確會係一個好好嘅基本盤,但係太公分豬肉,唔見得會比黃巴深入聯和墟,連56A呢啲唔會點同261爭到嘅線都要左閃右避。

利申翻先,對270C入唔入山冇意見,但279A入山我會覺得好正路。

上面甚至提出,可唔可以79X繁時非繁兩種走線,順住太公嘅方向去冧,我都唔覺得有可能,尤其到粉嶺北發展之後肯定會亂過七國,以聯營線經驗嚟睇,肯定會有成堆奇怪嘅加班車喺對家時段出現。

所以實際上,現階段四線只可以喺市區段小修小補,例如679入太古或者979改擺MOT,78X順走或者79X改佐尖呢啲大型少少嘅改動,都睇怕一定要捉緊下月RPP機會。另外希望兩巴真係可以坐低傾下條件,皇埔換261X,或者279A換56A齊齊全日呢啲,依家咁樣半天吊對大家都冇著數 (起碼黃巴點插旗都唔會磨死紅巴,咁目標應該要改為自家利益最大化先)。
天空之神 發表於 2022-12-27 03:47 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2022-12-27 03:37
冇錯聯和墟的確會係一個好好嘅基本盤,但係太公分豬肉,唔見得會比黃巴深入聯和墟,連56A呢啲唔會點同261 ...

咁我都只係建議79X 行沙公聯和外圍
唔入聯和深處

至於78X 無謂爭,除非一人一球比 279A 拉入香園圍

然後開 678P 齊齊搵錢
.
kmb71k 發表於 2022-12-27 07:20 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-26 22:15
延長去香園圍,經長山隧道出黎咪可以順走返

返正逆走本身都燒里數,幾里數調入去做多一批客

我諗當初運輸署搞得B線
應該唔會再批新線舊線入去
以上回應,是否可行?是否合適?
ricky 發表於 2022-12-27 10:33 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2022-12-27 03:37
冇錯聯和墟的確會係一個好好嘅基本盤,但係太公分豬肉,唔見得會比黃巴深入聯和墟,連56A呢啲唔會點同261 ...

城巴最想78X改行觀塘道,反而順走唔太重要。
前荃葵青區居民
bennyho1004 發表於 2022-12-27 11:18 | 顯示全部樓層

問題係城巴點做都唔會有大突破,除非搞九巴轉乘,呢樣可以由政府出手。

78x第一步應該改順走落觀塘道
79x無得搞一係改落尖沙咀

皇后山基本盤太細只會得九巴78A/278A可以賺到