hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (九巴VS城巴, 九巴VS運輸處保小巴政策) 火藥北區區議會 ...
開啟左側

(九巴VS城巴, 九巴VS運輸處保小巴政策) 火藥北區區議會記錄

12Lane 發表於 2022-12-26 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-12-26 12:05
新界都唔係九巴玩晒,K54呢隻金蛋本來已經差唔多係城巴囊中物,夠你城巴一線養全區,運吉一個屈尾十就拎 ...

雖則對城巴黎講係搵笨。
但對居民黎講,K巴做根本係最好結果。
而一開始屯門區內線竟根本唔應該招標。
Quanta 發表於 2022-12-26 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2022-12-26 11:38
但係如果厹放軟手腳,任由城巴蠶食市場,大家又咪鬧狗巴不思進取,日日退步云云。除非政府決心整頓巴士, ...

但而家九巴係放軟手腳俾小巴同鐵,淨係以本傷人咁樣打城巴呢
幾多冇城巴競爭嘅線俾佢減班減到趕晒落地底同小巴

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
stevechau + 2 + 10 英雄所見略同
YY487 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| asv98.kw131 發表於 2022-12-26 14:45 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-12-26 08:49
屎水真係屎水唔鐘意就交牌反正277X拉入去就可以唔要78X 最多到時78K用龍躍頭或皇后山做交匯處 解決沙公問題 ...

其實未有 78X 之前一直都可以 78K 轉 277X,問題係 78K 幾多分鐘一班先?雖然 78X 都疏落,但係無論搭 78K 定 78X 都係要就時間,直接一程過會好啲。
屎水唔係唔想做 78X,但係屎水同居民都想 78X 行觀塘道。
忍一時之氣 滅自己威風
 樓主| asv98.kw131 發表於 2022-12-26 14:47 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-12-26 06:59
分流78a客量冇問題,但分流78a客量俾隔離公司就有問題。

咁嘅話 503 唔夠載開 78B 咪唔得?MTR 唔夠載開 T270 T277 又係咩?
忍一時之氣 滅自己威風
 樓主| asv98.kw131 發表於 2022-12-26 14:54 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-12-26 13:51
公平啲,應該俾279B入去,同時都要開放78X比照33B假日順走觀塘道

同意,279A 或者 279X 都應該俾是但一條入。
個人 Prefer 279A 入全日,然後 279X 繼續喺聯和墟做總站但係主要做粉嶺南。
個人亦都覺得可以俾 79X 非繁延長到聯和墟(繁時俾返 270D 做),同時俾 978A 非繁入皇后山(繁時俾返 979 做)。
忍一時之氣 滅自己威風
UA2892 發表於 2022-12-26 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-12-26 15:17 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-12-26 14:47
咁嘅話 503 唔夠載開 78B 咪唔得?MTR 唔夠載開 T270 T277 又係咩?

503加極車都唔夠載,所以開78B。
MTR因為飽和,所以開T270, T277。

咁78A飽和左未?
樂仔〞 發表於 2022-12-26 15:21 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-12-26 14:33
雖則對城巴黎講係搵笨。
但對居民黎講,K巴做根本係最好結果。
而一開始屯門區內線竟根本唔應該招標。

K 巴取態轉變太大
54 區招標前 K 巴仍然係無心做狀態
招標後突然翻身大做 K 巴
呢個唔怪得 TD

開 K51A K54 , K53 全日狂加班 , K58 改行兆康南 , K74 全日食 77
呢 D 做法以前邊會聽到架
肯加班都謝天謝地啦

評分

參與人數 2aPower +6 HugeC +20 收起 理由
LRT1027 + 4 + 10 英雄所見略同
12Lane + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| asv98.kw131 發表於 2022-12-26 15:25 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-12-26 15:17
503加極車都唔夠載,所以開78B。
MTR因為飽和,所以開T270, T277。

78A 其實幾飽和,雖然九巴不停加班,但係沿線多車又多燈,班次好唔穩定,結果宜家 78A 成日排到上天橋再過到對面。呢個唔係無限加車就可以解決嘅問題,道路情況根本唔可以俾 78A 穩定疏導乘客。
況且,本身長途路線嘅責任就係幫短途路線同鐵路分流,如果下下要考慮唔同巴士公司在先而忽略路線嘅功能,咁樣運輸處攞嚟做咩?咁樣亦都對皇后山同屯門好唔公平喎,其他區因為短途線同長途線係同一間公司做所以可以分流,皇后山同屯門就要逼死短途線然後長途線冇咩人搭。
忍一時之氣 滅自己威風
Ricky403 發表於 2022-12-26 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-12-26 15:25
78A 其實幾飽和,雖然九巴不停加班,但係沿線多車又多燈,班次好唔穩定,結果宜家 78A 成日排到上天橋再過 ...

皇后山格局似荃景圍
人口有限開唔到太多對外線,又限制紅小進入,咪保鐵轉車返歸居多,排長龍都唔係咩新鮮事