hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴九龍 A 線網絡重組 (A20 - A29P)
開啟左側

建議城巴九龍 A 線網絡重組 (A20 - A29P)

1181174166 發表於 2022-12-28 00:23 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-27 23:53
A20 咁改都冇乜問題,不過走線方面會建議跟返本建議,上山行海逸總站同佛光街天橋,入寶其利街兜圈唔太理 ...

A20唔係入寶其利街,係紅磡道轉上佛光街天橋,兜埋唔兜黃埔無所謂,但係一定唔會快
要密車個個都想架啦,出到客咪拆線,拆唔拆到?
而且A21再密車隊落彌敦道齊齊塞好咩?就係食太多而其他線(e.g. A20)唔夠客先想分返啲出嚟

富榮本身想A21做,但係諗唔到油麻地旺角點補,而A21南行做到太子(而且只係邊皮)唔代表北行都要拖慢
有諗過A20盛德街開,上常盛街去忠孝街落返歐化,再沿加士居道掃上去長沙灣道

再唔係
A23唔行龍翔道,取道界限街/太子道
A20九碼-土瓜灣道-漆咸道北-何文田-富榮-海麗
A21銘基上西九龍走廊
A22啟德-(E23走線)

cky 發表於 2022-12-28 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層
不如話,通關後有否需要立即恢復所有班次再加一大堆改動?俾兩三個月時間先觀察基本要求好過急於推這樣大的改動。
AMC1@KMB92 發表於 2022-12-29 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-12-29 13:20 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-27 23:53
A20 咁改都冇乜問題,不過走線方面會建議跟返本建議,上山行海逸總站同佛光街天橋,入寶其利街兜圈唔太理 ...

與其 A22 做佐敦就不如 A23 做佐敦,反正本身 A23 都唔快
現有 A 線其實有個唔係好做到嘅位係樂富同九龍城,不論 A22 定 A29 都係擦邊
我反而係諗如果將 A23 拉入去聯合道,經窩打老道、彌敦道南行、佐敦道上路,咁就可以做到佐敦上公路;如果無人嘈嘅話,北行甚至可以行海寶路食咗浪澄灣個站,等 A21 可以停正帝柏海灣,亦唔使無啦啦塞入去路況不穩嘅海壇街。
而 A21 就可以縮短,南行繼續經佐敦,但用 63X 走線去高鐵站後去柏景灣做總站;舊有嘅 A20 就可以行返舊有嘅長沙灣道去何文田,但可以唔經旺角,行太子道西 / 界限街來回。

A22 就可以成條改經尖沙咀,咁尖沙咀就可以有直出線,海麗有人嘈就南行加個站再行連翔道落尖沙咀。

214P_world 發表於 2022-12-29 17:14 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-12-28 00:06
其實改完之後點會效率更差? 至少 A22 少左一大段空載路段,慳到的車夠將南同康城開新線唔駛再兜上觀塘山 ...

以觀塘部分為例
  • A22觀塘一樣有人上車喎,點解一定要人upgrade去將軍澳價?都未計佐敦返藍田班客
  • 寶林同觀塘本身A29出機場好快,有中九龍幹線更可離開創紀之城後直入幹線,甚至縮短行車時間便有條件用餘下的車輛加密班次,點解硬要飛走觀塘,仲入康城兜大圈?你#10更建議A29減車,而觀塘道整體班次再減,好難聽咁講:揾笨也
  • 東九龍至將轉本身僅得A29直接轉入坑口使用新巴網絡,唔係話短途客主宰長途定線,但你改走條線後,替代方案為何?
  • 中九龍幹線通車前,同樣觀塘--龍翔--機場A線分到 A27,28,29 3條咁散,仲未計堆E線,但入將軍澳咁嘅班次,唔啱咪又要轉車,效率仲低
  • 寶琳站本身一條A29已好足夠,泊埋A29P A29S入去噴廢氣,只係康城唔接收 於是塞入寶琳

我明重組A線好難,但冇理由重組後方案更遜於原本吧

獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| 2076 發表於 2022-12-30 02:39 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-12-28 00:23
A20唔係入寶其利街,係紅磡道轉上佛光街天橋,兜埋唔兜黃埔無所謂,但係一定唔會快
要密車個個都想架啦, ...

A20 下路 + 黃埔/海逸 + 何文田 + 富榮花園 + 大角咀,又未必真係唔夠客開 30。油麻地上 A20 去機場都叫做可以分流 A21 的客。而家咁的走線同班次,何文田同大角咀緊係唔 show A20,連長沙灣道都見 E21 即上車啦。A20 沿途亦都有唔少平價酒店,開關後港珠澳客都會搭 A20。
A21 問題係彌敦道用 12.8 米車,係冇得揀一定要去到旺角先有得出入。爭議都係海麗應唔應該放走 A21 換 30 分鐘一班有位坐,我認為都係多一事不如少一事,反正南行 A21 一定飛唔走海麗,咁考慮路線對稱,A21 北行都係照做海麗好啲。至於海壇街係咪真係慢過塞亞皆老街轉左,再食深旺道燈位,我有保留,而且以 A21 正常時期的密車程度,加上呢兩三年新加的亞皆老街左轉線,我覺得抽走 A21 改直行經太子,對本地客同機場客都有好處。

A23 其實點都係要改龍翔道果邊走,塞返落九龍中點都係趕走慈雲山客。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-12-30 02:41 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-12-28 00:26
不如話,通關後有否需要立即恢復所有班次再加一大堆改動?俾兩三個月時間先觀察基本要求好過急於推這樣大的 ...

冇需要,呢個方案只係提供一個發展方向比城巴慢慢恢復服務後,再作調整。上得文件話要改線之後都要時間諮詢,不過趁未有太多旅客時,一次過改晒路線,方便旅遊指南更新資料會比較理想。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-12-30 02:42 | 顯示全部樓層
AMC1@KMB92 發表於 2022-12-29 12:21
A23本身服務慈南宜家沒加斧山道及蒲崗村道有限度停站?雖然本身都係但係唔通要3M轉乘A23,116轉?沒有轉乘優惠 ...

A23 會做慈南同富山鳳德,詳情可以睇返 #1 的詳細走線。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-12-30 02:45 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-12-29 13:20
與其 A22 做佐敦就不如 A23 做佐敦,反正本身 A23 都唔快
現有 A 線其實有個唔係好做到嘅位係樂富同九龍 ...

A23 行彌敦道南行係同機場完全相反方向...... 班客應該會唔 buy。A23 改行長沙灣道起碼都係一路向西先.......

A21 唔適合大改,始終 A21 在外國同內地有一定知名度,其實點改都係要做返旺角至尖沙咀的一大段彌敦道,亦都難以避免 A21 會長期多客而過唔到客比其他路線。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-12-30 03:03 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-12-29 17:14
以觀塘部分為例
A22觀塘一樣有人上車喎,點解一定要人upgrade去將軍澳價?都未計佐敦返藍田班客

感謝意見,東九龍方面,我諗搭 A22 由觀塘去機場的客都只係見車就上,有 A29 埋站都會照上,除非係得 A22 的站。不過以 A22 在觀塘道的客量,縮短擺入啟德慳車拎比將軍澳/觀塘山點都係合情合理。通關之後,W2 會恢復服務,本身疫情之前,自從 W2 開左之後,佐敦去觀塘同藍田的客都比 W2 搶左唔少,加上 $2 乘車優惠,無疑係令 A22 的競爭力下跌左唔少。去機場方向,A27 同 A28 都會加藍田站分段去補償 A22 客。

中九龍幹線通車後,A29 照做觀塘其實可行,我冇為意啟福道可以入中九龍幹線,所以我承認方案係有得改善。而亦都因為將隧比預期塞少左好多 (呢篇倉底建議半年前諗落的),A29 改行將藍的誘因的確細左。

中九龍幹線通車後可以諗下呢個方案:
A29 寶林-坑口-將隧-觀塘-中九龍幹線 (現有班次)
A28 康城-將藍-藍田-觀塘-九龍灣-龍翔道 (60 分鐘一班)
A27 將南-將藍-藍田-觀塘-九龍灣-龍翔道 (60 分鐘一班)

咁樣觀塘可以叫兩飛之餘,A29 又快,A27/A28 亦都比現時 A29P 快,亦都唔會需要 A29 減班。

至於中九龍幹線通車前,本身將轉->坑口我係諗住用 798 拆線去處理。

A27 同 A28 如果嫌疏,係可以合返埋做一條 A28,康城開,經將站、尚德、調景嶺、將藍、藍田站、觀塘、龍翔道,開 30 分鐘一班。拆開兩條主要係想康城同將南都有得直出,A27 亦都可以入到至善街,如果 2 合 1,考慮到康城的行車時間,就要放棄至善街。而夾唔啱時間仲有 A27/A28/A29 轉 795X/798P/790 的選擇。

而 A29P 同 A29S 擺寶林的原因,唔係預寶林客搭,而係因為翠林冇位擺,擺寶林亦都可以方便同 A29 跳飛機,穩定班次。
抗議962B重組
還我962全日服務