hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴九龍 A 線網絡重組 (A20 - A29P)
開啟左側

建議城巴九龍 A 線網絡重組 (A20 - A29P)

214P_world 發表於 2022-12-30 03:59 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-30 03:03
感謝意見,東九龍方面,我諗搭 A22 由觀塘去機場的客都只係見車就上,有 A29 埋站都會照上,除非係得 A22 ...

多謝認真回覆
  • W2的確比A22吸引,但不同的是兩線之中僅有A22做到土瓜灣,而且兩線由不同公司營運,如改道後收入無明顯增加 (卻失去原有的短途客及市佔率),商業考慮上佢未必會選擇改道
  • A29新方案可以,唯一剩低黃大仙/九龍灣站返將北 城巴可能想補位,但E22A轉A29/798/694做好優惠和宣傳就ok
  • A27 A28 60分鐘1班始終好散,2合1或者好d (機場線如果拖住行李 寧願兜路都唔想轉巴士抬個gip上上落落😂)
  • 或者還原基本步,唔知可否藍田線/油塘線(e.g.A22?)直接拉入康城,一次過維持到市區短途市佔率+試一試康城直出
  • 又或者將南夾藍田,而康城直上康翠,睇落會好過堆晒d線入寶琳 (但實際乘客只搭A29)

btw 好耐之前FF過康城點樣可以(中九龍幹線)直出機場而又夠客,因為經完將藍出油塘/藍田/觀塘道/龍翔道 車程上未必同A28有太大分別,結果發現冇乜方法... 除非從價錢牌入手,先至可以令「客量x價錢=收入」cover到成本,換言之康城PTI一站直達將藍/青嶼幹線,但首先要諗吓如何轉型為豪華巴士,不設企位而的士定線(換取收貴一倍)

獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| 2076 發表於 2022-12-30 05:19 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-12-30 03:59
多謝認真回覆
  • W2的確比A22吸引,但不同的是兩線之中僅有A22做到土瓜灣,而且兩線由不同公司營運,如改 ...

• 討論都只係想睇下點樣執會好啲,自問自己的方案都未必係完美,都會聽意見睇下有冇位係漏左。

土瓜灣去藍田同觀塘計,其實善水都仲有半條 101 去到觀塘,至於藍田,A22 都只係去到藍田站,而單係藍田站,又唔太說服到城巴用多 3 部車去做呢個單向流水市場。土瓜灣自從屯馬綫全通後,A22 的流水比例其實係再少左。收入冇明顯增加,但支出少左,都係一個支持改道的理由。A22 冇左觀塘流水,但其實會變左做啟德流水,而 A27 A28 都多左去油麗邨/將藍/康城的流水。

A29 新方案下,市區流水問題用 E22A 做就算,其實以黃大仙計,290 / 290A 的優勢好大,甚至 MTR 都係一個強力競爭對手。反而九龍灣係真空位而現有交通的確係做得差,小巴唔易上車,93K 又疏又慢,但始終有 MTR。

A27 A28 二合一我都歡迎的,只係要硬食駿昇街掉頭,康城本身潛力都算大,本身想試下比佢直出睇下會點。如果乜都唔改,A22 直接入康城站,其實對康城係冇吸引力,而且以 A22 班次,加 3 部車拉入康城,已經夠康城自己拆一條 60 分鐘一班的機場專車......

將南加藍田,康城直接上山,其實都唔係話唔得,不過會變左康城得 60 分鐘一班。(對比康城經將南走) 而且觀塘山的聯合班次會變得唔夠穩定,可能未必理想。其實堆晒入寶林,可能可以慳到 1 部車添 (寶林可以同 A29 跳飛機),擺康城站做唔到。

康城如果想直出,唯一方法係我的初版建議,用 A29 去做,而咁樣做的話,康城去機場的市場 (除的士外),A29 相信可以食晒,冇人會搭鐵,不過大家寧願停觀塘就冇得搞了。

A28 其實按 RPP 重組後,對比行將藍+藍田+觀塘道,尚德起計係大約打和,調景嶺、將站、康城都係行將藍快,如果拆埋 A27 同 A28,康城更加係快一大截。如果跟 RPP 初版方案要兜順利,就更加係慢。
    抗議962B重組
    還我962全日服務
    1181174166 發表於 2022-12-30 18:37 | 顯示全部樓層
    2076 發表於 2022-12-30 02:39
    A20 下路 + 黃埔/海逸 + 何文田 + 富榮花園 + 大角咀,又未必真係唔夠客開 30。油麻地上 A20 去機場都叫 ...

睇返19#你理解錯A21登車困難嗰part,A23做南昌包埋海麗
    A21唔拆基本上成份嘢西九龍嗰part可以重做
    而A23拉落深水埗或者南昌,根本上要連A20幫輕A21
    你講到A20嘅定線都有30分鐘一班,A21已經要車鏈

而走線對稱真係咁緊要?咁A21出市區係咪要拉埋落橋先?
    A20何文田以109走法落歐化,順上彌敦道太子,A21眾坊街轉出富榮,平衡兩線客量就好
    問題係土瓜灣上下路點都要拉返條線補位先麻煩
    214P_world 發表於 2023-1-4 02:49 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-12-30 05:19
    討論都只係想睇下點樣執會好啲,自問自己的方案都未必係完美,都會聽意見睇下有冇位係漏左。

土瓜灣去 ...

• A28 康城PTI直接左轉都得,唔一定入駿昇街;另外如果康城想直出,調景嶺開經將南入康城,再出跨灣大橋,都係選項之一;若採用呢個選項,康城當然賺晒,但將南就會由硬食兜康翠 變硬食兜康城,即係冇快過😂;而將軍澳站酒店就係夾心餅,不論兜山/兜康城/兜調景嶺,都係冇得直出,除非A29同A29P+E22A對調寶琳/將軍澳站角色 (但我不認為呢件事會發生/應該發生),又或者A29由寶琳站沿寶康路延伸至將軍澳站 (但不見得快)
    • A29 繞經康城呢個方案 我亦同樣不認為會發生/應該發生,尤其條線本身係城巴A線入面數一數二多客嘅線 改慢並不會是明智之舉,正如796C變793嘅時候也有不少異議,297和98D寶坑各一條線上將隧時也不會揀條多客嘅去改,當年40改快時也衍生69A等
    • A27/A28方案對比RPP兜山路線當然是快,我上次所講的「康城直上康翠」只不過係唔想大改嘅情況下,提議吓如何改快嘅做法,但諗諗吓其實我之前FF嘅方案 (PA27 康城站豪華巴士直出機場) 分分鐘係最可行嘅一個,因為價錢夠冚就唔怕客少,班次和定線亦自然不受影響,但要解決的難題是如何申辦豪華版機場快線

獨學而無友,則孤陋而寡聞
    10598C 發表於 2023-1-4 04:29 | 顯示全部樓層
    其實機場路線停頓左咁耐,的確可以當推倒重來
    大方向不錯,但有部分細位有機會出事/可以再執

首先會係下路去機場,搭新 A20 仲慢過 A23 唔少,地區應該會有意見
    個人覺得可以由郵輪碼頭開,經下路、紅磡、尖沙嘴西(以及機場方向經浪澄灣,下面解釋),應該夠客砌一條 30 分鐘一班嘅線
    亦解決尖沙嘴機場線太慢嘅問題,以及浪澄灣被減班問題
    然後跟樓主新 A20 但減到 60 分鐘一班同縮短去海逸豪園(叫做犧牲左海逸豪園,但一條 A 線行返紅磡街市個邊做到嘅客多好多)

其次會係機場 A 線去深長荔加價問題,由 33 加到 39,加個分段收費可能會比較好啲

另外幾點小建議會係 A29P 行曉光街,服務埋部分翠屏村嘅客;A22 經啟德縮短去九龍灣做商貿區以及流水客;
    以及 A29 係中幹線通車後其實唔使改路,照停觀塘道大站就夠;
    反而 A27 做得不錯,補到藍田之餘又比將南快左,唯一覺得要改嘅係將 A28 拼入 A27 就夠(每小時 A27 延長一班入康城)
     樓主| 2076 發表於 2023-1-4 20:25 | 顯示全部樓層
    1181174166 發表於 2022-12-30 18:37
    睇返19#你理解錯A21登車困難嗰part,A23做南昌包埋海麗
    A21唔拆基本上成份嘢西九龍嗰part可以重做
    而A23 ...

A21 唔大搞的原因,最主要係原有 A21 服務範圍好難接受由車鏈式服務變成 30 分鐘一班的 A20。例如 A21 踢出富榮,會令油麻地同旺角得返 30 分鐘一班的 A20。如果由 A21 抽車比 A20 開 20 分鐘一班,尖沙咀同旺角齊齊都疏左車,其實都唔會方便左。

土瓜灣上下路問題,其實係得翔龍灣行唔到去搭 A22。所以土瓜灣下路都係半放棄狀態算,尤其係本身 A23 開線到宜家都冇乜開過車......
    抗議962B重組
    還我962全日服務
     樓主| 2076 發表於 2023-1-4 20:32 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-1-4 02:49
  • A28 康城PTI直接左轉都得,唔一定入駿昇街;另外如果康城想直出,調景嶺開經將南入康城,再出跨灣大 ...

• A28 康城 PTI 直接左轉都係可以考慮的,尤其是 A27 加 A28 合併開 30 分鐘一班的話,A28 90 分鐘未必跑得完。早繁留 2 班兜駿昇街調頭就算。

康城直出,係諗過調景嶺開車逆走,但考慮到咁行會同現時 A29P 的行車時間冇分別,所以就改返康城開車好少少。將軍澳站 PTI 出入口設計咁有問題,冇得直出好正常。

A29 諗深一層,ching 之前提出過的觀塘市中心之後接中九龍幹線直出的走線應該係最理想,觀塘唔駛硬食 A28 疏車,亦都幫到將軍澳提速。

PA27 的問題都係 TD 政策問題,加上客源真係幾窄下,連杏花邨+太古城都支持唔到 P12 的時候,其實 PA27 都好大可能唔夠客。
    抗議962B重組
    還我962全日服務
     樓主| 2076 發表於 2023-1-4 20:51 | 顯示全部樓層
    10598C 發表於 2023-1-4 04:29
    其實機場路線停頓左咁耐,的確可以當推倒重來
    大方向不錯,但有部分細位有機會出事/可以再執

機場路線趁宜家乘客需求未定形,算係一個重組時機。

下路去機場,考慮到紅蘋果交叉位其實有 A22,半放棄翔龍灣算,始終唔值得再擺 3 部車拆返開 A20 同 A25。

如果下路真係嘈太慢,折衷方案我會考慮 A20 唔開 30 分鐘一班,改開 60 分鐘一班,拆 A25 出來,九碼-土瓜灣下路-海逸豪園-紅磡繞道-加士居道天橋-富榮花園-浪澄灣,回程 浪澄灣-富榮花園-廣東道-梳士巴利道-紅磡繞道-黃埔-土瓜灣下路-九碼,都係開 60 分鐘一班,兩條線機場開聯合班次,去機場就富榮花園夾聯合班次,九碼開車就大概隔 20/40 分鐘。

尖沙咀機場線太慢的問題,其實行得彌敦道,就點都唔會快,但偏偏彌敦道先係最多賓館的地區。九龍公園徑同中港城兩個站其實都唔太就腳,A20 以前行廣東道都係出唔到客,所以就咁樣建議。

紅磡街市建議入面係搵 A22 入一入去,再行紅繞出,對比現時走線,部分時段會仲快左。

機場 A 線去深長荔問題,其實而家果架 A20 有等於冇咁,亦都有平車 E21 100% 重疊,上 RPP 替代服務寫 E21 其實就過到關。

A29P 行曉光街都係一個好建議,雖然有啲版友唔太鐘意條條街都有 A 車,但考慮到 A29P 同 A26P 會差唔多時間到秀茂坪,A29P 去做一啲搭 A26P 唔就腳的位都好合理。

A22 其實諗住未來會延長落去郵輪碼頭,一樣做到流水客。

A29 改中幹最大的好處係穩定行車時間,唔駛再驚龍翔道不定時擠塞,不過 214P_World ching 建議停完觀塘駿業里之後就入中九龍幹線的建議幾好。

A27/A28 合返一條線亦都係一個合理的方案,就要睇下將南同康城的取態。用車方面,只要唔兜駿昇街,A28 係可以 90 分鐘跑完,康城可以一齊做 30 分鐘一班。
    抗議962B重組
    還我962全日服務
    1181174166 發表於 2023-1-4 20:58 | 顯示全部樓層
    2076 發表於 2023-1-4 20:25
    A21 唔大搞的原因,最主要係原有 A21 服務範圍好難接受由車鏈式服務變成 30 分鐘一班的 A20。例如 A21 踢 ...

旺角唔會方便咗又唔係咁講呀,塞少少甩到十五分鐘,拎住一兩件等架企緊人嘅A21唔係咁開心架咋
    19年之前旺角搭親都係企入去

A20何文田落加士居道掃上去呢個諗法,除咗尖沙咀疏咗,A20/21客量更平均,大部分地點候車時間都會去到合理水平
     樓主| 2076 發表於 2023-1-4 21:11 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-1-4 20:58
    旺角唔會方便咗又唔係咁講呀,塞少少甩到十五分鐘,拎住一兩件等架企緊人嘅A21唔係咁開心架咋
    19年之前旺 ...

如果 A20 開 20 分鐘一班,加士居道塞少少甩到 30 分鐘,其實都幾趕旺角客,同埋南行 A21 好似冇方法同 A20 分工。

同埋用 A20 同 A21 分工,變相又要拎 6 部車去開 A25 補土瓜灣下路,A25 又會同 A21 重疊尖沙咀客。
    抗議962B重組
    還我962全日服務