hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 難怪九巴hea做63X
開啟左側

[經歷分享/報告] 難怪九巴hea做63X

ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-13 17:04 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2023-1-13 13:18
因路況而遲到但ETA有更新同ETA話有車但最後無車到係兩件事。路面塞車搞到部車遲左,而ETA又不斷識更新,我 ...

你quote緊樓上成篇文都係講旺角繁忙誤差高,唔係講最後無車喎你不如睇清楚

撇除樓上師兄講嘅車務問題 其實本身銘基/奧海城兩站都係平時ETA誤差較高嘅站嚟,估計受旺角繁忙交通影響導致 好似我喺奧海城搭親41A/904/905基本上冇邊次係準 10分鐘突然變1分鐘跟住送車尾試過,遲咗超過5分鐘先到又試過

stevechau 發表於 2023-1-14 17:26 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-1-13 15:25
以綠燈時間果個位真係唔知點解咁長,仲要和東京街長沙灣道路口組燈唔協調

題外話,最近晚上長沙灣遊樂場等 ...

286CX少左D, 但唔係去到差唔多11點既話, 最近見點衰都有10個8個既~可能疫情放緩, 有D人改變左出行模式掛

尋晚屯門出黎大約11點係元洲邨落車, 都仲係一如平時見到東行紅燈但對面西行線長綠, 前面怡閣苑果邊過黎既起碼7-8架巴士唔使踩盡都直過
(印象中至少一架係46, 一架係30X)
的確有D時候因為放燈長短既問題, 長沙灣道西行有機會咁岩過完東京街會停一停元洲邨燈, 但平時坐巴士/自己揸過多數都係直接到站/過燈, 只能夠講這些年來既經驗, 頭兩架巴士過唔到燈唔係常態囉~
呢盞燈放燈情況, 最順應該係東京街左轉, 9成直過;
其次已經係長沙灣道西行直去, 唔係塞埋站應該7成機會係直過
最唔順就係東京街右轉, 基本上9成5都係要停, 但長沙灣西行直行反而係跟呢堆車尾, 放燈時間應該右轉車轉完停低果陣, 長沙灣道直去車起步都差唔多到燈, 果陣行人綠燈已經閃緊準備迎接紅黃燈了, 咁就係上面我講既情況~
再之後就係東京街長沙灣道西行長放燈, 等長沙灣道西行後面堆車可以直過去到興華街, 所以前面東京街個大路口連埋元洲邨盞燈去計, 西行已經係放燈最耐放最多車順行既方向黎, 無乜資格怨ga喇~(尤其近年東京街日頭越來越多車, 北行一盞燈常常唔夠時間放晒車流過)

arfung 發表於 2023-1-16 09:13 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2023-1-13 13:18
因路況而遲到但ETA有更新同ETA話有車但最後無車到係兩件事。路面塞車搞到部車遲左,而ETA又不斷識更新,我 ...

的確,63X的ETA,尤其北行去到旺角一帶,只可以信7成。
有幾分鐘因塞車延誤還可以接受,成班車消失左就真係難搞,其實我都試過有類似經歷,有時都幾無奈。

人家50既ETA係比63X準確,起碼睇到部車去到邊個位。
利申:呢排無買月票,若時間岩而下繁由油旺入屯門,會多數比個機會坐50,最低限度一人一排位而唔會有頂腳薄椅。
就算屯轉塞巴士,50既師傅既排隊上落方法都比63X快好多。
Ricky403 發表於 2023-1-16 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-1-13 15:25
以綠燈時間果個位真係唔知點解咁長,仲要和東京街長沙灣道路口組燈唔協調

題外話,最近晚上長沙灣遊樂場等 ...

嗱呢度就要講清楚係放車綠燈定係放人過馬路綠燈
Ricky403 發表於 2023-1-16 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2023-1-14 17:26
286CX少左D, 但唔係去到差唔多11點既話, 最近見點衰都有10個8個既~可能疫情放緩, 有D人改變左出行模式掛
...

東京街左轉長沙灣道九成直過?
似乎你真係活喺平行時空
不如你講下你嘅時空入面長沙灣道東京街係點放燈嘅先
Ricky403 發表於 2023-1-16 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2023-1-13 09:38
荃灣X線係有喎, 尤其是234X, 正如青沙線係呢度正常都會有咁上下客
之前既討論都係286C有無, 有版友話有,  ...

兩三個都叫咁上下
青沙線反而仲多啲人排,但都係單位數咁囉
Ricky403 發表於 2023-1-16 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2023-1-13 09:34
一定係行車綠燈時間長, 賭幾大都得......
外區人熟過我呢個地頭龍, 唔係無可能既, 不過點都數唔到你囉~
...

賭咩先?賭切我拍完條片你咪又走數~
賭太大搞到你潛水就唔好啦
 樓主| S3BL343@66 發表於 2023-1-16 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-13 17:04
你quote緊樓上成篇文都係講旺角繁忙誤差高,唔係講最後無車喎你不如睇清楚

一開始有人回話有機會收車,跟住依位版友再補充話亦有機會旺角塞車搞到ETA出錯。就算塞車,九巴都應該有責任確保ETA要實時更新嗎?