hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 難怪九巴hea做63X
開啟左側

[經歷分享/報告] 難怪九巴hea做63X

天空之神 發表於 2023-1-3 05:43 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-12-31 17:01
藍地人口少加埋當年區佬不作為,63X當年先可以暗渡陳倉升特快。同一招點用到落VIP區?起碼68X式拆線先有 ...

收費問題都唔知可以點拆線

加價就班客唔制
唔加價就唔使過九巴果關

所以最好係減 60X 車比 63X 加班就算
.
arfung 發表於 2023-1-3 09:33 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2022-12-31 12:47
63X停到最靚屯公三站, 公路一落就屯市, 理應不愁無客
敗筆在條線係服務埋藍地洪水橋, 又係元朗廠打理屯門 ...

站位靚,但班次差真的敗北。
就算以前未有欖隧,元天線在屯公3站,北行貴屯門線2個收費等級,但都出到好多客。
(e.g 68/68A/68M/68X,後期64M/69M)

63X車太疏,除了獨市位外既客,難於建立習慣死等。
食糊位市中心,有60X和58X分攤;
另一位屯轉,夠密先吸引到客駁腳轉乘(旺角多直車返屯門各區)。
荔橋快到既行車時間,輸番係等車時間,仲要收貴過屯門線,不利因素也。

GD1570 發表於 2023-1-3 09:46 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-1-3 09:33
站位靚,但班次差真的敗北。
就算以前未有欖隧,元天線在屯公3站,北行貴屯門線2個收費等級,但都出到好 ...

等50半全日甚至全日啦,63X就會自動自覺哋(正規/私下)加班㗎喇!
你有你可愛,我有我好笑。
stevechau 發表於 2023-1-3 10:33 | 顯示全部樓層

算吧啦, 60X又話改旺角特快, 呢度之前又講話咩長沙灣無客, 不如58/59X又改旺角特快~
仲想搵68X分拆黎比, 到底D人係咪忘記左, 2/68X係新界段係無分別ga
而且西九龍本身入元朗一帶邊有咁多分支線啫, 真係入元朗果班又唔會同你玩轉車咁無聊既~

又咁講, 63X明明收貴D但九記都仲係做密60X, 你D肯經常性不分時段搭貴車班客係邊先??
有呢班客先真係有條件開密ga

難聽講句, 你搵條60X同63X交換玩旺角特快, 到頭來咪一樣不少機會地60X陰到而家63X咁既班次
而63X就算加密到60X咁既班次, 到頭來都係要好似62X咁兜返入去安友全日拖慢多做客更甚者以九記既性格, 咁樣交換特快之後最大機會出現既就係我講既呢種走線之餘+60X陰疏(lets say 20MINS一班)再+63X頂盡加到20MINS一班車, 甚或出現好似以前6/6A咁60/3X兩架車聯合到站班次, 之後就由得你地係路面吹風再等20MINS
屯市深長荔果邊既客唯有見車就上, 63X/58X黎邊架就打爆邊架
到時屯市回良景寶田建生安友深長荔真係夾埋同有份提議過咁玩交換特快既人講句, "多謝? 我多謝你冚家呀!"

轉車?? 咪玩啦, 係得既而家已經做到左效果, 唔使討論咩60X/63X交換特快啦

乜諗呢D野既人真係咁唔知九記性格, 又無乜預測性既遠見既, 淨係識向最美好果個方向諗
Ricky403 發表於 2023-1-3 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-3 05:43
收費問題都唔知可以點拆線

加價就班客唔制

60X屯廠資源
63X元廠資源
係咁容易南車北調,就唔駛未開洪福邨嗰陣日日掛通告
樂仔〞 發表於 2023-1-3 11:25 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2023-1-3 10:33
算吧啦, 60X又話改旺角特快, 呢度之前又講話咩長沙灣無客, 不如58/59X又改旺角特快~
仲想搵68X分拆黎比, 到 ...

68X 268X 新界段走線係有分別 ... 雖然對班客搭車選擇就應該無乜關係
但唔該做返同樣類比 , 268X vs 68X 69X 265B , 同 63X vs 58X 59X 60X 66X 67X 個班次係咩級數之分先
咁你就明點解 268X 吸引力咁大 , 但 63X 做極都做唔起
12Lane 發表於 2023-1-3 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-1-3 11:25
68X 268X 新界段走線係有分別 ... 雖然對班客搭車選擇就應該無乜關係
但唔該做返同樣類比 , 268X vs 68X 6 ...

當年都有唔少呼聲係直接搵條密車60X好似68X咁直接拆開,件事應該會正常好多。不過當年好似正值九巴財困年代,谷架費車梗係著數D
arfung 發表於 2023-1-3 11:44 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-1-3 11:20
60X屯廠資源
63X元廠資源
係咁容易南車北調,就唔駛未開洪福邨嗰陣日日掛通告 ...

當年掛通告列出詳細班次(包括加班),是否因為部份加班班次為非正式,走左數都無鑊氣?

記得63X未上荔橋前,已被陰乾到近乎全日30分,得很少時間開20分之類。
藍地一帶的客都可能搏下轉特快能否拉到其他屯門人搭佢而稍為加密班次。
慘在佢地都無甚bargining power去傾,當然議員有幾盡力/留意事態就另計。

轉特快後晚上北行12分一班是63X開線廿多年來最密,以前未有260X時63X經尖沙咀晚上都要14-15分才有一班往天慈。
(當年63X尖沙咀屯門獨市年代全日班次大約為9-25分,印象中9分得朝早一兩班,其他日間時間大部份14-15分,清早/深夜20-25分)

fly831 發表於 2023-1-3 12:54 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-1-3 11:42
當年都有唔少呼聲係直接搵條密車60X好似68X咁直接拆開,件事應該會正常好多。不過當年好似正值九巴財困年 ...

又咁講, 當年唔係冇試過開VIP半特快
不過嗰條叫259B回程, 結果冇客BUY玩左幾年就收檔

最愛猛男
12Lane 發表於 2023-1-3 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2023-1-3 12:54
又咁講, 當年唔係冇試過開VIP半特快
不過嗰條叫259B回程, 結果冇客BUY玩左幾年就收檔

唔全面分拆點會有客buy,268X初開咪又係咁。