hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 難怪九巴hea做63X
開啟左側

[經歷分享/報告] 難怪九巴hea做63X

fly831 發表於 2023-1-3 13:42 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-1-3 13:08
唔全面分拆點會有客buy,268X初開咪又係咁。

都有道理

而家63X呢個情況在九記角度係最好
收貴D既半特快話雞肋又唔係, 真正多客時段又唔多
在商言商就一定唔會再開一條純屯門半特快

最重要係, 車務調動(AKA收車)最方便
最愛猛男
he_01 發表於 2023-1-3 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2023-1-3 12:54
又咁講, 當年唔係冇試過開VIP半特快
不過嗰條叫259B回程, 結果冇客BUY玩左幾年就收檔

當年未有eta 仲要有邨巴競爭 班次又多過佢
arfung 發表於 2023-1-3 14:41 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2023-1-3 13:42
都有道理

而家63X呢個情況在九記角度係最好

我都覺得唔會再拆一條純屯門的半特快,始終太多小區已有直車出旺角。
半特快不易做,除非走線和班次都理想 (現在63X又疏又要停美孚…完全和268X兩個世界)

就連脫班比率63X都高,北行下繁有事無車救,出市區有客時段都做30分(有時仲係20分時段自己收車upgrade);
當然有版友話佢非繁會<忽然加班>補番多客時段的收車;所以都無得點搞。
反而若50號吸到客而比到壓力63X,應該係最易令公司做野,不過呢段路仍漫長。50自己盤數都唔好睇。
1320 發表於 2023-1-3 15:59 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2023-1-3 09:46
等50半全日甚至全日啦,63X就會自動自覺哋(正規/私下)加班㗎喇!

以50宜家既客量, 應該有排等......轉乘缺憾多, 又無月票........係54區私樓入火之前, 應該都難有大起息
The Designer
12Lane 發表於 2023-1-3 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-1-3 14:41
我都覺得唔會再拆一條純屯門的半特快,始終太多小區已有直車出旺角。
半特快不易做,除非走線和班次都理 ...

50對63X嘅影響應該有限。一來兩者重疊範圍唔算話好大;如果本身係63X去轉車站轉車,見63X脫班/收車不如乖乖行兩步去搭直車,都仲未計有小部分月票箍實左果班客。旺角特快的確唔係必須品,班次上比起直車行深長荔冇咩點快到真係唔做好過做,特別是全日,268X都有一大堆30班次。旺角特快最大作用都係做最繁忙果段夜晚北行,呢樣野又真係未必需要搵63X解決,夜晚搵59X/60X之類拆幾個鐘直上西廊都可能搞得掂。
stevechau 發表於 2023-1-3 16:47 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-1-3 11:25
68X 268X 新界段走線係有分別 ... 雖然對班客搭車選擇就應該無乜關係
但唔該做返同樣類比 , 268X vs 68X 6 ...

本來就只講緊元朗, 無乜必要拉埋天水圍出黎比~2/68X新界段入去都係爭個洪水橋, 但問心講行埋洪水橋既68X北行主要客源真係洪水橋??

正如你60X&63X其實最主要比既都係屯市, 極其量同路段仲突一條密車既58X出黎比之嘛~

而且唔好忘記, 2/68X係直接從68X度分拆, 你想個compare有可取性, 就唔係拉大黎講, 係縮細黎講!
你直接將60X原地分拆就更易講得通了

但你唔會咁做, 因為你都明做疏車特快其實都係無意思, 所以講到尾你都係會想將63X拉埋入黎搞局互調~
我反而覺得63X都疏到咁, 佢行西廊特快同行下邊長沙灣道都唔大分別~
60X原地拆你覺得仲好好玩嗎?? 如果你想搞埋63X, 請參考我對上提出既現實問題, 好好諗下點面對先, 以九記既性格係必然發生, 呢個改變玩法從來唔係主要睇你呢班客既需求的
stevechau 發表於 2023-1-3 16:49 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-1-3 11:42
當年都有唔少呼聲係直接搵條密車60X好似68X咁直接拆開,件事應該會正常好多。不過當年好似正值九巴財困年 ...

印象中果期60X更密都唔夠68X密車多車, 其實60X原地拆個IDEA雖然係最好, 但60X唔會夠車玩的~當日連68X咁多車拆出黎, 初頭都係兩條線班次頹晒咁滯呢, 除非有計先加大左60X個pool先~
shakugan2005 發表於 2023-1-4 02:21 | 顯示全部樓層

,

fly831 發表於 2023-1-3 12:54
又咁講, 當年唔係冇試過開VIP半特快
不過嗰條叫259B回程, 結果冇客BUY玩左幾年就收檔

259B都唔到VIP, 依家63X做VIP好地地, 係差在寧願抽車做268X都唔做63X咁姐

另外行荃灣路已經係加左X既特快, 想再快不如首先取消左葵涌及美孚轉車站先

shakugan2005 發表於 2023-1-4 02:30 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-1-3 11:44
當年掛通告列出詳細班次(包括加班),是否因為部份加班班次為非正式,走左數都無鑊氣?

記得63X未上荔橋 ...

唔單止63X加唔到班, 68A加班條數好似都仲未找
arfung 發表於 2023-1-4 08:45 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-1-4 02:30
唔單止63X加唔到班, 68A加班條數好似都仲未找

幾年前68A仍是日間大部份時間雙向定點15分既時代,出過RPP話加車加班。
走數不特止,現在已經大幅減班,15分時段大縮水而多了不少20/25分既時間。
(表列班次,計埋收車脫班應該更多)

當洪水橋人鍾情欖隧線,但莫非藍地/青公沿途客又少左?
63X/68A有契機做好一點,非不能實不為也。
當然可能獨市位被睇死幾疏幾差都會死等。
又或屯元廠資源分配未能協調好等。