hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 網傳6143@796P涉事車長更表
開啟左側

網傳6143@796P涉事車長更表

kay 發表於 2023-1-3 10:34 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-1-3 01:23
係囉,其實就係咁簡單。
我唔明點解某板友要非黑即白,
一係司機錯哂,一係巴士公司錯哂。

我無話巴士公司錯晒喎
只係社會常識只係針對事發一刻有無犯錯
我一講spin你即刻彈出黎
似乎想玩非黑即白個位係你
中左回力鏢就轉移視線

同埋學你口頭禪
你應該話唔應該下定論
唔應該講是但一邊唔岩
教育版友躺平等結果
kay 發表於 2023-1-3 10:42 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2023-1-3 02:31
只可以話,法律針對嘅係單一意外,法庭針對嘅係單一意外下司機應負上幾大責任。

但制度上出現嘅問題,冇 ...

我都乖啦學人唔好咁早下定論啦任何事躺平等結果做個乖仔算
世界很簡單 人類很複雜
da93 發表於 2023-1-3 15:48 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-1-3 10:34
我無話巴士公司錯晒喎
只係社會常識只係針對事發一刻有無犯錯
我一講spin你即刻彈出黎

一單意外嘅發生,背後可以係一連串嘅決定造成,包括制度。而制度晌世界各地嘅空難調查中,亦係一個常見嘅題材。

社會常識只針對事發一刻有冇犯錯都好,難道不能提出新嘅觀點?而,有冇犯錯亦可以唔單純駕駛人有冇犯錯的。

1984年跑馬地中巴意外,意外調查內容之廣,佢其實冇先入為主地假設巴士司機有否犯錯,我唔知香港而家意外調查進步到咩程度啦,但我唔覺得如872意外等,能比84年嘅意外搵到更多嘅資訊。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
KW2523 + 3 + 10 難道不能提出新嘅觀點?

查看全部評分

slsso 發表於 2023-1-3 16:02 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-1-3 10:42
我都乖啦學人唔好咁早下定論啦任何事躺平等結果做個乖仔算

你第一個回覆如下,幫你重温下
"似乎有人想SPIN去編更時間不足導致意外 但倒返轉講 無論咩情況都好 都唔應該炒車 炒左車就係司機責任好難射去其他人"

有人第一時間下定論唔止,仲要抵毀討論其他事故相關資訊既行為做 "SPIN"

如果個個都抱住個咁既心態做人做事,個社會真係大鑊
neoplan720p 發表於 2023-1-3 21:58 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2023-1-3 16:02
你第一個回覆如下,幫你重温下
"似乎有人想SPIN去編更時間不足導致意外 但倒返轉講 無論咩情況都好 都唔 ...

可惜今天既香港真係咁……

拉遠少少講,以前會唔會有大鑊野?
一樣有,但個頻率會唔會咁高咁恐怖?

諗下2022年發生左幾多單恐怖意外?
地鐵出軌、MIRROR 跌電視、油麻地政府診所跌閘、安達臣跌天秤……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
KW2523 發表於 2023-1-3 22:14 | 顯示全部樓層

796X閒日0645尖東開嘅頭車, 下單0730將軍澳站開, 梗係跑到顛
新創建年代已經係咁
不過要解決又唔容易
成本大幅上升但係冇改善過服務, 點叫得郁人做?
da93 發表於 2023-1-4 02:25 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2023-1-3 22:14
796X閒日0645尖東開嘅頭車, 下單0730將軍澳站開, 梗係跑到顛
新創建年代已經係咁
不過要解決又唔容易

或者咁講,一直數上去,其實九仔,以至當年中巴都有呢d情況,亦引伸到點解後來九仔要幫堆路線加行車時間。

有d野,佢計到盡,犧牲嘅一定係安全。
da93 發表於 2023-1-4 02:32 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-1-3 21:58
可惜今天既香港真係咁……

拉遠少少講,以前會唔會有大鑊野?

不停壓低人工,無視員工流失量,對制度存在嘅毛病不正視之餘仲想加以掩飾

唔止巴士的,其他事情亦然。
da93 發表於 2023-1-4 02:55 | 顯示全部樓層
1984年跑馬地中巴意外發生後,司機曾表示事發時車輛突然搶左。

我想講嘅係,如果呢個司機活晌今日,呢番說話有冇人會信?有冇人會就住呢個問題去追查真相?
樂仔〞 發表於 2023-1-4 09:23 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2023-1-2 17:18
1600 呢單本來就編得咁少,佢無缺勤無斬開幾件咁補窿都一樣係得 55 分鐘,點解可以解到關缺勤事
其實係咪 ...

玩野咩 , TD 邊到會同你咁得閒睇師傅表
呢 D 野只係巴士公司嘅內部運作 , TD 睇嘅只係班次編排
如果 TD 真係要睇埋師傅表 , 九巴 D 師傅表邊有可能兩日一小改 , 三日一大改 ?
TD 仲洗做野嘅 ?