hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 將軍澳及觀塘來往荃葵青路線重組 ...
開啟左側

[建議] 將軍澳及觀塘來往荃葵青路線重組

樓主| 天空之神 發表於 2023-1-26 06:26 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2023-1-26 01:45
乘客接唔接受要改變習慣由千色店改入沙咀道呢個,我都唔斟酌住

但荃灣去觀塘道要因爲飛美孚+龍翔道不停 ...

因為 33/40 改荃灣路之後,兜埋美孚都係同本身搭 40 差唔多時間出到黃大仙

相比改38 影響更細

真特快係葵芳直出九龍灣,都應該抵比
你睇吓小巴有幾多客等同搭就知有市場
.
1234567 發表於 2023-1-26 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-25 21:59
隔離講左我唔反對 33/40 兜入如心或者荃灣西應該即係唔知, 33 而家既價值咪就係返工放工
星期日返而走返 ...

33B應該入megabox、九展先出觀塘道,因為33服務範圍好大部分係荃灣住宅客,930X走線係做到最多住宅客,整個海濱、工廠三寶、寶石樓、荃新天地、西鐵上蓋一帶都做到。吸引到荃灣住宅客去嘅係 megabox,九展、觀塘海濱公園、apm,而唔係德福、淘大。33B行成條觀塘道註定冇運行。

相反290系走線係做街客,大部分客源來自觀塘山嘅住宅客,荃灣西站即係商場群,大河道即係路德圍、南豐,眾安街即係千色店、荃豐、街市街,呢啲都係外區人多去嘅地方。大多數新界外區路線除咗大西北線都係咁行。荃灣來往旺區嘅線就通常跟930X行,或者一小區一線。

290F荃灣段跟290系,又行德福唔行megabox,入得將軍澳淨做康城唔做將工,咁行係咪真係方便荃灣住宅客,定係方便觀塘道旁同將軍澳啲住宅客而已?
 樓主| 天空之神 發表於 2023-1-26 17:25 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-1-26 16:48
33B應該入megabox、九展先出觀塘道,因為33服務範圍好大部分係荃灣住宅客,930X走線係做到最多住宅客,整 ...

其實如果你講 33B 入 megabox
咁 33/40 合併七天全日入去應該會岩你口味先岩

舊40/290F 葵興葵芳返工客多咪學舊 40 做返觀塘道
呢樣野我無改過
.
1234567 發表於 2023-1-26 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-26 17:25

根本唔洗合併,33B改經megabox後出觀塘道,40維持原狀就ok。33B想再增加客源就拉去愉城做多啲荃灣住宅客
1234567 發表於 2023-1-26 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-26 17:25

咁290F都可以兜美孚啦,係都要搵條33
 樓主| 天空之神 發表於 2023-1-27 02:23 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-1-26 17:42
咁290F都可以兜美孚啦,係都要搵條33

290F 唔停龍翔道各站,葵涌道荔景邨直達九龍灣站

課金買超特快同埋補償唔到黃大仙返長沙灣班客

其實事成會吸哂九龍灣觀塘麗港城班客去 290F

剩返九商偉業街油麗油塘就 33/40

黃大仙就搭返 290/290A/290X

分工其實更清晰
.
1234567 發表於 2023-1-28 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-27 02:23
290F 唔停龍翔道各站,葵涌道荔景邨直達九龍灣站

課金買超特快同埋補償唔到黃大仙返長沙灣班客

我真係好唔明點解咁多人想要33系兜呢到兜嗰到,之前有人話33B要兜又一城,依家又話要兜美孚。

33B兜入megabox,勵業街出返觀塘道已經吸返好多客。

首先33系係930X走線,即係以服務荃灣住宅區為主,睇930X客量都知係有保證。乘客對條線係咪特快好敏感,如果930X改兜美孚、四小龍先去西隧,或者龍德街之後跟930行返大窩口道,睇吓會唔會趕走批客?同樣33兜美孚一樣會趕客。33B唔夠930X多客係因為33B去唔到去觀塘嘅街客會去嘅地方,即係megabox,九展,海濱公園同apm,33B只係去到apm。

此外呢個走線33系逆向有冇客亦唔需要擔心,因為一來930X走線一樣做到兩大荃灣工商區同埋外區客會去嘅地區,如眾安街/千色店,西站/如心,楊屋道街市,愉城/紗廠一帶,路德圍/荃鐵 戴麟趾行過去亦唔算遠,二來930X亦證明咗自己係有逆向客,而且仲要係港島商業配套咁好嘅地方都出到逆向客。只要33B停到黃大仙呢個東九住宅客倉,加上半條觀塘道嘅住宅同油塘的話荃灣段跟930X行係夠客,只係33B係要拉長至愉城,以及有得停大涌道福來邨呢個重要站頭,930X冇得停係幾傷。真係再唔夠可以1.拉上廣田/平田,2.停鑽石山站、永光/天馬苑。

正線其實已經夠客,唔需要改。更加好就係延長至愉城甚至西約,做到柴灣角,增加入荃灣嘅通勤客源。

如果係咁33就係真觀荃,荃灣直達東九。青衣南都有直達線X42C,青衣北/大窩口有42C,葵興有38,上葵有40P,荃灣都好應該有33,呢堆線都應該要直達,即係唔經美孚長沙灣。另外40就作為流水線經美孚長沙灣,做曬厲鬼城至觀塘道/長沙灣/荃葵、荃灣西約至葵涌道、美孚至東九龍、荃灣至美孚轉乘客。所以40係唔洗改同可以同其他線並存,因為直達線係可以同流水線並存。淨番葵芳/葵盛冇直達線咪搵你條290F去做。
 樓主| 天空之神 發表於 2023-1-29 09:56 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-1-28 21:45
我真係好唔明點解咁多人想要33系兜呢到兜嗰到,之前有人話33B要兜又一城,依家又話要兜美孚。

33B兜入me ...

沙咀道慢,龍德街又慢
楊屋道東段又塞爆

塞到最後輸埋荃青交匯處,跟 934A 出千色最快
入楊屋道就預左比貨車倒塞返出黎
如果行荃青,想快就係大窩口圈頭直出/ 荃富街出千色

唔好睇住張地圖話真觀荃啦.....
你睇下紅色果條觀荃去觀塘係直衝上去上路

33 而家咁行都唔會比葵涌道著數好多
兜埋德士古道 + 美孚咪同本身 40 平手
33B 剩係兜入megabox 已經慢過直行觀塘道一截
所以我都唔敢講真觀荃
只係用 290F 名義將中間果炸站飛哂佢先執返多少時間,唔使塞黃大仙同龍翔道果炸站
.
1234567 發表於 2023-1-29 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-29 09:56
沙咀道慢,龍德街又慢
楊屋道東段又塞爆

我唔覺得要同條紅小直接競爭囉,33B做到megabox,九展,觀塘海濱,紅小做到咩?而且紅小觀塘嗰站頭行去apm都唔夠巴士就腳,尤其是西行返荃灣。呢堆客巴士都有優勢好多。

如果跟930X行都唔夠快,咁930X應該一早做唔住啦,晨早比紅線搶走曬啲客啦。你話930X走線成日塞車程咁唔穩定,但930X又做得住嘅?33繁時都唔會咁多人搭啦。荃青交滙處塞,唔通大連排、光輝圍就冇機會塞?
1234567 發表於 2023-1-29 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-4 02:15
本身荃灣西得星期六日先有 33B 直出觀塘道
其他時間得 40P 做,咪比埋 40P 處理就算

攞40P嚟做你都講得出口…