hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 呢條巴士路線,仲可以蝕幾耐?
開啟左側

[經歷分享/報告] 呢條巴士路線,仲可以蝕幾耐?

neoplan720p 發表於 2023-1-5 01:25 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-1-4 23:30
呢句野都唔知聽過幾多十次。
54區唔撐起佢,點強求紅橋一個站可以撐起佢?
架車一到站,班客望到架車都已 ...

如果講回程(TST -> 屯門),
260X唔會比50快得幾多。
一架要由上海街屈返去佐敦道既線,
其實63X / 50已經差唔多去到旺角。

講真,而家50、950既狀況,
我係跌眼鏡既。
呢兩條線既定線其實比55已經正常好多(以全日作為目標黎講),
50唔計屈返去九龍站浪費時間既話,其實同41A、268X呢類走線接近一樣;
950都同一般西隧走線一樣。

有d人成日話54區未入伙,
但而家K54已經常常頂閘,
就算未入哂伙,
54區堆巴士線既客量都唔應該咁差。
對54區來講,呢堆巴士線,除左67A外,城巴幾條已經係用最直接既走線上公路(當然有人會argue落建生上公路係咪會快d,但相差唔遠啦,至少唔係67A呢種漫遊式)
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
12Lane 發表於 2023-1-5 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-1-5 01:25

如果要夾硬搵幾個解釋,可能就係人口基數依然薄弱,菁和兩邨加埋裝兩萬人,原本欣田兆康三萬,加埋第時novoland,加起黎約六萬人口(粗略估計),都未計近西鐵站呢個咁大利淡因素。客源數量同結構情況係相似69X,但69X人口基數都比佢多約兩三萬。仲要唔敢肯定嘅係新區居民乘車習慣係點,話晒一搬入去已經有鐵,就更加難establish搭巴士呢個習慣,同埋到底旺尖定係旺深長荔線好做,依然係一個謎。至於過海線,都真係無話可說,而家新公屋區對於過海需求似乎真係有限...反而比條全日線佢地北上(56)可能仲有D生意...
elmmoo 發表於 2023-1-5 02:23 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-1-4 23:13
九巴鎖鏈式月票都好影響乘客跳槽意慾

講真,九龍區走線無咩錯誤定線,係新界區你限定上車屯公三站又唔俾停 ...

其實屯公三站來回都停咗一個半 (雙向紅橋 回程新墟街市)

比佢停埋屯市都唔會話真係多好多客
本身63X 都垃圾 個朵臭咗even 紅橋至佐敦走線excatly 一樣
50雞都未必執到 仲要貴$1.2
ctb234 發表於 2023-1-5 02:29 | 顯示全部樓層

其實巴士公司開新線
有無做過調查?
有無做過分析?
定系求其係地圖畫條線就當計劃咗?
elmmoo 發表於 2023-1-5 02:31 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-1-5 01:25

重點係260X 都仲係平少少
班次 價錢牌都乘車習慣真係贏咗
仲未計油麻地有63X
旺角又有58X

50 成條九龍走線去到紅橋係要同三條線打
仲要貴過人地

950 做過海仲慘
月票客已經鎖死咗大部分可以喺屯公執雞嘅人
960 紅橋滿到要企都唔會有人轉會
仲未計紅橋960 係站頭 950 係站尾

兩條線淨返寧丁54 區客 仲要得一/幾班
如果50 950 唔做半全日其實都幾難打
67A 第時一個唔該可以屯公直走 就真係咩都阻止唔到
asv98.kw131 發表於 2023-1-5 03:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Catlui 發表於 2023-1-5 00:22
同皇后山一樣,都是條標有問題,過海黄,九龍紅。大家各取所需味好。屯門區,紅色自己都難做。鐵公司冇敵的 ...

反而應該九龍黃,過海紅。一陣又話黃巴冇月票,而且公屋屋邨過海返工真係少。679 979 喺皇后山邨上嘅客分分鐘少過沙頭角公路沿線,主力靠山麗苑。950 955 而家客量亦都少到可憐。俾九巴做非繁可以用延長現有路線處理。你話港島轉乘優惠其實有幾多人受惠?新界人去港島主要都係去電車路附近,九巴轉乘電車優惠已經可以覆蓋到。

九龍黃起碼冇月票都唔會太差(例如 79X 收 $15.5,返五日嗰啲其實唔買月票更加平),而且需求比較大。79X 而家叫做唔差,78X 如果招標係行觀塘道 / 假日行觀塘道相信做得起。50 55 亦都俾起 950 955 好客啲。況且 79X 如果係九巴做我幾肯定今日都只係繁時,你望吓而家所謂「有心做」「路線正常」嘅 278A 開咩班次。
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-5 03:55 來自手機 | 顯示全部樓層

近年油尖旺少咗人返工,劃條兩繁線認真玩死巴士公司。睇下63x/260x/268x最密車都唔係返放工時間。
932gz6061 發表於 2023-1-5 08:41 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2023-1-5 02:29
其實巴士公司開新線
有無做過調查?
有無做過分析?

其實係JB線黎,你呢個問題唔該問TD
kmb71k 發表於 2023-1-5 09:15 | 顯示全部樓層
其實關於九巴月票問題
城巴大西北962系同969系一樣做得起
點解50 50M 55 56 56A 950 955仲係咁頹
究竟係衰班次定係衰人口少客量唔夠?
以上回應,是否可行?是否合適?
樂仔〞 發表於 2023-1-5 09:16 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-5 03:55
近年油尖旺少咗人返工,劃條兩繁線認真玩死巴士公司。睇下63x/260x/268x最密車都唔係返放工時間。 ...

九龍最多人返工嘅地方係長沙灣同九龍灣 + 觀塘
前者 50 掂都掂唔到
但後者 55 做哂都唔見得十分理想