hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議取消98D康城站特別班次
開啟左側

建議取消98D康城站特別班次

樓主| Citcalag 發表於 2023-1-5 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層

再回多一點,之前運吉有做過客量統計,98D特班,由坑口開出的特別班次之平均載客率為44%;而由康城站開出的特別班次之平均載客率則為49%。即係簡單來講康城特只係做多左5%客,呢個係繁忙時間數據,可見康城特根本無乜存在意義。
將軍澳特快 發表於 2023-1-5 22:13 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-1-5 22:08
再回多一點,之前運吉有做過客量統計,98D特班,由坑口開出的特別班次之平均載客率為44%;而由康城站開出的 ...

其實個數據都好耐之前, 唔知近排有冇新數據
3ASV174 發表於 2023-1-5 22:16 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-1-5 22:04
因為98D康城特真係無乜康城客囉 減少開支及資源浪費已經係一個理由。同埋我唔係提議先取消後加班,而係取 ...

其實有 298C,98S 都無留在坑口的價值

同埋我有個觀察
相近目的地路線
淨康城 或 坑口 > 康城直出,客量都係比 淨 坑口 或 康城 > 坑口直出好

即係話其實康城對巴士行車時間嘅敏感度比坑口高,但巴士行車時間有競爭力嘅話,康城比坑口更樂意搭巴士
考慮埋坑口港鐵服務水平比康城好得多,就唔難理解點解坑口直出都唔足以吸到幾多客,因為根本介意時間嘅坑口客就點都唔會搭巴士,理得你係咪直出
但康城客肯 buy 直出巴士
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| Citcalag 發表於 2023-1-5 22:27 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-1-5 20:03咁就仲死,都未諗d車點用就乘機cut晒其他區d線,今次98D,下次會唔會到796P 793 98S?
尤其796P,比98D ...

回埋中間果點

我意思係,唔需要必定4架98D康城特換4架98D坑口特。坑口真係需要咁多尖沙咀車?客量上未反映到。而且明德厚德仲有正班可以坐。

可以視乎地區需要有d換做298C,有d 98D坑口特,總之按照公平原則維持坑口直出。

唔會加落98C度啦,根本唔關98C事。反而可以同埋98S重組既。因為如上面版友話齋,有298C仲要98S做乜?區內客其實290/A/X已經夠密夠做架啦,又平又多人知,唔使擔心呢個問題

樓主| Citcalag 發表於 2023-1-5 22:54 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2023-1-5 22:13
其實個數據都好耐之前, 唔知近排有冇新數據

果個數據係2019年既。

小弟2019年仲有喺尖沙咀附近返工,等我拋磚引玉放一日數據出來比大家睇下

2019/10/08 98D 07:55 康城站特班
08:05 領都 +13/15
08:07 首都 +9/24
08:12 清半 +25/-1/48
08:21 明德 +9/-1/56
08:26 厚德街市 +54/110
08:44 培成路 +16/-6/120 估計大約數以千人於坑口站附近候車,留後數量算唔算幾千人?難以估計實際數量
08:53 培成路 -7/113
08:58 厚德 (大量人棄車,我放棄無數啦)

(東隧龍尾,龍翔道近鑽石山站,影響到將軍澳道落觀塘,龍尾:寵物公園)

09:38 九展

(神奇!竟然加士居道完全唔塞車)

09:47 九龍佑寧堂

10:05 尖東

(之後就轉左工,所以無機會再數...上文純粹係本人最後幾次有幸搭98D特既「客量報告
」之其中一次…亦相信係比較特別既一次,如果有其他版友補充,無任歡迎)

214P_world 發表於 2023-1-6 00:00 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-1-5 22:27
回埋中間果點

我意思係,唔需要必定4架98D康城特換4架98D坑口特。坑口真係需要咁多尖沙咀車?客量上未反 ...

或者咁講,以環保區呢個競爭咁激烈嘅時勢,九巴又點會抽走條98D棄賽呢?加黃昏特車都仲得😂
如果唔想資源重疊,可以諗諗PTI開車直接轉左,或者入百勝角

另外,唔認為「一換一」呢個concept真實存在,正如坑口曾經有聲音想縮短d慢線去換取資源開旺角特快,
或康翠曾經有聲音想取消d慢線去換取資源開尖沙咀特快,或康城曾經有聲音想797換795P全日或合併,
但「一換一」至今仍未出現,而且塞車最嚴重嗰年98D朝早都仲有半車客,不見得啱啱唔塞九巴反而取消
獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| Citcalag 發表於 2023-1-6 00:10 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-1-6 00:00
或者咁講,以環保區呢個競爭咁激烈嘅時勢,九巴又點會抽走條98D棄賽呢?加黃昏特車都仲得😂
如果唔想資源 ...

即係咁,玩孖展,見到已經輸到margin call,老本都蝕哂,仲要再倒多個本落去?

九巴環保區,尖沙咀已經輸左架啦,唔係棄唔棄賽,已經係輸左架啦。係非繁仲有98<>296D/98D頂住,但係繁時係輸左架啦。

資源係有限既,既然輸左就及早止蝕離場,唔能夠無了期蝕落去
98D康城特由康城站去到第二次經過康城路路口,用左成十幾分鐘,有幾多個客上車?哂油、哂時間、哂車。

賭仔心態,博加車有機會返生,唔睇下個市個環境到底係點,只會擴大蝕幅,咁點做生意呀

214P_world 發表於 2023-1-6 00:20 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-1-6 00:10
即係咁,玩孖展,見到已經輸到margin call,老本都蝕哂,仲要再倒多個本落去?

九巴環保區,尖沙咀已經輸 ...

蝕不離場搏翻生正是近年兩巴的競爭,797 (vs 98) 一到非繁已經係呢個盛況,全車得1個人唔係未見過

98D (vs 790) 係咪輸晒仍有待觀察,但首要做嘅係檢視是否仍需要繞駿昇街,
其次係價錢問題,後者快D仲平D,但食得咸魚扺得渴,冇得又想收貴又想多客
獨學而無友,則孤陋而寡聞
天空之神 發表於 2023-1-6 07:50 | 顯示全部樓層
297 調走左更加唔可以改 98D 98P 做好果區
.
JX9097 發表於 2023-1-6 09:54 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2023-1-6 00:10

九巴環保區,尖沙咀已經輸 ...

理性嘅選擇係咁
可惜兩間公司都非理性呢下死呢