hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [短期建議] 重組九巴 90 96 97
開啟左側

[短期建議] 重組九巴 90 96 97

流星☆雨 發表於 2023-1-24 04:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議原因:

1. 新開辦的將軍澳路線 90 96 97 ,未能有效便利新界東北居民直達將軍澳區的主要工作地點;
1. 問題尤以服務住宅區為主的 97 為甚,96 更有定線過長的問題,未能真正使大埔居民受惠;
1. 三線之中亦沒有一條服務環保大道或將軍澳工業邨。

2. 於將軍澳居民角度,將軍澳三線亦只有 96 往返科學園較實用;
2. 90 往石門繞經廣善街影響路線吸引力。

3. 由於三線開辦時間較短,且(因九巴以低價搶標導致)收費較低,
3. 三線客量變化及九巴經營態度有待觀察,以下僅爲可於短期內盡快實施以改善定線的建議:

建議大綱:

1. 96 改為 大埔工業邨 - 將軍澳工業邨:
1. 大埔段改為大埔太和路直出白石角;改經將隧;
1. 將軍澳段經調景嶺、寶邑路(入境處及將廣)及環保大道。
(運頭塘可改由 74 系路線重組提供經完善的服務)

【220124 新增】
1a. 爲補償將北失去科學園及大埔路線,加開 96A 康盛花園 - 大埔工業邨:
1a. 將軍澳段除往大埔改經欣景路外,與 將藍版 96 一致;
1a. 維持經將藍,大埔段與 本建議版本 96 一致;
1a. 只提供上繁往大埔及下繁往康盛班次各一班。

2. 90 改為 碩門邨 - 康盛花園:
2. 往沙田方向,改經廣善街東行及小瀝源路北行;
2. 往康盛方向,經牛皮沙街南行及廣善街東行往大隧;
2. 將軍澳段改經坑口(跟 297 行法)、寶琳北路/欣景路及翠林。

3. 97 改為 烏溪沙站 - 坑口(北)將軍澳醫院:
3. 改經將藍隧道;將軍澳段改經寶邑路(入境處)、尚德、坑口(半圈)。

** 如有板友對方案感興趣回帖查詢,會再補寫詳細停站表。
趕客路上 理_得你
chingyk 發表於 2023-1-24 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層

其實大埔居民來往將軍澳嘅需求係有嘅,96日間非繁忙時間可以試沿271喺大埔區內嘅路線,已經可以覆蓋到大部分屋邨,30分鐘一班,估計都可以吸引到部分MTR客轉投
S3BL100 發表於 2023-1-24 22:18 | 顯示全部樓層
我同意康翠寶林併石門、將南併馬鞍山,呢個安排會比較合邏輯

但 96 改去將軍澳工業邨,將北會即時無左條大埔線。佢地而家去科學園同大埔巿車程尚可接受,由有變無講唔通

要 96 改去工業邨應該幾難成事,除非拆多條線。但反而我諗緊馬鞍山線改去將軍澳工業邨,然後另一邊可以拉去泥涌兼加全程收費
fb.com/scientisthk2usa/
kmb71k 發表於 2023-1-24 22:55 | 顯示全部樓層

chingyk 發表於 2023-1-24 19:23
其實大埔居民來往將軍澳嘅需求係有嘅,96日間非繁忙時間可以試沿271喺大埔區內嘅路線,已經可以覆蓋到大部 ...

跟271就有唔少屋邨屋苑做唔到
以上回應,是否可行?是否合適?
1234567 發表於 2023-1-25 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層
根據版友有關96客量的資訊,發現96即使唔經將軍澳工業邨,只係停將軍澳站,都做到好客,即係將工返工嘅人好多都慣咗出將軍澳/坑口再算,換句話說即係唔需要入將工都做到批客,只要條巴士線競爭力大過鐵就得
 樓主| 流星☆雨 發表於 2023-1-25 00:31 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-1-24 22:18
我同意康翠寶林併石門、將南併馬鞍山,呢個安排會比較合邏輯

但 96 改去將軍澳工業邨,將北會即時無左條大 ...

諗嘅時候主要係認爲 96 最大機會添食,康城+將工亦同時符合兩區利益
寶琳坑口,九巴本身已經有足夠轉乘網絡做緊,取捨之下似乎做將南、環保更符合九巴及用家嘅利益

認同返工直線呢部份係有必要補至少一班,已更新建議補條 96A

有諗過馬鞍山線拉入泥涌,不過加價問題上暫時三條線都冇官方改線建議出現過
唔知九巴或凱婷確實取向如何,所以就未列入建議
入將工,個人持開放態度,坑口 90 97 換 96A 都算 fair deal
趕客路上 理_得你
 樓主| 流星☆雨 發表於 2023-1-25 00:38 | 顯示全部樓層

chingyk 發表於 2023-1-24 19:23
其實大埔居民來往將軍澳嘅需求係有嘅,96日間非繁忙時間可以試沿271喺大埔區內嘅路線,已經可以覆蓋到大部 ...

有考慮過 96 係咪應該因應大埔、白石角、將軍澳唔同需要而一拆二,
又或者有冇可能縮去太和或者富蝶(如果真係九巴中標)

不過暫時都未知道九巴取態點,就以一條線做,集中爭取延長時段(轉半全日)爲目標。

長遠嚟計 74 系 自己都要重組,74A 74D 都係有改善空間,
96 大埔段可以有咩想像空間,可以參照埋 74 系點樣改先
趕客路上 理_得你
 樓主| 流星☆雨 發表於 2023-1-25 00:42 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-1-25 00:03
根據版友有關96客量的資訊,發現96即使唔經將軍澳工業邨,只係停將軍澳站,都做到好客,即係將工返工嘅人好 ...

如果想做康城居民生意,96 入去都係一個嘗試
始終唔係個個都想將隧轉車,尤其 98 本身都未算密車

本身成個將軍澳就係得環保大道冇 90 96 97 任何一條
趕客路上 理_得你
天空之神 發表於 2023-1-25 06:12 | 顯示全部樓層
其實96 應該分拆返 2 條線,反正唔可以全日

96 富蝶 - 將工,經太和安祥運頭塘白石角,科學園,將隧坑口康城
96A 康盛 - 埔工,經寶林坑口將南將藍,科學園,廣福埔中五期

各上下午對開一班

至於 90/97 係應該變石門 - 將北 / 馬鞍 - 將南 + 康城

因為將來 90 可以加班既機會一定大過 97 ,因為可以郁到 82X 84M 搏upgrade 同搶 798 客
.
cnquate 發表於 2023-1-25 09:52 | 顯示全部樓層

del
有權有勢嘅人灌水放流唔使停板