hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果54區路線交比九巴做,收視會否無今日咁難睇? ...
開啟左側

[問題] 如果54區路線交比九巴做,收視會否無今日咁難睇?

ky927 發表於 2023-1-6 17:58 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 17:52
位位加一蚊又砌唔返個屯轉網絡
相信唔會存在

+$1 個屯轉網唔會影響,一係回贈式;一係硬食式,即係城隧49X,你沙田搭上去城隧轉都係要貴$1

ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-1-6 17:58
+$1 個屯轉網唔會影響,一係回贈式;一係硬食式,即係城隧49X,你沙田搭上去城隧轉都係要貴$1

...

唔會搞到咁複雜
除非佢做到213D/X/287D嗰種特快/假特快同普通M/X線唔同先夠名目呃錢

例如267M葵涌道直落葵芳
(2?)67X(撞冧巴)跟63X旺角特快
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-1-6 17:30
所以我一直都認為唔應該因為係另一間巴士公司而唔畀停站,
依個絕對唔係自由市場嘅POLICY。

專營權本身就係同自由市場相違背

除非個專營期線by線一開始本身有年期限制,夠期可以再比個第二間

有招標新線原因只係因為有新區,要搶埋舊區先夠做,等同中巴被人削線(反而名正言順)

當然實際執行效果唔易做,亦冇可能100%唔重疊,但至少新界嗰堆招標線通勤時間同方向清晰,已經好過啟德嗰堆

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
James116 + 1 多謝分享

查看全部評分

JH_LE4612 發表於 2023-1-6 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 17:52
位位加一蚊又砌唔返個屯轉網絡
相信唔會存在

招標線依家唔需要跟類近路線收費標準...見大老山新嗰堆九字頭/ 大欖 68M轉968平過一程968就知,冇幾多人真係會為左幾毫一蚊瓜瓜嘈。

評分

查看全部評分

ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-1-6 18:30
招標線依家唔需要跟類近路線收費標準...見大老山新嗰堆九字頭/ 大欖 68M轉968平過一程968就知,冇幾多人 ...

睇真招標定(扮)分支
67A都冇亂收錢
267M/X如果市區段一樣咪又係當新界段分支收同價

評分

查看全部評分

12Lane 發表於 2023-1-6 18:45 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 18:28
專營權本身就係同自由市場相違背

除非個專營期線by線一開始本身有年期限制,夠期可以再比個第二間

公共服務就係要受到嚴格規劃同規管營運商行為,即係我接受你監管,你又比生意我做,係好正常。
但而家規劃果個傻嘅呢,一條線,兩間唔同公司中標原來停站自由度都係唔相同,呢個已經唔係商家利益咁簡單,係關乎民生問題。係程序公義問題。

評分

James116 + 1 多謝分

查看全部評分

1320 發表於 2023-1-6 19:02 | 顯示全部樓層

54區既客其實都係唔會好多, 你睇下67a 做晒去屯轉客係54區都唔係爆就知
不過佢係屯轉, 屯公2站可以做返自己客, 所以一定會比較好睇
屯轉出市區一齊排, 會有唔少人分流左去 950, 955, 50, 55  (雖然都係左手去右手)
50m 就點都係死死下, 反而鐵做就可能好少少

The Designer
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-1-6 18:45
公共服務就係要受到嚴格規劃同規管營運商行為,即係我接受你監管,你又比生意我做,係好正常。
但而家規 ...

多咗自由又唔代表一定有得賺/對巴士公司好
多咗自由只係因為塊餅係同一個公司可以推倒重砌
塘水滾塘魚,多咗自由停埋舊站,只係左手交右手打劫返自己舊線。新線客量望落靚仔咗、新區可以密車咗,但舊區非同站(例如58M/X)就好大機會交數。

當然,彈性高往往係對Monopoly有着數,容易資源整合。收入喺左手交右手後嘅總客量冇大改變下唔會太大分別,但開車支出就可以明顯下降。
12Lane 發表於 2023-1-6 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 19:38
多咗自由又唔代表一定有得賺/對巴士公司好
多咗自由只係因為塊餅係同一個公司可以推倒重砌
塘水滾塘魚, ...

唔係自唔自由嘅問題喎,係冇譜可循喎。
交數咪交數,完全係制度上可以處理嘅問題。
而家開巴士線係服務市民,又唔係單純為新/舊線衝業績,左手交右手又有咩問題?
你中就可以停,佢中又唔得,呢種玩法先係為人垢病。
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-1-6 20:23
唔係自唔自由嘅問題喎,係冇譜可循喎。
交數咪交數,完全係制度上可以處理嘅問題。
而家開巴士線係服務市 ...

而家咪就係兩個人一人一副積木定一個人兩副積木可以撈亂砌嘅分別
隔離副積木唔係你嘅自然冇得撈亂嚟砌