hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果54區路線交比九巴做,收視會否無今日咁難睇? ...
開啟左側

[問題] 如果54區路線交比九巴做,收視會否無今日咁難睇?

S3bl430 發表於 2023-1-6 21:17 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2023-1-6 19:02
54區既客其實都係唔會好多, 你睇下67a 做晒去屯轉客係54區都唔係爆就知
不過佢係屯轉, 屯公2站可以做返自己 ...

K54爆其實說明54區係有客既,係佢地唔搭巴士

同樣的情況亦可套用在皇后山
城巴收視一般,78A爆到七彩

班客用腳選擇以鐵路為主幹的出行模式
錯字連篇
hkcctim2012 發表於 2023-1-6 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 21:09
而家咪就係兩個人一人一副積木定一個人兩副積木可以撈亂砌嘅分別
隔離副積木唔係你嘅自然冇得撈亂嚟砌 ...

點解唔可以停先?嗰幾個站九巴買咗定點?
調番轉頭,九巴點解又可以開線入54區?
12Lane 發表於 2023-1-6 21:20 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 21:09
而家咪就係兩個人一人一副積木定一個人兩副積木可以撈亂砌嘅分別
隔離副積木唔係你嘅自然冇得撈亂嚟砌 ...

所以咪為人垢病囉。
咁當初招標嘅意義仲喺唔喺道?
如果係九巴做有得停站,對54居民一樣更方便,拿而家就有腳安法,我就廢時再講落去。
不過喺關乎公眾利益層面上都玩到咁,咪就係玩得樣衰囉。

1320 發表於 2023-1-6 21:21 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-1-6 21:17
K54爆其實說明54區係有客既,係佢地唔搭巴士

同樣的情況亦可套用在皇后山

如果佢地買晒 鐵既月票, 咁的確係佢地想選擇鐵, 但如果佢地只係去屯元天多, 咁就點都唔係巴士做到了
The Designer
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-1-6 21:20
所以咪為人垢病囉。
咁當初招標嘅意義仲喺唔喺道?
如果係九巴做有得停站,對54居民一樣更方便,拿而家就 ...

招標個意義咪就係新區對外服務
其實啲對外線都唔會點考慮區內需求,運吉實話K54同50M包曬區內需求,區內唔到嘅地方請轉車。如果係九巴做有得停站對54居民一樣方便明顯不在考慮之列。
何況而家招標線都冇乜得點改,50回程屈埋落美孚算搏咗下大霧,就算九巴做都要等RPP先有得傾有得批有得改。當然佢未改之前就收下隔離線果度又私下加班去選擇性技術性地谷客/趕客就完全做得出

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
James116 + 1

查看全部評分

he_01 發表於 2023-1-6 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2023-1-6 21:21
如果佢地買晒 鐵既月票, 咁的確係佢地想選擇鐵, 但如果佢地只係去屯元天多, 咁就點都唔係巴士做到了
...

其實54區係有條件夾埋良田開條線去元朗 順便比輕鐵藉口取消615
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2023-1-6 21:17
點解唔可以停先?嗰幾個站九巴買咗定點?
調番轉頭,九巴點解又可以開線入54區? ...

買咗呀 叫專營權
其實55可以試下入紙停屯市
商貿區259S得一班單向兼插歪咗,理應比50/950/955更易過骨

九巴可以開線咪因為屯轉
正如將轉可以開797可以開98做轉乘都冇招過
(至於98/797行觀塘道定海皮就另一個topic)
hkcctim2012 發表於 2023-1-6 22:07 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 21:50
買咗呀 叫專營權
其實55可以試下入紙停屯市
商貿區259S得一班單向兼插歪咗,理應比50/950/955更易過骨

咁點解紅橋又停得?
ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
hkcctim2012 發表於 2023-1-6 22:07
咁點解紅橋又停得?

而家遊戲規則就係走線上停到都停得
冇得郁走線啫
hkcctim2012 發表於 2023-1-6 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-1-6 22:14
而家遊戲規則就係走線上停到都停得
冇得郁走線啫

咁紅橋又冇專營權問題咩?唔係好理解點樣先為之有專營權…