hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 224X 減班
開啟左側

[路線消息] 九巴 224X 減班

ENS529 發表於 2023-1-11 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-1-11 10:10
你都識講係違泊啦,喺以法治国嘅新香港,正所謂「犯法就係犯法,除非⋯⋯」,點解合法用總站嘅巴士反而唔 ...

解款車有permit, 至於旅遊巴呢,
你都知啲執法人員幾咁勤力,
見到車上有人都唔會抄牌,
咁又點會有阻嚇力?
更加唔好講公務繁忙嘅警務人員,
會唔會識分咩叫[專利巴士]啦~

另外, 據說德福平台啲保安好大枝嘢㗎,
5D到站無位泊, 焗住要突個車尾喺通道到等,
都可以比佢哋指住個九巴司機嚟罵,
但又唔見佢哋會去趕啲阻路嘅違泊旅遊巴走~

鬼叫你著制服唔惡得咩,
美麗新香港就係誰大誰惡誰正確~
Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-11 12:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-1-11 04:53
印象有前人建議過將 13X 逆繁忙班次兜入啟麗,做逆方向流水外又可以 free 224X 出來去做九龍灣逆向客,救 ...

其實諗諗下
224X既班次併埋入13X處理其實都有睇頭
曉光下秀多左班次可以直入尖東
全時段cover到啟麗<>秀茂坪

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KE7066 發表於 2023-1-11 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-1-11 10:10
你都識講係違泊啦,喺以法治国嘅新香港,正所謂「犯法就係犯法,除非⋯⋯」,點解合法用總站嘅巴士反而唔 ...

根本無呢啲所謂違法車都無位你擺
連合法不合法問題都唔係
6516 發表於 2023-1-12 18:39 | 顯示全部樓層

其實E+大家都有著數

首先, 啟麗一直都唔想224X轉番全日, 因為有13X上秀茂坪仲好
另一方面, 老九開左213X之後更加唔想13X行咁快, 入埋啟麗就仲好
13X做多批客, 213X又做啲唔想慢嘅客, 除笨有精

繼續陰乾224X, 慳番架車都載得晒又唔會有人投訴
繁時又影響唔到13X
大家開心

JX9097 發表於 2023-1-12 19:08 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2023-1-12 18:39
其實E+大家都有著數

首先, 啟麗一直都唔想224X轉番全日, 因為有13X上秀茂坪仲好

只係秀茂坪一係單程畀多$1上213X
一係硬食13X慢碌

而秀茂坪亦唔係個個都就腳坐213X
當中最慘就係下秀連揀都冇得揀
VK4642 發表於 2023-1-12 19:15 | 顯示全部樓層
其實E+大家都有著數

啟麗居民都想224X轉番全日,只係區議員反對
如果13X撤出最多行遠D搭1A、11C

6516 發表於 2023-1-12 19:54 | 顯示全部樓層

VK4642 發表於 2023-1-12 19:15
啟麗居民都想224X轉番全日,只係區議員反對如果13X撤出最多行遠D搭1A、11C

肯行嘅話當年就唔會反對啦

當年係想224X轉全日順便做埋啟德
啟麗唔係首站, 又無左13X繼續兜, 區議員梗係反對啦
老九亦都唔會俾224X全日同13X兜啟麗同時發生
咁咪一拍兩散囉

屯馬線開左啟德都落晒地底
老九應該十分慶幸當年被ban
如果唔係家陣全日左嘅224X分分鐘仲慘過20A
JX9097 發表於 2023-1-12 20:13 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2023-1-12 19:54
肯行嘅話當年就唔會反對啦

當年係想224X轉全日順便做埋啟德

依家5A收得咁平,咪仲「慘淡」?

224X反而應該上四彩全日
起碼唔使下下要四彩人行落山坐慢車/ 黨鐵
tommy14D 發表於 2023-1-12 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層
其實E+大家都有著數

224X 弊在繁忙時間班次疏13X成倍,非繁13X入去都密過佢,但非緊入一入出返黎又執到30個客倒
tommy14D 發表於 2023-1-12 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-1-12 19:08
只係秀茂坪一係單程畀多$1上213X
一係硬食13X慢碌

下秀先慘,石礦場新線又冇佢哋份,一定硬食13X,樂華都叫有213X,將來13X應該得返下秀祥和聯合同短途啟麗客,咁繁時入去都冇乜反對聲音🤭,可能仲贊成方便返學