hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴究竟封唔封得住九巴後路?
開啟左側

[問題] 新巴究竟封唔封得住九巴後路?

Mercer 發表於 2023-1-10 10:34 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2023-1-10 09:58
康城客量支持唔到2條全日直出旺角線啦
298X 客源點都好過795
自己覺得兩條只能活一條

多數都係九巴嬴架啦.

到底新巴有邊次嬴過....
十四鄉準居民 恭喜晒!
gu9434@24 發表於 2023-1-10 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層
以善水而家環境 做大790全日20分鐘班  踢795x落將藍俾康城客轉車吧
ricky 發表於 2023-1-10 11:20 | 顯示全部樓層
新巴阻唔到九巴申請將298X做全日路線
前荃葵青區居民
li1872903 發表於 2023-1-10 12:14 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2023-1-10 11:00
以善水而家環境 做大790全日20分鐘班  踢795x落將藍俾康城客轉車吧

要轉795X九展都轉得啦
horivhyc 發表於 2023-1-10 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層
封唔住架啦,交牌啦
Choi 發表於 2023-1-10 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2023-1-10 11:00

做大790可縮796P去將站。
lsc04d11 發表於 2023-1-10 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-1-10 09:00
呢啲咪係靠居民努力坐滿條繁時線,比說服力巴士公司將路線提升服務,唔係區區都可以坐滿自己嘅直出路線
...

但重點 班客原本黎自港鐵定黎自796P先?
10598C 發表於 2023-1-10 17:24 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-1-10 17:04

比例我答唔到你,但可以肯定係有一班客係由 796P 以外嘅選擇過檔 790,亦即新巴嘅新客

相反有啲地區,就算有直出都坐唔滿,或者都搵唔到幾多新客/唔夠養條線,講再多都係曬氣
FY5856 發表於 2023-1-10 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層
反正 98D 特係咪跌好多客?
反而都係因為冇將藍版 98D,所以先多人上 790?
特工話舊年 RPP 前原本有條 X98D 但俾 TD Ban 左,唔知關唔關事?
kentbryo 發表於 2023-1-10 17:34 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-1-10 17:04

轉載 (L forum)
790 vs 796P (九展打後直至麼地道路線重疊)

9.1.2023 5756@790 0820清水灣半島

清水灣半島+百勝角:+5
日出康城 +21 0828
峻瀅 +12 0831
Mega Plus數據中心 +13 0832
日出康城晉海 +11 0835
藍田交匯處 -1 0840
偉樂街 -5 0843
九龍灣國際展貿中心 -15 0850

62客, 10.3一位= 638.6車費
30分鐘清水灣半島總站去到九展
0841 峻瀅 +1
0849 領都 +8
0851 首都 +3
0853 百勝 -1
0855 清半 +1
-------
0857 怡明 +2 -1
0858 播書 +4 -3
0859 藍塘 +1
0902 調鐵 +3
0904 健明 +2
0905 唐公 +12 -1
0907 尚智 +4
0909 靈實 0
0912 將轉 +5 -2
0919 九展 +2 -9

計埋轉車站加九展上車,
50人, 445蚊車費, 用左39分鐘跑到九展

琴日數據, 790尾班0828到康城PTI, 同之後796P - 0840到康城PTI只差12分鐘,
峻瀅站既話更加只差10分鐘,
基本上都係早上返工時間數據
大家都係0910/0930到尖沙咀
所以非常有參考性

790康城區出到接近60客
10/12分鐘後既796P, 康城區只出到14客 (但都佔796P 隧道前既總客量32%)
唔排除本身有796P客過檔790 (但新巴每位收多左車費, 一樣有著數),
睇數字既話, 大部分, 差唔多7成790客都係MTR到搶返黎
仲有, 790只做康城+清水灣半島, 都多客過796P做哂咁多個區
證明一條線走三區(康城>TKO>TKL)既策略係唔work, 特快直出反而殺到條血路出黎