hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴究竟封唔封得住九巴後路?
開啟左側

[問題] 新巴究竟封唔封得住九巴後路?

3ASV174 發表於 2023-1-11 11:42 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2023-1-11 08:43
希望城巴好好做起790,同埋堅持開康城過海線,因為康城班友只要巴士快過地鐵就會肯坐。

至於點解797做唔 ...

機場佢半死局
自己唔夠客做一條,但周邊已經有 A 線仲要密車,無位俾佢夾

夾埋將南都唔會好好多
A29 都要靠痴埋觀塘道先有呢個班次,但 A26 A29P 分流晒觀塘道轉車客其實依家觀塘道全日養連 2 條 A 線都有啲勉強,都唔好講再有第 3 條
到時車程快少少但一個鐘一班,班客直接坐的士無咁嬲
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2023-1-11 11:42 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-1-11 09:49
運輸署幾時先肯批全日線?

過海線其實對康城黎講, 其實非繁比繁忙時間更吸引

以過往經驗,例如 297 298C 98B 坑口直出由地區提出到實施都搞左咁耐,就知運吉做事速度快極有限
即管期待下 RDP 會唔會好似 795X 咁翌年即刻提升全日服務

係呢一刻康城非繁忙仲係調景嶺 shuttle,過海車固然有吸引力
但當最終 1+1 嘅時候又係咪咁講法我非常有保留

何況而家堆過海特快線 603 681 307 全部非繁忙都唔湯唔水開 20 分鐘起跳
康城過海線雖然有回車快嘅好處,但比起 2-4 分鐘一班嘅鐵路(特別係回程)
都係個句,當 1+1 嘅時候我非常有保留
但開左全日就好難收返,運吉嘅政策上亦會優先保鐵
kentbryo 發表於 2023-1-11 11:47 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-1-11 11:42
以過往經驗,例如 297 298C 98B 坑口直出由地區提出到實施都搞左咁耐,就知運吉做事速度快極有限
即管期 ...

係既, 2+1/1+1到, 巴士係冇乜競爭力

但係, 現實係, 而家連2+1全日都唔肯,
唔好話2+1, 係連8分鐘一班全日去調景嶺都唔肯
最終1+1?
等137區入哂伙應該有, 本身都計劃2036年, 計埋delay姐係2040年
中間17年都夠過海巴士慢慢玩啦

3ASV174 發表於 2023-1-11 12:39 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2023-1-11 11:47

其實非繁應該唔會有 2+1 安排,依家過海段非繁最密開 5,如果過海段非繁佢肯加到 4 分鐘一班,寶琳康城應該係直接變 1+1,各 8 分鐘一班,
但過海段個需求又真係未到咁加,搭緊密車一邊都無可能接受到減到 8 分鐘一班車,咁唯有係遲開既康城將就住先,幾時有 8 分一班調景嶺都一樣要睇住另一邊先編到時間表
kentbryo 發表於 2023-1-11 12:42 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-1-11 12:39
其實非繁應該唔會有 2+1 安排,依家過海段非繁最密開 5,如果過海段非繁佢肯加到 4 分鐘一班,寶琳康城應 ...
過海段最密係4分鐘一班(星期六)
其實你講得好啱
所以非繁2+1/1+1根本五至十年內都唔會出現

過海巴士其實係有飯食

不過, 冇巴士, 地鐵又疏, 可以點
開左橋後, 基本上而家港島返都下下的士算
130蚊/15分鐘內就到
明明路就好順, 巴士仲快過鐵, 偏偏冇巴士
Citcalag 發表於 2023-1-11 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
MANN1579 發表於 2023-1-11 11:29
當日第一眼睇 790 下繁 5:05 pm、 5:25 pm、 5:45 pm 就覺得有點奇怪,尖沙咀 5:30 pm 放工搭尾班車都有點 ...

咁就鑊啦,將工根本無咁遲放工

睇98 5點幾同6點尾段相比就知
10598C 發表於 2023-1-11 12:48 | 顯示全部樓層

唔肯定黨鐵有無期程康城鐵路 1+1 係規劃幾時實施,但等康城全面入夥後應該就會正式 1+1
現階段康城居民的確係要等下,但以巴士路線規劃來說就差唔多要考慮埋未來變化因素

相反 137 區有無黨鐵站,由可行性到實際興建都非常大變數
真係開始發展先算
3ASV174 發表於 2023-1-11 12:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-1-11 11:42
即管期 ...

地區提出到實施拖得耐唔關凱婷事
地區提出完巴士公司覺得無生意而無入紙咪唔會處理,事實都證明有堆地區好恨開嘅線到落地都真係無乜生意
297 98B 改道首次上 RPP 到落實只係半年內已經算係光速,但客量唔爭氣無得賴人

就算以依家港鐵喺康城既服務水平
都唔見得過海線有做全日既條件,你舉例 307 603 681 都唔係靠喺一個鐵路車站同鐵路鬥快打贏,佢地都食左堆唔近鐵既客先有得打

非繁鐵路唔會逼得去邊,單靠喺一個車站門口鬥快,巴士一定輸死
Citcalag 發表於 2023-1-11 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-1-11 11:32
全日過海線都可以唔使諗運吉搞咗十幾年,終於斬到692系
690系都畀巴士公司玩到30分鐘先安樂
康城過海巴士 ...

小弟朝朝喺藍田交匯處行去東隧轉車,據我觀察,690系客量喺東隧線入面絕對唔係差既,起碼係喺中游水平,相比之下仲有唔少頹線墊底,呢度唔開名啦,所以將軍澳值得有更多資源既

明明將藍既賣點就係特快過海落東隧唔洗左塞右塞,竟然連繁忙時間都無過海線真係好失敗,係哂左條路。根本康城呢類中產區會好多人喺灣仔中上環返工,地區好應該比多d壓力巴士公司同運輸署

JX9097 發表於 2023-1-11 13:23 | 顯示全部樓層

睇番692個case運吉同巴士公司做咗幾多嘢,搞咗幾多年先取消到
我當137區入伙先完全實行1+1,講緊十幾年嘅光景
巴士公司先賺呢十幾年嘅錢,然後之後嘅十幾年嘔番出嚟
咁咪即係白做?
再者,居民(包括閣下)肯畀巴士公司摺線?

若果係咁易,嗱嗱聲「試辦」下全日98B先啦