hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴究竟封唔封得住九巴後路?
開啟左側

[問題] 新巴究竟封唔封得住九巴後路?

kc_loo 發表於 2023-1-11 15:47 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2023-1-11 15:22
比個時間大家參考,而家康城尾站落東隧要5-6分鐘,690將軍澳尾站(已經用一向無乜人上既寶康計)落東隧快極 ...

12分鐘, 係TKO 巴士世界, 真係好等閒
我非常理解佢想有全日巴士,只係佢既理由難講得通
成日話地鐵服務差, 其實最worse 都只係10 (根據張美雄議員21年8月16日update: 非繁為10分鐘一班)
如果佢話只係因為個人喜好問題, 我唔會反駁佢既
12分鐘, 我有幾多搭巴士可以咁盡, 可以12分鐘都唔會花多?
98c /D 其實都幾多次等接近10, 轉車都等多12, 一係兜用多12

kc_loo 發表於 2023-1-11 15:49 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-1-11 15:38
因為北角上tko線, tkl落車, 一係等10分鐘, 一係等4分鐘, 先有下班康城車
而唔知地鐵點編排, 等10分鐘個slo ...

其他線轉送車尾, 我理解唔到, 亦無意見, 呢個係你個人運氣問題
TKL 轉TKL, 應該因為共用路線夾時間問題

kentbryo 發表於 2023-1-11 15:54 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2023-1-11 15:47
12分鐘, 係TKO 巴士世界, 真係好等閒
我非常理解佢想有全日巴士,只係佢既理由難講得通
成日話地鐵服務差, ...

留意返, 10 分鐘一班唔係全日非繁都係
非繁康城<-->調景嶺
週一至週四10-17點 - 10 分鐘一班, 20點打後12-14分鐘一班
週五10-17點, 20-23點 - 10分鐘一班,其餘時間12分鐘一班
週六8點至20點 - 8.2分鐘一班, 20-23點10分鐘一班,其餘時間12分鐘一班
週日8點至20點 - 10 分鐘一班,其餘時間12分鐘一班
Citcalag 發表於 2023-1-11 15:57 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-1-11 15:46
我唔清楚閣下用咩去推算用15分鐘
九巴app由寶康公園去東隧口聲稱要12分鐘
當中由寶康去東隧口話要6分鐘, ...

Sorry我講緊繁時,因為我只係expect新過海線開繁時。非繁時not in scope,唔討論

690非繁快過12分鐘都唔出奇既

kentbryo 發表於 2023-1-11 16:02 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-1-11 15:57
Sorry我講緊繁時,因為我只係expect新過海線開繁時。非繁時not in scope,唔討論

690非繁快過12分鐘都唔 ...

如果只開繁時, 其實冇乜用
7分鐘一班MTR直車已經好足夠

當690P走線
除非巴士真係好快 + 我返告士打道/會展/IFC
如果返金鐘/LANDMARK, 其實冇得同地鐵打MTR 都會票先11蚊唔洗一程
巴士如果收13蚊或以上, 都唔知有幾大吸引力 (690P係收緊16蚊)

我既思路都係兩大條件: 一程過+巴士快過鐵, 先搶到MTR既客
缺一不可

Citcalag 發表於 2023-1-11 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-1-11 16:02

非繁就要拉埋d較為遠離地鐵地區先可能夠客。例如尚德、Monterey Place 之類

不過會令到區內車程比較長
kc_loo 發表於 2023-1-11 16:09 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2023-1-11 15:54
留意返, 10 分鐘一班唔係全日非繁都係
非繁康城調景嶺
週一至週四10-17點 - 10 分鐘一班, 20點打後12-14 ...

唔知邊個岩, 可能議員報大, 最後wiki報 2022年4月21日起
繁忙時間:
北角-康城:每7分鐘一班
非繁忙時間:
星期一至六、星期日及公眾假期
調景嶺-康城:每10分鐘一班
星期日及公眾假期、每日晚間
調景嶺-康城:每12分鐘一班

我就當你12, 你認為巴士可以密到點?
serve 兩區 98D 回程都只係兩小時個位數班次
地鐵班次真係重點?

kc_loo 發表於 2023-1-11 16:11 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-1-11 16:02

呢兩個條件近乎一定fail, 仲要計埋價錢, 唔駛玩, 收工
kentbryo 發表於 2023-1-11 16:12 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-1-11 16:07
非繁就要拉埋d較為遠離地鐵地區先可能夠客。例如尚德、Monterey Place 之類

不過會令到區內車程比較長 ...

咁呢個一定, 都唔expect而家人口康城自己夠客源

不過2026年13期入哂伙, 康城5年內人口升4成就基本盤黎...
到時繁時MTR可唔可以一班車清哂康城客, 有啲疑問
而家8點半PEAK HOUR, 康城可以塞爆, TKO站要留後...
再多4成人入黎, 真係不敢想像

如果有埋137 區...15萬人................
康城+137區22萬人, 姐係康城*3.....塞半條鐵....
真係諗都唔敢諗
kc_loo 發表於 2023-1-11 16:12 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2023-1-11 16:07

不過會令到區內車程比較長 ...

尚德當年 692 都唔見得旺,
果時同而家環境差唔遠