hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴加強 270S 服務、城巴開辦 N79X 線 ...
開啟左側

建議九巴加強 270S 服務、城巴開辦 N79X 線

樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 15:20 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-1-12 15:07
其實 N373 唔延長去皇后山係無太大問題,就唔牽涉到兩間巴士公司問題,但其實成個 N373 改動建議,其實係 ...

如果去到聯和墟又唔去埋皇后山,咁又唔係好社會責任喎。目前 30 分鐘一班收 $42 位行紅隧嘅 N373 似乎都有返唔錯嘅成績,係逆向差,不過應該唔係好金,Keep 30 點都好啲。
又或者 270S 俾城巴,02:30 尾車,N373 可以喺 01:00 之後開嘅班次入旺角。(如果要九巴 02:30 後先入,肯定唔制,同執雞冇分別)
不過即使係咁,九巴會唔會放 270S 俾城巴就係問題,到頭來原本嘅 N79X 同 270S 方案好似更加好。
忍一時之氣 滅自己威風
10598C 發表於 2023-1-12 15:28 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-1-12 15:20
如果去到聯和墟又唔去埋皇后山,咁又唔係好社會責任喎。目前 30 分鐘一班收 $42 位行紅隧嘅 N373 似乎都有 ...

如果我無記錯,我一路都係講兩點幾打後 N373 先減到 40-60 分鐘一班

早段尚有點客/有 270S 嘅時段,我係贊成 N373 keep 30 + 不入旺角
不過本身 N373 旺角唔入銅鑼灣唔入,唔知哪來的客
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 15:38 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-1-12 15:28
如果我無記錯,我一路都係講兩點幾打後 N373 先減到 40-60 分鐘一班

早段尚有點客/有 270S 嘅時段,我係 ...

呢個當然明白啦,02:00 之後入並唔係咩,不過減班點都係會有啲聲音,況且九巴一直都 Keep,冇減班,咁 N373 應該都夠 30 分鐘一班。
如果兜旺角,其實至少都 Keep 30 分鐘一班。(其實我都以為九巴會借機將疫情班次變永久,N373 又真係嘔到客,仲要好客過 N307 嗰度好笑)

只係呢個方案對皇后山嘅聲音就冇咩用,如果延長 N78 全晚絕對要比起 N373 延長加更多車。

修改建議:時間班次為試辦,一年後作調整(因為通宵線更加需要時間俾人認識),保留回程 02:00 後及去程 04:00 前減班空間。
In case 減班,時間表如下:
往新界(270S 及 N79X 合併時段) 班次
02:00 - 06:00 45 / 60(各 90 / 120 分鐘一班)
往九龍(270S 及 N79X 合併時段) 班次
00:00 - 04:00 45 / 60(各 90 / 120 分鐘一班)

忍一時之氣 滅自己威風
YouTime 發表於 2023-1-12 17:08 | 顯示全部樓層

其實最好兩巴一齊砌低條N170,比N182去埋銅記,跟住城仔用半條N182換半條n373入埋皇后山+銅記,N307都殺埋N373攞哂D車開密D,跟住好似加停沙田站/廣福/大中,如果上水/粉嶺唔妥就拉埋N271係2:30後入埋上水做交換,大家都有著數,上粉就換左條全晚油尖旺/大埔又賺左條全晚過海,如果兩巴都唔制,只少都要拉N78入大埔開全晚轉N271/或者N271入上水,兩巴又唔制又唔郁手就唔該班區議員快D捽下兩巴,同埋N車係時候需要大執一下
kmb71k 發表於 2023-1-12 18:00 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-1-12 17:08
其實最好兩巴一齊砌低條N170,比N182去埋銅記,跟住城仔用半條N182換半條n373入埋皇后山+銅記,N307都殺埋N373 ...

大埔定北區都唔會鐘意共享一條路線
無論你講到個計劃幾咁吸引講到幾天花龍鳳
大埔甚至乎想N271飛走埋沙田
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2023-1-12 18:05 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-1-12 15:38
呢個當然明白啦,02:00 之後入並唔係咩,不過減班點都係會有啲聲音,況且九巴一直都 Keep,冇減班,咁 N37 ...

唔駛修改
唔駛再幻想
實現機會係零
而家根本唔會再批聯營線

仲要好客過 N307 嗰度好笑

我建議你去搵幾日實際睇下N307出中環客量係咪真係好差

利申:N307用家

樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-1-12 18:05
唔駛修改
唔駛再幻想
實現機會係零

就係因為唔想聯營,所以先分開。
N79X 同 270S 除咗班次有夾過,其餘全部獨立運作,可以見到兩條線嘅轉乘優惠、分段收費都唔同。

至於 N307 就要睇吓先了~
kmb71k 發表於 2023-1-12 20:25 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-1-12 18:09
就係因為唔想聯營,所以先分開。
N79X 同 270S 除咗班次有夾過,其餘全部獨立運作,可以見到兩條線嘅轉乘 ...

除咗聯營線
邊個會同你夾班次
唔好發夢喇
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 22:03 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-1-12 20:25
除咗聯營線
邊個會同你夾班次
唔好發夢喇

由運吉協調囉
正如邨巴 NR330 同 NR330A 以及小巴 52A、54A 同 56A 咁。
忍一時之氣 滅自己威風
JH_LE4612 發表於 2023-1-13 04:30 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2023-1-12 22:03
由運吉協調囉
正如邨巴 NR330 同 NR330A 以及小巴 52A、54A 同 56A 咁。

有冇專營巴士嘅協調例子?冇嘅話,蘋果同橙冇得比架喎。一陣協調搞到 98 vs 797咁又無謂。