hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 粉嶺即將淪陷:B7
開啟左側

[路線消息] 粉嶺即將淪陷:B7

樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 16:47 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-1-12 16:44
咁大格地方,點都會有位。

當時係話車流同粉嶺車站路分流唔到 B7 客量
忍一時之氣 滅自己威風
ky927 發表於 2023-1-12 16:51 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-1-12 16:47
當時係話車流同粉嶺車站路分流唔到 B7 客量

睇google 相好似加闊個行人路,請問現況其實係點?幾多行車線?
我覺得唔加闊行人路反而加坑位其實家家都有so

咁都係嘅,香園圍口岸其實好焗限,同埋搭左東鐵8成都落馬洲/羅湖走,要轉去香園圍真係要好岩風岩位先會香園圍過境

Ohm 發表於 2023-1-12 17:06 | 顯示全部樓層
行車紀錄員s are ready
S3bl430 發表於 2023-1-12 17:31 | 顯示全部樓層

我自己就覺得,B7客量未必好似大家想像咁好
B7沿途無乜購物地方,對內地客吸引力成疑
對香港人來說,
對比東鐵線,B7收費比較平係優勢,但應該比較難吸引東鐵客轉乘,
畢竟要人拎行李「行上行落」會好麻煩,而且車程比較長

我覺得實際上唔好好多人(我指打曬蛇餅)在粉嶺站等車

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +7 收起 理由
MrLau + 1 + 5 英雄所見略同
08x200-201 + 2 英雄所見略同

查看全部評分

錯字連篇
qunow 發表於 2023-1-12 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-1-12 17:31
我自己就覺得,B7客量未必好似大家想像咁好
B7沿途無乜購物地方,對內地客吸引力成疑
對香港人來說,

香園圍口岸主要目標客流對象是往返惠州及潮汕等地旅客,以直接接駁連接相關地區的高速公路[計劃]為主

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 中長途旅遊巴為主,城巴GG了

查看全部評分

S3bl430 發表於 2023-1-12 18:50 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2023-1-12 18:44
香園圍口岸主要目標客流對象是往返惠州及潮汕等地旅客,以直接接駁連接相關地區的高速公路[計劃]為主 ...

到通關時再睇下,
你講的主要目標客流對象,老實說,佢地未必需要搭B7, 也可以搭其他B線,
羅湖又唔係一定做唔到你所講既目標客戶

高鐵疑似都可以做到往返惠州及潮汕等地旅客
錯字連篇
KG1428 發表於 2023-1-12 19:44 | 顯示全部樓層

香園圍口岸附近有地鐵站
仲有商場可以行去口岸

因此B7/B8/B9或者有市場

或許可以分流到羅湖口岸的客量
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
天空之神 發表於 2023-1-12 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-1-12 15:27
其實係當時區議員話粉嶺站唔夠位俾 B7,所以 78A 先停名都。而家區議員想 78A 停粉嶺站,咁即係有位啦, ...

本身都要預位比 B7 埋粉嶺站

上水果班唔要 B7 停上水廣場一帶嘛
lsc04d11 發表於 2023-1-12 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層
話唔定淪陷唔到呢。。。。。又或者  啲商家都好希望淪陷賺錢....
B.B.B. 發表於 2023-1-12 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層

生意好呀