hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再論城巴經營皇后山
開啟左側

[其他] 再論城巴經營皇后山

koneotis 發表於 2023-1-21 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2023-1-21 22:06
經觀塘道去觀碼,然後再經偉業街去啟德﹖

好似215X咁行係可能有多d客,但都唔知可唔可以補返回車慢咗果份

至於啟德,而家78X個站位,做返工客多過真係做啟德住宅區,一條78P已經搞掂
chingyk 發表於 2023-1-21 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層
我反而覺得 79X 夜晚七點後皇后山可以開一個鐘一班,反正都要私牌出返西九廠,不如載多幾個客貼油錢
 樓主| bennyho1004 發表於 2023-1-23 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-1-21 22:06
經觀塘道去觀碼,然後再經偉業街去啟德﹖

其實哂氣 去郵輪碼頭如果係九巴做有意義,因為做到大老山轉車客
啟德返工客基本上屯馬線+東鐵+78A會快好多。78x兜大圈走線似乎啟德係用來擺位
而家城巴做極其量係學277x行觀塘道去油塘
頂多用798/682+78x/宣傳下
koneotis 發表於 2023-1-24 11:36 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2023-1-23 12:47
其實哂氣 去郵輪碼頭如果係九巴做有意義,因為做到大老山轉車客
啟德返工客基本上屯馬線+東鐵+78A會快好 ...

啟德最尷尬係正屯馬綫上面,特別係馬鞍山區坐鐵可以一程直達,有幾多人會肯轉巴士都成問題。至於郵輪碼頭,平日有幾多人去都成問題,屎水倒不如做好一條啟德站經承豐道直達郵輪碼頭嘅接駁車好過
08x200-201 發表於 2023-1-24 21:19 | 顯示全部樓層
chingyk 發表於 2023-1-21 23:57
我反而覺得 79X 夜晚七點後皇后山可以開一個鐘一班,反正都要私牌出返西九廠,不如載多幾個客貼油錢 ...

其實還不如更改派車廠(西九改屯廠)並加56A班次,不過只是馬亞木唔濟而已
duncan827 發表於 2023-1-25 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層
初三搭了79x 18:20皇后山開出班次 皇后山+山麗苑合共25人左右,沙頭角公路上多10人 35人出九龍 客量未算話好差 在公路見到72x出九龍 74x回大埔也是差不多客量 個人覺得對皇后山不算很大吸引力便是了 在完全不塞車情況下也要55分鐘才到太子 如果用78a轉鐵會更快和就腳 更別說如不幸送車尾 正常人也會直接78a+鐵了 長遠來說如要增加客量應該要經聯和墟走才行吧 更何況該區沒車到旺角 是否可考慮改經呢?
08x200-201 發表於 2023-1-25 08:40 | 顯示全部樓層

duncan827 發表於 2023-1-25 08:12
初三搭了79x 18:20皇后山開出班次 皇后山+山麗苑合共25人左右,沙頭角公路上多10人 35人出九龍 客量未算話 ...

聯和墟老九地盤啊,老九肯定唔濟,米想啦
皇后山宜家條數都差唔多系咁的啦,想多客?挨啦,除非沙公周邊有樓盤發展起身啦,唔似976,假日或者可以做埋關口客

0q9w8e 發表於 2023-1-25 08:43 來自手機 | 顯示全部樓層
duncan827 發表於 2023-1-25 08:12
初三搭了79x 18:20皇后山開出班次 皇后山+山麗苑合共25人左右,沙頭角公路上多10人 35人出九龍 客量未算話 ...

尋日廿分時段都有四十幾人
koneotis 發表於 2023-1-25 11:05 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-1-25 08:40
聯和墟老九地盤啊,老九肯定唔濟,米想啦
皇后山宜家條數都差唔多系咁的啦,想多客?挨啦,除非沙公周邊 ...

78X同79X肯執執九龍段走線加快回車的話,其實就應該可以打和甚至有賺。78X直接經觀塘道去觀塘碼頭,79X就直接左轉東京街去深旺道(飛走長沙灣),務求最少每條線減一車。繁忙時間再開特別車補返長沙灣同啟德/九龍灣
1320 發表於 2023-1-25 11:11 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2023-1-25 11:05
78X同79X肯執執九龍段走線加快回車的話,其實就應該可以打和甚至有賺。78X直接經觀塘道去觀塘碼頭,79X就 ...

79X 其實如果可以直行長沙灣道已經快唔少
The Designer