hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 厹轉車站再獻新猷
開啟左側

[經歷分享/報告] 厹轉車站再獻新猷

GA6749 發表於 2023-1-19 12:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

頭先搭290,開app見到個新掣寫轉乘路線,
撳入去會有埋唔同地方嘅路線、月台同行程時間
可以再喺入面撳嗰條路線,再彈返去app睇路線資料

難得厹喺轉車站上腦嘅情況下有個德政
如果可以做埋個ETA喺個網頁度就perfect,想叫幾飛都輕鬆啲,唔駛吓吓要撳返嗰條路線睇
當然最基本都應該搞埋加咗轉車站名個app show唔哂嘅問題
ky927 發表於 2023-1-19 12:33 | 顯示全部樓層
good try,起碼唔係改左個站算
Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-19 12:51 | 顯示全部樓層
今次科技終於唔係最劣

不過車程需時就有D奇怪
74A去大埔唔使20分鐘
右下有更新時間唔知係唔係real time呢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
lsc04d11 發表於 2023-1-19 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層

車程需時 唔係車程加候車需時喎....
eternalflame 發表於 2023-1-19 15:30 | 顯示全部樓層
暫時只有黃大仙轉車站提供呢個頁面
henryfung1515 發表於 2023-1-19 18:10 | 顯示全部樓層
過咗樟樹灘已經係大埔區

EX-TL 發表於 2023-1-20 11:53 | 顯示全部樓層

黃大仙轉車站去觀塘, 車程需時可以差好遠:
9分鐘 258D
10分鐘 40P 69C
11分鐘 62X
12分鐘 11C
13分鐘 42C 80 269C
14分鐘 33 38 40 268C X42C
17分鐘 259D
19分鐘 89

假設89計行牛頭角道所以要19分鐘, 咁258D 259D行埋同一條路, 站位只係差好少, 車程就相差8分鐘, 幾乎等於258D車程的一倍.

呢D唔係科技, 只係列表, 出入都可以咁大, 真係沒有最劣, 只有更劣!
EX-TL 發表於 2023-1-20 12:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-19 12:51
今次科技終於唔係最劣

不過車程需時就有D奇怪

車程需時寫16分鐘, 如果計埋候車時間, 呢一刻74A下一班係50分鐘(預定班次), 即係總共66分鐘, 仲要假設車程需時16分鐘係正確無誤.

所以, 點會唔劣, 直情係只有無止境的劣!!
szeto993 發表於 2023-1-20 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層
睇咗一陣,唔知用咩數據去分析預計所需車程,62X同259D爭2分鐘左右都算係合理誤差範圍內,其他行同一個走線時間差4分鐘就另議