hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 年初三 赤口 港珠澳大橋交通
開啟左側

年初三 赤口 港珠澳大橋交通

WR309 發表於 2023-1-26 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2023-1-26 17:26
看一些其他網民說這幾天長假期,即使懂門路的人在葡京酒店不去亞馬喇等101X,102X已經在氹仔爆滿過海。

...

好認同你呢篇同 #55 嘅回文,
香港方面唔係唔重視通關, 只係傳媒普遍報道配額通關要PCR,
而完全忽略同澳門通關免限額可能出現嘅人潮問題,
今次完全係被動狀態應付需求

當佢港珠澳初一靜局,
初二客量已經開始出事, 先先係屯赤轉車站持續留後,
初三赤口早上九點幾就迫爆開始醒覺,
嗱, 公道啲講, 龍運都叫點得醒,
城巴仆直仲係企喺處,
二部應對手法係好抵鬧, 大批乘客課金流落對家$18.9 入港珠
冇人?你叫人借兼職開工, 畀部6500行A22一定有人開啦

路邊消息, 恭喜龍運醒覺, 開始招募勇士重兵自願加班至二月中,
如果你地肯進一步派人加短棍就更好更靈活,
送個貼士畀你吖, 真係諗定A31加熊貓/A33x加屯西/A41加沙中/A36加形一來回表定短棍, 推足特車人一日行夠五轉, 幫到你公司, 乘客亦會排少啲隊

城二就真係, 如果政府如不日取消PCR來回大陸,
真係唔知佢地點死, 如果想有限資源推高益收?
加A21旺角特/A22佐敦特食糊先啦
FBI2 發表於 2023-1-26 19:15 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2023-1-26 19:10
好認同你呢篇同 #55 嘅回文,
香港方面唔係唔重視通關, 只係傳媒普遍報道配額通關要PCR,
而完全忽略同澳門 ...

城仔應該好好考慮向運輸署正式放棄20A,22M,78X,679,795,795P,797,A17,A20,A23,並將資源和人手集中於其他識賺錢既A系和B系線.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HR1377 發表於 2023-1-26 19:36 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-1-26 19:15
城仔應該好好考慮向運輸署正式放棄20A,22M,78X,679,795,795P,797,A17,A20,A23,並將資源和人手集中於其他 ...

咁50,55駛唔駛放棄?
08x200-201 發表於 2023-1-26 19:40 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2023-1-26 19:15
城仔應該好好考慮向運輸署正式放棄20A,22M,78X,679,795,795P,797,A17,A20,A23,並將資源和人手集中於其他 ...

唔知道今年聖經有無計劃不過,22M只去啟德放棄紅土或者有救,畢竟政府話想把隔離設施改簡易公屋,肯定有d需求的;不過20A同797最應該整條斬立決啦;同埋54區,看看今年聖經打算點執再講啦
WR309 發表於 2023-1-26 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-1-26 16:28
如果飛機橙公司調車靈活,依個世界就一早唔會有人鬧,
但起碼見車見人行緊,上 TCU 落簿都有畫解。

持平去講:
阿溫前經理年代曾經有試過加A31不經青衣特 (呢個成效成疑到各職級都笑),
到A43因上水多人過關, 逢新年就整上火特車,
去到再近期啲博覽散場識加E32只往機場特去掃客

其實呢啲方案一直都有, 最少電牌/報站都存在,
只係唔夠膽execute, 又或敢execute嘅人只得少數
所以如果兩間公司人手有限情況下, 更應用短棍,
喺不違反服務詳情下去加強服務

p.s. 龍運已叫靈活過九巴
08x200-201 發表於 2023-1-26 19:44 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-1-26 19:36
咁50,55駛唔駛放棄?

先做好B3系轉乘再講啦,況且運吉最應該要給屎水加停市廣場/華都
08x200-201 發表於 2023-1-26 19:51 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2023-1-26 14:25
龍經理統領二部,能做到既都做晒,但車長不足呢樣難搞。

其實可以考慮係一部或新巴抽調車長臨時做專二, ...

其實有個辦法,只要屎水話call d半日工節假日去開專二,口岸的話,時薪按標準給足同時加20兼提供飯補的話,肯定會有半日的願意去開車啦,同樣這種辦法也適用於請營運一新巴d人節假日跳去賣血
 樓主| nokia 發表於 2023-1-26 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層
其實龍運大可以叫母公司紅巴支援,一個電話,屯廠唔使10分鐘,派10-20部去港珠澳/機場全面支援都得。 問題係龍運打工仔,小做少錯,咁努力做乜? 搭唔到呢架,咪等下架,咸魚等一個鐘頭實上到車。 好快泥猛的會去港珠澳兜生意!
FBI2 發表於 2023-1-26 20:14 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2023-1-26 20:04
其實龍運大可以叫母公司紅巴支援,一個電話,屯廠唔使10分鐘,派10-20部去港珠澳/機場全面支援都得。 問題 ...

龍運而家咪狂出加班車做囉
我見A31,A33X,A36,A41都夠做,開10-15分一班,頂閘但起碼清到客先.

反之城記,去到夜晚先後知後覺開B5加班車清客.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
WR309 發表於 2023-1-26 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2023-1-26 20:04
其實龍運大可以叫母公司紅巴支援,一個電話,屯廠唔使10分鐘,派10-20部去港珠澳/機場全面支援都得。 問題 ...

唔好諗九巴派車支援, 派人維站都仲可以,
派車金車嘅, 自從社會事件後, 尤其經歷1.9.2019當日,
呢個話題好敏感, 凱婷未必批, 屯門廠亦唔會孭飛

城二點解call 唔到人,
最主因就係default打仗嘅工時太短,
AWE特佢地係夠膽只開兩個幾鐘一更, 仲要攞車地方限死哂,
啲人點同你玩,
對員工唔好, 咪有呢個結果, 城仔係自己攞嚟