hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 87E、85P重組收左皮?
開啟左側

87E、85P重組收左皮?

rusf101001 發表於 2023-1-25 20:40 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2023-1-25 16:00
就算cut 了287D 2班落87D都無補於事, 問題是塞車。全部車紅磡站開, 放工尖沙咀及佐敦道幾塞車, 落到中郵 ...
落到中郵先講
九龍區下繁拆線未可以紅磡站直落中郵
尖沙咀就由佢塞飽佢

936收皮935全日
limited 發表於 2023-1-25 21:53 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2023-1-25 15:49
RPP 682系/988的改動是實行, 但是重組過後帶來幾多效益?

這個好值得商榷

682 星期六馬鞍山 07:20-08:40 "冇車開" 個bug 唔知補左未
10598C 發表於 2023-1-25 21:58 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2023-1-25 18:22
一班,蝕你唔死。

87E雖然人少,但而家直入烏溪沙,的確留到一班客,而呢班唔走嘅客,就係低客量裡面嘅 ...

其實狗巴拖到而家,都擺明車馬打算 87D 放養,87E 等第日十四鄉發展曬半全日搞掂

以前就話連埋 81C 分拆,77 區搭石門出旺角尖沙嘴;87D 改恆耀直出;81C 縮短
但而家屯馬通車後,九記似乎寧願將資源投資去其他地方,77 區放棄;87D 以不變應萬變

最後 87E 因為唔係同 87D 重組又可以唔駛開全日,彈性同資源運用上好好多

只係一來苦了落禾沙嘅乘客一直都無直出線,而且始終無恆耀直出 87D 某程度上都意難平
da93 發表於 2023-1-25 22:05 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-1-25 20:39
日後十四鄉夠人
咁係咪要西沙路出入
仲同你兜烏溪沙?

啱呀,日後十四鄉夠人係可以連烏溪沙都唔入呀,咁到時係咪可以大埔事大埔了,沙田事沙田了呢?

係要炒埋一碟先安樂?
kmb71k 發表於 2023-1-25 22:40 | 顯示全部樓層
PZ8988 發表於 2023-1-25 15:22
其他區的通過左RPP已經實行,但沙田區嘅實行得太慢
86C去南昌站都仲未改

其他地區仲有啲RPP項目通過咗好耐都未實行
例如將軍澳及大埔
以上回應,是否可行?是否合適?
YouTime 發表於 2023-1-25 22:58 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-1-25 21:58
其實狗巴拖到而家,都擺明車馬打算 87D 放養,87E 等第日十四鄉發展曬半全日搞掂

以前就話連埋 81C 分拆 ...

講到尾咪又係當年D大帝係到阻頭阻勢,如果當年81C全日分家,87D恆耀直出,咪咩事都冇,依家就輪到老九唔肯做,D大帝拖哂成個馬鞍山落水,倒客落馬鐵,搞到要減班,好彩當年89D抽返隻腳出黎,如果唔係應該同89C一齊開心3/4個字一班

咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
10598C 發表於 2023-1-25 23:14 | 顯示全部樓層

YouTime 發表於 2023-1-25 22:58
講到尾咪又係當年D大帝係到阻頭阻勢,如果當年81C全日分家,87D恆耀直出,咪咩事都冇,依家就輪到老九唔肯做, ...

屯馬通車無論拆唔拆線,應該都會跌客,巴士公司要考慮嘅應該係究竟拆線後額外成本吸引返來嘅客,夠唔夠 cover 各種因素跌走嘅客

而且又咁諗,如果今日拆左線,屯馬通車後 87D 好大機會唔會 keep 到全日大部分時間 6-10 分鐘一班,呢樣又係咪馬鞍山想要嘅呢
da93 發表於 2023-1-25 23:23 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-1-25 23:14
屯馬通車無論拆唔拆線,應該都會跌客,巴士公司要考慮嘅應該係究竟拆線後額外成本吸引返來嘅客,夠唔夠 c ...

都係果句,如果你認為屯馬通車先攪成咁,就太天真了

87D由04年馬鐵通果陣已經開始跌客。
天空之神 發表於 2023-1-25 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2023-1-25 12:29
仲有朝早988。
好地地有條682X在烏溪沙站直出咪幾好, 新巴又走返轉頭走去開988, 又要同682P在自己打自己 ...

本身682X 都唔夠客上公路

你見今次都順手減班

肯重組整合資源係好事
YouTime 發表於 2023-1-25 23:29 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-1-25 23:14
屯馬通車無論拆唔拆線,應該都會跌客,巴士公司要考慮嘅應該係究竟拆線後額外成本吸引返來嘅客,夠唔夠 c ...

屯馬一開會趺客係必然,但係你條線左兜右兜/行車時間長/沿路會塞車,個個都會落哂鐵(好似將軍澳691/3),但係你條線口碑好/打正鐵路盲點嘅話,趺客都會有限度,就好似當初馬鐵啱啱開,運吉估馬鞍山嘅人會個個落哂鐵,結果又唔會,因為走線直接馬鞍山人會撐,當然去到今時今日又係另一個故仔,我都係果句,馬鞍山D巴士線搞到咁,全部乃係某D大帝所賜

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +2 收起 理由
PZ8988 + 2 + 2 英雄所見略同

查看全部評分

咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!