hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 善水已積極向運輸署建議將790及795號線提升為全日服務 ...
開啟左側

善水已積極向運輸署建議將790及795號線提升為全日服務

kentbryo 發表於 2023-1-30 11:19 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2023-1-30 11:10
忽發其想

留意東行將轉797明顯比西行較多人,

直程將797換790全日好過啦

LAK2 發表於 2023-1-30 11:27 | 顯示全部樓層
姐係咁...797偉業街<>康城客, 繁時又真係有,
呢班客唔係踢條793落去做得返
兜個將南車程隨時延長一倍有多
班客應該會直接放棄(將南新客cover返係另一件事)

粗略計過, 如果797改返九龍灣循環, 單向放棄偉業街
即上繁先落偉業街, 行完九龍灣九展上觀繞直接返將軍澳, 下繁大致相反
再加逆向唔兜駿昇街, 繁時2-3部車就招呼晒大部份人(視乎班次)

至於其他時間, 偉業街可以唔要
但九龍灣793有辦你睇, 唔怕用790做
797跟上面咁改, 跌出黎既車絕對夠790加班
到時尖咀方向早繁後跟297走,
將軍澳方向跟608走就足夠處理到

再推論落去793都唔需要落偉業街
不過可能蝕水見既然落九龍灣都掂左
就想再行埋偉業街食多堆返放工客...
就算係, 淨係早繁入將軍澳+下繁西行夠晒
(尤其早繁入將軍澳, 嚴重無客)
無謂再玩謝深水埗<>將南班客吧
同埋行得偉業街, 都唔掙在直入茶果嶺行將藍

最後一個問題, 就係康城直上將轉
就算790行全日, 都係要處理的...
搵現793/6P/6X作替代都係等於直接放棄
2076 發表於 2023-1-30 11:47 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-1-30 11:27
姐係咁...797偉業街康城客, 繁時又真係有,
呢班客唔係踢條793落去做得返
兜個將南車程隨時延長一倍有多

我諗康城直上將轉新巴會放棄,寧願推晒比 98,搏班客會繼續用 98 轉新巴線算數。

793 我又唔認為做唔返偉業街康城客,班客根本冇其他更好的選擇,搭鐵轉完車再行,其實搭 793 都到左,793 又本身密車過 797 咁多。

另外就係 793 如果改偉業街,倒不如將 793 改埋將藍算,795X 就唔好搞咁多野,照行將隧。同埋 793 如果真係落埋偉業街,出城放棄將天,改停入境處正門,應該食到唔少送文件去各個 office 的非繁客。
抗議962B重組
還我962全日服務
LAK2 發表於 2023-1-30 12:16 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-1-30 11:47
我諗康城直上將轉新巴會放棄,寧願推晒比 98,搏班客會繼續用 98 轉新巴線算數。

793 我又唔認為做唔返 ...

假設以上797重組(兩繁單向循環)足夠供車790全日

賬面上可以再透過793796X將軍澳段縮短減班(-3)/796P縮短(-1,因應790全日)
籌車開返條康工<>將轉路線
例如啟隧紅土特快循環觀繞九龍城飛橋入旺角再去維港灣
甚至變相開條298C不入坑口版本
總之九龍段點都要搭個旺區比佢
最好係將轉獨市可以同現有路線互換乘客

至於793落偉業街
上面講過單向食九龍通勤客已經好盡
再貪的話深水埗<>將南客就即刻變炮灰
2076 發表於 2023-1-30 12:41 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-1-30 12:16
假設以上797重組(兩繁單向循環)足夠供車790全日

790 現時開車時間奇奇怪怪,明顯係新巴在繁時唔夠車,所以 797 好難留繁時。另外 797 得 4 部車,至少要計埋斬短 796P 的車先夠 790 全日。

796X 斬唔到將工,因為將工紅土直車問題,亦都有將工來往尚德冇車做。就算斬短補紅土線,3 部車乜都做唔到。

至於 793,可能深水埗來往偉業街仲多客過深水埗來往將南...... 新巴未必唔敢倒走晒堆客。當然,795X 改順走的話,咁就唔駛驚深水埗客清零。
抗議962B重組
還我962全日服務
ahken 發表於 2023-1-30 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-1-27 11:45
冇可能
兩間公司都當對家係敵人,黨鐵係朋友
月巴女馬都要出嚟唱句:嘥氣

係的確嘥鬼氣

跨公司BBI一日兩間公司唔肯傾,一日都係繼續轉車收足兩程錢,冇得救

當然最直接影響就係搞到298x全日唔到
ahken 發表於 2023-1-30 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-1-27 17:02
最頂癮係 694 區內其中一個方向收東隧價,另一個方向收過海價,結果日日吉住去調景嶺 ...

694收費係怪怪地

回程一過東隧就一直keep住6.9去調景嶺,包括將隧轉車站

793, 795x, 796x呢堆,將隧轉車站要收足7.4
ahken 發表於 2023-1-30 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-1-27 17:03
又或者將軍澳站開,入一入至善街怡明邨一帶,也好過調景嶺站一帶嫌慢冇人上
...

同意閣下,最少最少都要搬去至善街,甚至坑口

調景嶺係基本上冇意欲上694嘅...
ahken 發表於 2023-1-30 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-1-27 19:54
就算一程車直入,屯門和皇后山見到條線兜觀塘商貿區未必願意坐

其實55同E22/A29/E22A BBI,即係54區去觀 ...

係,觀商嘅觀感太差了,俾我係客都寧願架車行觀塘道都唔入觀商...
JX9097 發表於 2023-1-30 14:52 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-1-30 11:47

793 我又唔認為做唔返 ...

793代795X行將藍就輪到深水埗就變咗盲點(795X行就變彌敦道沿線係盲點)

至於793(或者790)入偉業街食797都唔係唔得
喺有限資源底下,一係只限上下繁幾班車入去
理論上返觀塘同返旺角/ 深水埗 or 尖咀應該唔會同一時間上車
以有限資源去區分番兩邊客得唔得?