hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何厹在招標線中總能找到好線?
開啟左側

[問題] 為何厹在招標線中總能找到好線?

樓主| 巴士的膠 發表於 2023-1-31 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2023-1-31 17:39
其實88係衰咩…計牌面無理由差,唯一合理價錢往沙火與大老山最快係佢

無衰咩,係開線第一日開得太密,唔頂閘,後來減到同其他觀塘山上線一樣僅僅夠載咪無事。
tina 發表於 2023-1-31 18:52 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2023-1-31 12:39
但如果入得成,761P無咁半客都得,因為果度最缺乏去天水圍線,上邊果位師兄講得啱,初心係方便同心村同天 ...

761P 主要靠頌富以南客

天北落元朗朗屏搭車方法比較散
K73 761P 69都有人坐
265B 22年不變
12Lane 發表於 2023-1-31 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-1-31 16:45
攞到張分紙都證明唔到啲咩?

反而講咗咁多頁,可以歸因到幾個點嘅:

分紙有又點,到時咪仲多野拗。 拗點解呢間多果間一分。

仲有,城巴幾時放左太多資源落皇后山?全日行78/79X嘅班次分分鐘多唔過你口中所謂收縮左嘅88。都已經玩到非繁30-60,再收縮就好似50咁日日比人鬧唔開全日/冇心做架啦喎?

講來講去,都係市場大細嘅問題,88、290沿線服務緊幾多人口?皇后山/54區又服務緊幾多人口,一睇就知點解會有分別啦。

12Lane 發表於 2023-1-31 19:10 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2023-1-31 17:39
其實88係衰咩…計牌面無理由差,唯一合理價錢往沙火與大老山最快係佢

我又睇唔到88真係咁差,只不過問題條線左手交右手,交左數果架叫89。
214P_world 發表於 2023-1-31 19:41 | 顯示全部樓層

96 唔算一般啦,單向頂閘/企人
另外表現唔好嘅似乎唔太關招標事,e.g. 797 798X 798P 20A 795P
ahken 發表於 2023-1-31 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層

係,連散客(搭一次半次)都唔賣帳,搭得多條數就襟計...

搭多幾次被掠多幾次水原來都已經夠買個兩餸飯果陣,我真係諗唔出有咩理由要搭佢車囉(如果有得避嘅話)
 樓主| 巴士的膠 發表於 2023-1-31 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-1-31 19:04
分紙有又點,到時咪仲多野拗。 拗點解呢間多果間一分。

仲有,城巴幾時放左太多資源落皇后山?全日行78 ...

如果資源係咁配置,大家會覺得點?

79X非繁加到20,甚至可以試吓15
78X轉返繁時
795全日,但新加班次行觀塘段偉業街,換797轉繁時

皇后山去78X沿線由79X轉20/793/795取代,目標係培養要去市區嘅客改用旺角、奧運轉鐵。

同時,795嘅潛在價值應該高過78X。屎水始終規模細,集中力量做好一條好過用好多資源同厹鬥撈公海區嘅散客。

和菁都係一樣,放棄55、56同過海先,集中做吓50,起碼952/962系地區厹服務都唔算太好,鬆手啲俾轉乘,反正打爆架車比每個客收多一個幾毫更有用。
HR1377 發表於 2023-1-31 21:19 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-1-31 21:07

56係54區最好客一條,善水想將56和56A合併

而795X據聞遲d改行將藍,如果795X改行將藍屬實,咁795冇全日需要
3ASV174 發表於 2023-2-1 01:38 | 顯示全部樓層

九巴出盡力去投嘅線
絕大部份本身就係由九巴入紙想開嘅線,最後俾 TD 改完一輪拎去招標

招標線有唔少本身都係巴士公司入紙嘅線
只係好多時俾 TD 改到變咗半殘廢再招標咁解
超級旺場嘅線通常都係好接近九巴原稿,例如 290A
如要討論,請先自貼差餉單一次
12Lane 發表於 2023-2-1 01:41 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-1-31 21:07

如果仲係用番以前新市鎮M線X線接駁市區,或者就可以既。
但而家鐵路已經延伸到咁廣,速度都提升埋,你諗下呢種市區駁車法仲有幾大吸引力?
除非你個轉車網絡密到好似屯轉、大欖、大老山、城隧咁樣,如果唔係巴士更應該sell點到點而非多重轉車,呢方面黎講,而家79X唔見得定位有咩問題,問題永遠都喺客源基礎之上。