hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何厹在招標線中總能找到好線?
開啟左側

[問題] 為何厹在招標線中總能找到好線?

k20031103 發表於 2023-1-30 11:16 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-1-30 11:06
依家講緊運吉劃出黎招個D

運吉都好難做,舊區好多路都飽和,又起唔到新路,新發展區又要返舊區,只可以劃埋啲世界級走線
YY487 發表於 2023-1-30 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-1-30 11:21 | 顯示全部樓層
k20031103 發表於 2023-1-30 11:16
運吉都好難做,舊區好多路都飽和,又起唔到新路,新發展區又要返舊區,只可以劃埋啲世界級走線
...

記得呢度有人講過九巴曾經申請將舊線改往新發展區例如93K 95改去石礦場,但最終俾TD否決
k20031103 發表於 2023-1-30 11:22 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-1-30 11:14
九巴自己都喺條900踩咗伏,其實係匯達中得線多所以感覺中親都係伏
唔好忘記海庭眼中巴士始終只係鐵路輔助 ...

900係東鐵未過海前有得賺,但將來白石角站開埋就等摺埋
啟德我覺得將來唔會差,因為條單軌都無埋,只能靠巴士、小巴,只係唔知屎水捱唔捱到
安達臣九巴真係執到支好簽,唔洗捱好耐就有客
08x200-201 發表於 2023-1-30 11:23 | 顯示全部樓層
k20031103 發表於 2023-1-30 11:16
...

50,55,950給停華都市廣場都唔至於做到一pat屎
ahken 發表於 2023-1-30 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-1-30 10:37
你要想想九公在九龍新界的轉乘網絡密集程度,同埋收視慣性啊;
仲有,凱婷扮公平,給了城巴皇后山反手叫老 ...

又嚟將南模式?唔好啦啩
 樓主| 巴士的膠 發表於 2023-1-30 11:23 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2023-1-30 10:37
屎水有啲獨市線,又未把握做全日線,例如933。

沙田荃灣去東區線做到只係因為基本上冇厹競爭,682系、686、989係屎水獨營、即使揸住張膘都無有效方法可以爭。而條鐵主打嘅月票威力無厹腰咁勁。
ahken 發表於 2023-1-30 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-1-30 10:46
唔應該剩係睇客量去判斷咁膚淺好似 90 97 咁, 好明顯係生人罷死地,
只要唔係蝕到入血, 條線咩情況紅鬼根本 ...

屎水連BBI都唔肯俾,都基本上唔會旨意佢出啲咩幾送一優惠了
k20031103 發表於 2023-1-30 11:27 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-1-30 11:21
記得呢度有人講過九巴曾經申請將舊線改往新發展區例如93K 95改去石礦場,但最終俾TD否決
...

93K 95本身行車時間好長,拉埋上去石礦場對車長,乘客都唔係好事,運吉當然否決

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
tomy2001 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

tommy14D 發表於 2023-1-30 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2023-1-30 11:13
安泰九巴訓身, 本身幾條好似213D 213X 都冇乜轉乘, 比屎水投倒就有得玩吓, 613 應該岩屎水口味
而214果啲轉 ...

但88城巴做出事都似,冇曬轉乘