hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大窩口站巴士站討論
開啟左側

[其他] 大窩口站巴士站討論

AD15113 發表於 2023-1-30 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今晚5點幾鐘等車去葵芳 .。有5部車同一時間埋站,前4部都係東九線同城隧線 第5部係61M 在小巴後面鐵欄位落緊客,呢個時間前面4部車都開始駛走,部61M都開始關門 ,於是我長伸手截車 ,我估佢會駛前少少比我上 (我在32M個排隊位),點知佢直接開走咗😓。

其實想問好耐,嗰個站一直都有唔少客等車去荔景葵芳 ,九巴是否應該研究加返條排隊線比呢班客? 建議加在E31個位前後
EpicHan0119 發表於 2023-1-30 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
厹路線臨近終點飛站乃常態
GK9509@39A 發表於 2023-1-30 21:10 | 顯示全部樓層
巴士飛站一律建議TCU
請讓座予同行啲小孩及長者
tommy14D 發表於 2023-1-30 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層

自己行去上車嘛
dominic023 發表於 2023-1-30 21:43 | 顯示全部樓層

61M 司機本身如果站尾落客,佢地都比較鐘意落完客就扭軚走人搏人見佢唔到。試過我係站截都扮見唔到,就算截到都俾佢地鬧。

少做少錯,但唔做就大獲.
Ricky403 發表於 2023-1-30 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層
喺得鐵欄範圍落客99%唔會駛前畀你上,真係會駛前畀你上嘅就唔會博到喺鐵欄範圍落客
 樓主| AD15113 發表於 2023-1-30 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2023-1-30 21:43
61M 司機本身如果站尾落客,佢地都比較鐘意落完客就扭軚走人搏人見佢唔到。試過我係站截都扮見唔到,就算截 ...

所以九巴應該要正視呢個問題 ,要加返條排隊線比去葵芳荔景啲客
dominic023 發表於 2023-1-30 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
AD15113 發表於 2023-1-30 22:37
所以九巴應該要正視呢個問題 ,要加返條排隊線比去葵芳荔景啲客

唔關有無地線事,係八咪半都一樣咁做
lsc04d11 發表於 2023-1-31 08:42 來自手機 | 顯示全部樓層
加排隊位俾你唔係問題 佢加都應該係57M,61M,265M,269M 但咁唔代表解決到問題 而且你去葵芳唔係荔景 黎架58M67M甚至30你都應該岩駛 根本唔係因為有冇隊排既問題  搭過十數次261X 喺紅橋係有排隊位返掃管笏 但司機係唔停喺嗰個位 你都係要照截同照行去上車嫁啦   觀塘道牛下,休憩處都劃好哂排隊位 但基本上唔係秀茂坪將軍澳線 幾可會停正喺你個排隊位丫? 如果係可視範圍可步行範圍 司機都係想你行過去嫁啦(條隊又唔慌死會長)
arfung 發表於 2023-1-31 11:37 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-1-31 08:42
加排隊位俾你唔係問題 佢加都應該係57M,61M,265M,269M 但咁唔代表解決到問題 而且你去葵芳唔係荔景 黎架58M ...

我覺得真係睇不同司機做法。

68A在愉城/大窩口很多時都有客等車入青衣,如果只懂得在站頭乖乖排隊,有機會司機在後方落客後抽頭走,尤其車龍比較長既時候。
自己試過行去後面示意上車,司機開門後話下次要去番站頭排隊,下不為例。
但也試過在車上目睹站頭有客想上遞定手,但司機後方落客後即抽頭走,結果無得上。
兩個個案都是差2-3個車位才對正站頭。

有時都難搞…真係要隨機應變。