hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 配手動減速器九巴全新 E6M 上荃錦公路試車 ...
開啟左側

配手動減速器九巴全新 E6M 上荃錦公路試車

toby_tl10 發表於 2023-2-9 22:25 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2023-2-9 17:28
市區車就無問題,但呢批車專比 51,
企滿人上落山就要重新計算過。
爬山 M 企位都係寫 3 個,

你減企位,部車咪上重下輕囉,你覺得邊樣易反啲?想部車stable啲,係都拆上層啲凳,你減企位點會有用

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
GK3258 + 1 正解

查看全部評分

To infinity... and beyond
ryulky 發表於 2023-2-9 22:28 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2023-2-9 17:28
市區車就無問題,但呢批車專比 51,
企滿人上落山就要重新計算過。
爬山 M 企位都係寫 3 個,

當年M仔減企位似係唔想太多站立乘客冇緊握扶手o係轉彎時仆親, 上重下輕其實仲易反.
0 去錯方向
ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-10 01:51 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2023-2-9 22:25
你減企位,部車咪上重下輕囉,你覺得邊樣易反啲?想部車stable啲,係都拆上層啲凳,你減企位點會有用 ...

咁個企位又唔一定有人企
咁講全車坐滿但冇人企咪好易反?
劃幾多個企位都好都有機會坐滿唔使企
魔雪巴士頻道 發表於 2023-2-10 03:19 來自手機 | 顯示全部樓層

kingkonghi 發表於 2023-2-9 14:28
特別車行返有特別需求嘅線就夠

如果可以補貼到51平日提供合理服務, 都OK嘅
384047x 發表於 2023-2-10 03:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2023-2-9 14:19
會唔會好似嶼巴3M咁,每架車載客量提升咗,但平均車速就大大降低

冇事架
反正而家51每轉都有預鬆好多時間,大不了假日再加多部
平日直情預2個鐘一轉就車都5駛加
何老闆 發表於 2023-2-10 07:15 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2023-2-9 21:08
應該就唔會啦,本身AAU上斜都唔係快

單計單雙層上落客時間都知差好遠啦
kei_hk 發表於 2023-2-10 10:11 | 顯示全部樓層

ryulky 發表於 2023-2-9 22:28
當年M仔減企位似係唔想太多站立乘客冇緊握扶手o係轉彎時仆親, 上重下輕其實仲易反.
...

我當年聽番來﹐減企位就係因為怕乘客扶唔穩PK﹐幾個企位只係供走盞之用﹐一般都唔會使用。
**印象中﹐那些年報紙仲有投訴版的年代﹐真係有乘客投訴51未企滿人就飛站﹐九巴都係這樣解釋的﹐當然係加埋政府要求啦。

講真﹐51又唔係真係開到好快。以反車的風險﹐荃錦條路亦唔算特別高。

講高危﹐市區都仲有地方更高危/恐怖。
以前﹐41/45 新界方向會用仁風街左轉上佛光街
一出佛光街就因為斜路﹐左高右低﹐成部車會向右則。
部車要向左轉﹐離心力又係向右則。
仲要用雞車﹐上層滿座。
你都咪話唔驚。

而家條路應該大執過﹐視覺上已經無那些年的恐怖。

AVBWU291 發表於 2023-2-10 11:01 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-2-9 22:15
64K果堆E6M感覺都開始殘殘地

64K U 廠堆 E6M 已經成日都同 269M 276 77K 嗰堆車轉(唔係轉掛牌,而係成日出走)

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
toby_tl10 發表於 2023-2-10 12:16 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-10 01:51
咁個企位又唔一定有人企
咁講全車坐滿但冇人企咪好易反?
劃幾多個企位都好都有機會坐滿唔使企 ...

理論上,centre of gravity越高,部車就越易反,所以最易反車係上層坐滿、下層一個人都冇。
實際上,啲車有做傾斜測試㗎嘛,正常駕駛點會反車,只不過有啲人發表謬論,話減企位可以防反車

To infinity... and beyond
AVBWU291 發表於 2023-2-10 12:34 | 顯示全部樓層

根本M仔減企位唔係驚反車,而係大斜路對企位乘客唔安全(當時嚟講)。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論