hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議46延長至葵涌邨/加經葵盛/改經西九龍走廊,2改經海.. ...
開啟左側

建議46延長至葵涌邨/加經葵盛/改經西九龍走廊,2改經海...

YouTime 發表於 2023-2-18 17:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
1.46沿途與多條路線/港鐵重疊,客量一直偏低
2.葵盛/葵涌邨來往西九龍雖有33A/37,但皆未能到達旺角以南

撇回269M縮短

1# 46延長至葵涌邨,不再途經長/荔/深/美,上調車費至7.2
往西九龍站:
1.
葵涌邨總站
2.葵涌邨秋葵樓
3.林護紀念中學
4.葵盛邨盛豐樓

5.葵盛東總站
6.葵聯邨
7.葵盛中總站
8.葵盛邨六座
9.葵青劇院
10.下葵涌分科診所
11.麗瑤邨榮瑤樓
12.麗瑤巴士總站
13.麗瑤邨榮瑤樓
14.
下葵涌分科診所
15.聯接街
16.荔景站
17.祖堯邨商場
18.晨輝學校
19.葵涌醫院
(46原線
弼街至西九龍站)

往葵涌邨:
(46原線
西九龍站至奶路臣街)
8.旺角街市
9.銘基書院
10.葵涌醫院
11.祖堯邨商場
12.荔景站
13.荔景邨日景樓
14.下葵涌分科診所
15.麗瑤邨榮瑤樓
16.麗瑤巴士總站
17.麗瑤邨榮瑤樓
18.下葵涌分科診所
19.葵青劇院
20.葵盛邨六座
21.葵盛中總站(38P落客站)
22.葵盛東商場
23.林護紀念中學
24.葵涌邨夏葵樓
25.葵涌邨秋葵樓
26.葵涌邨總站

為補償油佐往海壇街,建議2號往蘇屋方向改經海壇街
(2號原線尖碼至塘尾道)
10.南昌街
11.桂林街
12.醫局街
(2號原線深水埗公園至蘇屋)

*增設36B/42/42A/45/46與2/2A/18轉乘優惠
2/2A
往蘇屋/美孚轉乘45往麗瑤可扣減首程車資
42/45往順利/九龍城碼頭可免費轉乘36B/42A/46
30往長沙灣轉乘36B/42A往西九龍站可扣減首程車資
36B/42A/46往梨木樹/長亨/
麗瑤免費轉乘2/2A/18往蘇屋/美孚/長沙灣(深旺道)荔枝角道往西九龍乘客可改搭36B/或步行至長沙灣改搭42A

咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
 樓主| YouTime 發表於 2023-2-18 18:44 | 顯示全部樓層
DEL
kmb71k 發表於 2023-2-18 21:25 | 顯示全部樓層
麗瑤冇必要兩線返天水圍

仲有就算46逆走葵盛再特快出旺角
肯定連僅餘既麗瑤同祖堯客都會倒走埋
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| YouTime 發表於 2023-2-18 21:44 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-2-18 21:25
麗瑤冇必要兩線返天水圍

仲有就算46逆走葵盛再特快出旺角

我咁改46係想做葵盛/涌邨,坦白講成個荔景山明顯人口老化,出油佐需求唔大,而且有45保底長深荔,荔景要快嘅一早落地底,要就腳仍然會坐,同埋麗瑤依家出旺角要兜葵盛/涌邨直飛旺角或者依家碌荔景山路加深荔長唔見得會慢好多,假設真係倒哂祖堯+麗瑤客,我會覺得葵盛+葵涌邨絕對可以cover返倒走嘅客有餘,再順手upgrade33A/37旺角客多一蚊
天空之神 發表於 2023-2-18 22:29 | 顯示全部樓層
2 個問題

1. 祖堯上欖隧搭咩車?

2. 點解要 46 兜葵盛,唔係葵盛兜荔景山 ?
.
1181174166 發表於 2023-2-18 22:29 | 顯示全部樓層
直接啲46取消,開辦葵盛至旺角特快線
Tobychow 發表於 2023-2-18 23:05 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| YouTime 發表於 2023-2-18 23:16 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-2-18 22:29
2 個問題

1. 祖堯上欖隧搭咩車?

1.祖堯至欖隧可以用30/45/46轉269M
假設唔接受轉車,269M繼續擺祖堯,撤走往九龍方向祖堯邨商場站,30/45改停荔景邨樂景樓,原站擺46

2.葵盛/涌邨擺頭行順走荔景做特快即係同紅綫打到正一正,逆走做葵盛/涌邨(唔近鐵之餘亦同紅綫相反行),當然荔景做尾站(葵涌醫院出)同紅線對打只少好過依家,但係依家46過左太子差唔多落哂人,到底係紅線搶走哂客定係荔景出油旺無需求,值得深究,我個人認為係後者比較大,即使有出油旺客亦唔會多,其次紅線威力真係太大由其荔景站站位已經COVER左大半個荔景
 樓主| YouTime 發表於 2023-2-18 23:43 | 顯示全部樓層
Tobychow 發表於 2023-2-18 23:05
葵盛葵涌邨葵芳有37x啦喎
同埋點解唔行大窩口上公路而兜返去葵芳?

1.37x開唔開得成都未知,依家有條叫237A但係得一班而且下繁冇,另外油旺同一般工商區(中環/觀塘/荔枝角/北/鰂)好唔同,返/放工時間並唔集中

2.行埋大窩口大的確可以考慮,但係大窩口堆燈再加有時德士古道會塞,所以我第一時間冇諗到行埋,當初我甚至諗過秋葵樓之後轉街坊會出返去

天空之神 發表於 2023-2-19 00:33 | 顯示全部樓層

YouTime 發表於 2023-2-18 23:16
1.祖堯至欖隧可以用30/45/46轉269M
假設唔接受轉車,269M繼續擺祖堯,撤走往九龍方向祖堯邨商場站,30/45改 ...

其實咁樣打劫人地條 46 再縮埋 269M , 祖堯等同無左 2 條線

荔景無需要兜葵盛 , 要開葵盛自己開

同樣打劫葵盛幫葵涌邨開尾站線都夠哂經典
.