hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 952 962 系列重組,加強城巴的競爭力 ...
開啟左側

建議 952 962 系列重組,加強城巴的競爭力

天空之神 發表於 2023-3-2 19:44 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-2-25 08:56
今年城巴RPP選擇躺平
我諗問題已經到無解地步

都未到舉白旗既

屎水坐擁巨量銅鑼灣quota 同埋有總站位
要反擊唔難

不過佢有人都唔會掉落去 9 字頭
反而會滿足左 AB 線先架啦

可見將來睇佢點樣縮就真
當日開 962G 係想搶返中上環返龍門居果班
今年要一次過倒哂落海

業旺路又唔給力搶比 961S 再生仔入去
我唔見得呢間野會想做好 952 962 系
.
KU_7002 發表於 2023-3-3 00:00 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-2 18:53
青公其實都倒左好多去屯轉,掃管笏直情係連城巴都冇得揀。

次次搭 52X 轉車都見到有 5-6 個客去排 960 9 ...

話時話952(屯門方向)轉車站打後一段收視都幾差下,有時下繁見到20個客都無,相信真係倒走左好多客去九巴

樓主| 2076 發表於 2023-3-3 09:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-2 19:44
都未到舉白旗既

屎水坐擁巨量銅鑼灣quota 同埋有總站位

果班 962P 特車,其實應該業旺路開,然後入龍門居總站執完客就好掉頭上皇珠路。(叫 962S )

業旺路搶極都要兜入龍門居掉頭先上得公路,不過就贏有位坐咁。

回程如果善水要搶客,灣銅特快 962G 加時配合 50 / 952 / 962X,都應該留到灣銅客的,至少我會考慮上 962G 去屯轉轉返 952。銅鑼灣返掃管笏客都應該會肯 962G 轉 252 而放棄 961 轉 252。

出城方向就真係無解,我會建議做大新 962G 盡力爭下龍門居同業旺路客算。大兩味方向開 952P 專心搶青公客似乎有贏面過 962P。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-3 09:52 | 顯示全部樓層

KU_7002 發表於 2023-3-3 00:00
話時話952(屯門方向)轉車站打後一段收視都幾差下,有時下繁見到20個客都無,相信真係倒走左好多客去九巴
...

952 下繁時段要應付深井客,開得好密下,所以過左屯轉之後都打散晒啲客,每班得返少少去青公。青公客下繁超唔鐘意塞深井,仲要站站停等部車清 8 成客,轉會九巴機會大,尤其是灣仔金鐘同站位,960 / 961 又有位坐,皇后大道中塞車亦都好惡頂。銅鑼灣就某程度上係焗搭,不過見 961 都應該會肯上。個人習慣係下繁時段見 962X 有位坐都會照上,反正去到屯轉至少追到 2 部 952。

不過呢段路又唔算係白行,至少有啲對價錢唔敏感的九巴轉車客係會上 952,事實上 952 因為少客,去到黃金海岸可以比 61M 快到 10 分鐘。

下繁城巴最應該做,係 962 飛走大欖涌兼開多幾班,咁就真係可以吸到青公同掃管笏客回流城巴。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2023-3-3 09:53 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-3 09:48
果班 962P 特車,其實應該業旺路開,然後入龍門居總站執完客就好掉頭上皇珠路。(叫 962S )

業旺路搶極 ...

學 259S 咪得,龍門區開,轉右龍門路 青雲路 天后路出業旺,上完出公路
.
 樓主| 2076 發表於 2023-3-3 09:54 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-3 09:53
學 259S 咪得,龍門區開,轉右龍門路 青雲路 天后路出業旺,上完出公路

業旺路應該仲係中立區,但青雲路比 961S 插左旗,TD 應該唔批。

業旺路新區,兜埋龍門居先上公路都唔過份。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2023-3-3 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-3 09:52
952 下繁時段要應付深井客,開得好密下,所以過左屯轉之後都打散晒啲客,每班得返少少去青公。青公客下繁 ...

如果根據你咁講,952 應該改去掃管笏做總站

剩返既新舊咖啡灣 黃金海岸 三聖 置樂花園 group 埋做一條線 (叫住 952P 先)

然後成個蝴蝶灣界返出黎 (962P/ X962)

剩返屯官果個站搵 950 全日食左佢

咁剩返既問題係 952/952P/962P 係唔夠銅鑼灣 quota 3 線齊入
952 962P 勉強做到 20 一班,但 952P 範圍連 30 都有難度

咁我會傾向 952P 非繁拆線縮去金鐘再算,繁時可以食返自己quota 同 962 既quota 入到銅鑼灣
.
 樓主| 2076 發表於 2023-3-3 11:12 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-3 10:34
如果根據你咁講,952 應該改去掃管笏做總站

剩返既新舊咖啡灣 黃金海岸 三聖 置樂花園 group 埋做一條線 ...

952 擺掃管笏冇用,因為去到掃管笏,相反出城方向都要私返去置樂。所以 952 繼續直行青公去置樂,掃管笏交比 952P 盡力吸客會好啲。

952 / 962X 2 拆 3 其實只係半全日,冇可能全日都拆,本身 952 / 962X 逆向時段已經係各開 20。950 更加唔想全日,城巴應該會推晒去 50 轉 962X。

至於 2 拆 3 時段,銅鑼灣本身 952 / 962X 分別 12 / 15 分鐘一班,一個鐘 9 個 quota,就肯定夠 3 條線各開 20 入晒去的。至於 952P 唔夠客問題,其實 952P 直入屯轉,配合 50,如果計埋轉車客,肯定夠客開 30,而 20 分鐘都未必唔得。

不過今年 RPP 城巴部署 962G 玩特快,我會傾向出市區 962X / 952 / 952P,用密車吸晒青公客同食晒掃管笏客,龍門路早繁後半放棄。入城方向 962X / 962G / 952,灣銅有 962X / 962G 兩飛去屯轉,其中一飛仲要係特快,配合 50,有利搶返 961 的客。青公推佢地上 962G 轉 952,掃管笏就賭佢地會肯上 962G 轉 252。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2023-3-3 11:33 | 顯示全部樓層
要轉 50 已經輸左,至少有直車 960 先,唔係仲有村巴一齊混戰
950 贏在有能力幫 960 掃哂地下班非膘客
執埋 962X 屯官當做埋市中心基本上唔怕
最好既就係唔入銅鑼灣唔使擔心quota 問題
亦都可以封埋對家 960C P960 尾門

其實同狗鬥,屎係出車海就贏,因為對家根本唔夠數
下繁班班 960 961 要企已經有大量打劫既空間
問題在於連屎水都無心做 962X 係無人幫到佢,想學人地班班爆返新界但係膘,平均票價貴過人邊有人賣賬

至於掃管笏,952P 本身係置樂開所以都唔應該改入去
邊度私去邊好死,多數南廠可以唔使入置樂都得

基本格局係咁,唔到屎水唔將重心轉移返去碼頭同市中心
掃管笏亦只會小修小補,由質 962 入去都估到

962G 我會覺得係試金石,試灣仔銅鑼灣特快客,
其實屎水有哂 962X 數據先會出招試
不過代價係中環客倒哂,又唔知搶唔搶得返村巴客返黎
.
 樓主| 2076 發表於 2023-3-7 12:40 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-3-3 11:33
要轉 50 已經輸左,至少有直車 960 先,唔係仲有村巴一齊混戰
950 贏在有能力幫 960 掃哂地下班非膘客
執埋 ...

屯門客的確唔願企,但 P960 收視差證明佢地都對價錢敏感,城巴冇月票可能真係大影響。950 除了要同九巴月票對打,仲有西鐵月票,呢個對手好難打得贏,所以城巴轉半全日都係試 50 先。950 全日兼兜屯官緊係理想,只係城巴冇誘因拆多一條出來。

城巴注定 962X 唔會有人想企,結果都係有心做 952,逼深井客企,但結果係倒走晒黃金同青山灣堆客,因為佢地都係唔會企位的。

置樂開的車兜掃管笏已經係常態,至少九巴 252X 已經做緊。似乎就仍然賣帳,因為唔駛自轉屯轉兼直出公路其實好吸引。

962G 真係改的話,我會夾時間銅鑼灣排 962G 上屯轉轉 952,始終車程一定最快。至於中環客,仲有 X962 頂住,上環就一向冇人死等 962G 的。至於晚間灣銅對打 961,962G 應該係一個幾好的武器,碼頭返工返灣銅的客,如果收工都有 962G,其實唔會再揀月票。

城巴肯定有數據,962X 我自己觀察都係銅鑼灣客先肯搭去屯碼。
抗議962B重組
還我962全日服務