hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴57M減班 - 驚見30分鐘一班
開啟左側

[路線消息] 九巴57M減班 - 驚見30分鐘一班

PF2802 發表於 2023-2-24 09:38 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-2-24 09:29
你話唔係咪唔係囉
荃灣平價出深水埗呢個係九巴角度嚟講一直都係眼中釘
諗住推客 upgrade 上 30X 234 ...

同意你嘅講法, 連大窩口葵涌道都有人會等
不過搵埋都唔夠蝕先唔做
TR5774
樂仔〞 發表於 2023-2-24 09:39 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2023-2-24 09:36
66M兜唔兜屯門站都冇人搭..不過如果講到山景咁惡, 改66M好過

咁又唔可以咁講
66M 兜新墟年代 , 山景都只係講緊得幾個客肯上車 (留意返屯轉開後 66M 唔係同步改行青雲路)
唔兜新墟後已經有好多人見車上
同埋大興係有好多客因為班次好等咗而回流嘅
WR309 發表於 2023-2-24 09:40 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-2-23 19:12
放心,57M很少收車,基本上新表列班次都係得很少開三十分鐘,做下樣調節一下。

57M搞唔掂最好全日30, 落資源去其他更有用地方
68A重組完不停減, 乘客多唔係代表滿意佢服務, 只係獨市問題,
青衣屯門人, 藍地下路乘客係局住用佢

講到底, $2搭車優惠同月票改變哂整個搭車習慣

樂仔〞 發表於 2023-2-24 09:42 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2023-2-24 09:38
同意你嘅講法, 連大窩口葵涌道都有人會等
不過搵埋都唔夠蝕先唔做

其實一向都係話 59A 加價加返上 $13.4 (而家個價)
非繁劃一半個鐘一班 , 整返葵芳屯門雙向分段 , 班客 upgrade 貴價出荃灣同肯等
結果而家全部收少一截 , 但繁時班次密度同 59M 有得揮 , 九巴自己攞嚟衰 ...
樂仔〞 發表於 2023-2-24 09:43 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2023-2-24 09:40
57M搞唔掂最好全日30, 落資源去其他更有用地方
68A重組完不停減, 乘客多唔係代表滿意佢服務, 只係獨市問 ...

屯轉隨意洗牌都有影響嘅
只係同行嘅 63X 都係爛班次 , 加埋元朗廠 hea 做先搞到 68A 爆炸啫
HG6729 發表於 2023-2-24 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層
以前應該57M 66 同66M 3線趁屯公轉車站去重組合併到得一條線 搭唔搭就自己諗掂佢 相反68A 263M 其實九巴自己重組之後又走數同埋68A唔應該去埋元朗 只係應該洪水橋就算 利用洪水橋一開2 北線大欖荃葵(青) 南線屯公荃葵(青)
GD1570 發表於 2023-2-24 10:54 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2023-2-24 09:36
66M兜唔兜屯門站都冇人搭..不過如果講到山景咁惡, 改66M好過

66M早繁南行可以話係可以坐滿,甚至乎要企人的。
點會無人搭。

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2023-2-24 10:58 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2023-2-24 09:56
以前應該57M 66 同66M 3線趁屯公轉車站去重組合併到得一條線 搭唔搭就自己諗掂佢 相反68A 263M 其實九巴自 ...

其實依家嘅68M應該拉返入朗屏,市區總站不變。
68A就可以縮去洪元路,用A34模式出青山公路往青衣站。
塘坊村及屏山就可以用68X/268X/276P轉68A,或者68X/268X轉68M/69M/265M/269A/269P/269M回贈模式,
其實已經可以解決到68A過長又班次不穩嘅問題。

不過我諗九巴可能想將68A縮去朗邊,然後先拉68M入朗屏。
kmb63x 發表於 2023-2-24 11:13 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-2-24 10:58
其實依家嘅68M應該拉返入朗屏,市區總站不變。
68A就可以縮去洪元路,用A34模式出青山公路往青衣站。
塘坊 ...

見68a係元朗廣場平均每班都有十零廿個落呢班客唔知係邊度上,九巴可能都唔想放棄呢班客
除咗係洪水橋至屏山果段有68x/268x/276p做取締
GD1570 發表於 2023-2-24 11:24 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2023-2-24 11:13
見68a係元朗廣場平均每班都有十零廿個落呢班客唔知係邊度上,九巴可能都唔想放棄呢班客
除咗係洪水橋至屏 ...

搵A36北行停大會堂同新墟街市已經解決問題,仲可以位位收多$1.4添