hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023 - 2024 元朗區巴士路線計劃 RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023 - 2024 元朗區巴士路線計劃 RPP

tony223 發表於 2023-3-1 22:36 | 顯示全部樓層

68A_ 發表於 2023-3-1 00:11
258A可能吧,但258P兜入富泰總站再兜兆康南景峰屯官都快得過268C?

根據小弟平時返工既經驗,可供參考:
68A/X/268X->268C: 大約70-75分鐘到觀塘市中心
258A: 大約80-85分鐘到觀塘泳池
258P: 大約90-95分鐘到觀塘泳池
tony223 發表於 2023-3-1 22:51 | 顯示全部樓層

258P同960A/X太兜,呢3條線無返35-40分鐘都唔使旨意上到公路/屯市返洪水橋。

我其實又唔介意258A同960P拉去屏山,
始終洪水橋加屏山客量唔夠客做到直出係事實。
不過相對行屯門個邊出,行元朗時間上會比較穩定,
所以平時就算洪水橋有特別線出城都會有人落元朗轉車。

而就算真係開到268C/268P/968/968X洪水橋特車,
其實最終都要行返大馬路,所以上公路客量點都唔會差得去邊。

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-1 22:59 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2023-3-1 22:51
258P同960A/X太兜,呢3條線無返35-40分鐘都唔使旨意上到公路/屯市返洪水橋。

洪水橋永遠都係行屯公同欖隧嘅中間點
自己又唔夠客直出,又冇人肯同佢夾線比洪水橋尾站,咁咪是但揀一邊行

其實只要係258A/960P式直去屯門,同元朗大馬路式直去時間上係無乜分別
只係叫做行欖隧叫穩定啲咁解
厹表示咁做乜要比隧道費?
68A_ 發表於 2023-3-1 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層

tony223 發表於 2023-3-1 22:51

洪水橋+屏山養唔起一條嘅話,咁朗邊入伙都可能就係呢幾條拉過去朗邊當交貨,斷估厹都唔會開多幾條線喺洪水橋搶返258AP/960APX生意,洪水橋出城兩條路都有得揀嘅情況下多數都係揀欖隧
12Lane 發表於 2023-3-2 01:58 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-1 22:59
洪水橋永遠都係行屯公同欖隧嘅中間點
自己又唔夠客直出,又冇人肯同佢夾線比洪水橋尾站,咁咪是但揀一邊行 ...

第時欖隧收番,帳面隧道費下降一截。厹應該會更想做欖隧線,票價高一截。
不過而家元朗大馬路都已經唔係咁好行,西鐵站都塞得幾甘。
ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-2 02:32 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-3-2 01:58
第時欖隧收番,帳面隧道費下降一截。厹應該會更想做欖隧線,票價高一截。
不過而家元朗大馬路都已經唔係咁 ...

原有線/原有線改線/拉長就話啫
而家開新分支線都跟里數收最貴,唔跟原主線票價,行欖隧定屯門都係咁貴
PF2802 發表於 2023-3-2 10:00 | 顯示全部樓層

68A_ 發表於 2023-3-1 23:24
洪水橋+屏山養唔起一條嘅話,咁朗邊入伙都可能就係呢幾條拉過去朗邊當交貨,斷估厹都唔會開多幾條線喺洪 ...

到時朗邊好似有巴總, 孖峰嶺路有新路入朗天路,
分分鐘延長68EF當做咗, 最多是但搵兩三條元天線特車解決
而青公一段繼續得68A/68X/268X/276P

btw好有興趣知九公司會唔會用山下路

TR5774
68A_ 發表於 2023-3-2 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2023-3-2 10:00
到時朗邊好似有巴總, 孖峰嶺路有新路入朗天路,
分分鐘延長68EF當做咗, 最多是但搵兩三條元天線特車解決
...

元南啲燈塞起上嚟,去青衣搭68A隨時快過68E
arfung 發表於 2023-3-2 15:08 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2023-3-1 22:36
根據小弟平時返工既經驗,可供參考:
68A/X/268X->268C: 大約70-75分鐘到觀塘市中心
258A: 大約80-85分鐘 ...

請教一下,258A現在只比258P快咁少,原因是30橋慢駛倒塞到紅橋一段往九龍方向的屯公?
shakugan2005 發表於 2023-3-3 07:18 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-3-2 01:58
不過而家元朗大馬路都已經唔係咁 ...

由1988年開始元朗條大馬路已經唔好行