hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023至2024年觀塘區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023至2024年觀塘區巴士路線計劃 (RPP)

castanopsis 發表於 2023-2-24 23:58 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2023-2-24 23:36
就算你唔計早於2019年就開嘅24特班的話,
X6C出現於RPP(2021年頭)同開辦(2021年8月),
都比793早足足一年( ...

我唔認為九龍灣旺角應該用793做
但事實係如果無793,X6C真係唔會開全日
793宜家做緊既嘢同啟德新區無乜關係
九巴想做既,24特一早可以全日做
KU_7002 發表於 2023-2-25 00:02 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-2-24 23:36
就算你唔計早於2019年就開嘅24特班的話,
X6C出現於RPP(2021年頭)同開辦(2021年8月),
都比793早足足一年( ...

當日九巴有心做就一早拉左條24入去啦
至於晚繁西行793真係差到小巴客量咩?至少有時晚繁我係亞皆老街見到793東行唔係小巴客量啊

3ASV174 發表於 2023-2-25 00:03 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-2-24 23:58
793宜家做緊既嘢同啟德新區無乜關 ...

如果所有嘢都係因為 793
點解釋 2017 已經上 RDP 全日做九龍灣旺角嘅 93K?
如要討論,請先自貼差餉單一次
3asv@59x 發表於 2023-2-25 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-24 22:36
咁82D真係計大圍系列
要數梗係數沙田區嘅272K

63R 65K 976 大把例子
2076 發表於 2023-2-25 00:11 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-2-24 23:44
就算唔計 2021 嘅 X6C
九巴 2017 RDP 已經上過 93K 入九龍灣商貿區啦
仲要係批咗但係無做

793 善水諗未開關要開源,計錯數係抵打,但唔做左都做左,九巴有冇必要喺呢塊細餅再分走客? 24 一早可以做但咁多年冇做過。恕我難以認同。
抗議962B重組
還我962全日服務
epsilon 發表於 2023-2-25 00:23 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-2-24 23:58
793宜家做緊既嘢同啟德新區無乜關 ...

Hello? 幫793講說話就唔洗理現實?
咩叫唔係793就唔會開X6C全日?

24特唔全日,以前已經有好多討論講過,
定線有先天缺憾根本日日唔同時間埋站,
喺九商上咗車又唔知塞幾耐先過到九龍灣消防局,
連繁時都吸唔到客,又點會將呢班車全日化?
於是2021就有X6C方案,當時呢度已經有板友討論過,
只要X6C拉線入跑道區,搭埋九商,全日服務係必然,
只係城新一年後借TKO過橋搶先做咗九商全日,
又出埋20A拉入郵碼呢啲垃圾建議,阻住X6C入跑道區。

如果九巴繼續咁被動,下年X6C就連兒童醫院都入唔到,
入咗去兒童醫院先,起碼做埋承昌路一帶地盤工人,
更重要係,保住長遠有資格做九龍灣行動區、
九龍貨倉重建住宅、嘉里危險品倉重建商廈、
祥業街住宅發展班客。呢班客793有冇能力做呀?
如果TD夠膽接納793觀繞落橋後再兜紅盒掉頭,
入祥業街承昌路再掉頭,再出返去埋零碳站出太子道的話,
咁我咪收口囉,否則我會堅持九商應該用X6C去做。

如果單靠九商足以有全日線的話,就算九巴唔做,
城新都應該有資源獨立成線啦,
點解又要借TKO過橋用793去做九商?
正正反映九商要搭多一區先有得做全日,
793就係為咗搶呢個市場而搞出嚟嘅劣幣。
epsilon 發表於 2023-2-25 00:25 | 顯示全部樓層

KU_7002 發表於 2023-2-25 00:02
當日九巴有心做就一早拉左條24入去啦
至於晚繁西行793真係差到小巴客量咩?至少有時晚繁我係亞皆老街見到7 ...

過完九商梗係多過小巴架喎,
但由將工開到九商,燒油行45分鐘連小巴客量都冇,又所為何事呀?

24問題真係講到口都臭,
你係客都想(1)九商直出鬧市、(2)到站時間穩定啦,
偏偏24拉入九商定係開24特車都做唔到1+2。
如果拉咗入去都唔會有九商客肯搭嘅,
拉入去又有咩作用?

KU_7002 發表於 2023-2-25 00:43 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-2-25 00:25
過完九商梗係多過小巴架喎,
但由將工開到九商,燒油行45分鐘連小巴客量都冇,又所為何事呀?

793 個part,我搞錯左方向。但本身796C晚繁西行都唔係好得去邊,新巴扔佢入九龍灣仍都錯唔哂
至於X6C同24,九龍灣去旺角既車程又會差得幾多啊

epsilon 發表於 2023-2-25 00:49 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-2-25 00:43
793 個part,我搞錯左方向。但本身796C晚繁西行都唔係好得去邊,新巴扔佢入九龍灣仍都錯唔哂
至於X6C同24 ...

條條新市鎮出市區線晚繁出城都少客架啦,
順向載人返屋企滿到瀉就夠維生架啦。

如果796C變793都係合理的話,
咁屯元天出油尖旺,全日要經千色店葵涌道都合理?
北區大埔出九龍,全日要經沙田又係合理?
793點講都係劣幣。

24特要塞宏光道九龍灣消防局,再喺宏天同承啟道食燈,
再塞九龍城迴旋處,再塞菜街,出旺角真係慢得好緊要。
X6C經死亡交叉係重口味,但點都唔會慢得過24特,
而且班客心急的話可以油麻地落車轉鐵。
3ASV174 發表於 2023-2-25 00:58 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-2-25 00:11
793 善水諗未開關要開源,計錯數係抵打,但唔做左都做左,九巴有冇必要喺呢塊細餅再分走客? 24 一早可以 ...

運吉本身都會招標一條觀塘碼頭去西九龍既線
如果最終呢條招標線消失,即係話 X6C 只係取代左呢條線,呢個餅根本係運吉指定要再細分
如要討論,請先自貼差餉單一次