hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 英國鐵路集中討論區(1)
開啟左側

[英國] 英國鐵路集中討論區(1)

Fuk19805 發表於 2023-3-5 01:36 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

繼GWR宣布半年內將HST全數退役後,CrossCountry近日作出類似宣布,指HST將在今年年內退役,至於ScotRail就未清楚相關安排

GWR已退役HST Class43機車

已知:43022
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-3-6 21:01 | 顯示全部樓層
根據英國BBC等傳媒報導,英格蘭及威爾斯地區火車票價在2023年3月6日起上調5.9%,北愛爾蘭上調7%,相關加價是2014年以來加幅最大

又貴又冇服務
IG: mhlam307_photospam
AV115 發表於 2023-3-6 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層
HST又退,Class 769又試驗失敗,個市場又冇乜柴油車剩,唔知GWR會唔會爆煲
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-3-7 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層

AV115 發表於 2023-3-6 14:34
HST又退,Class 769又試驗失敗,個市場又冇乜柴油車剩,唔知GWR會唔會爆煲

最多擺80X落去Southwest,始終80X都可以行柴加電,攞IET行Southwest-Cardiff/Bristol/Paddington都算得體,況且TfW將會退150同158,真係唔夠車攞埋嚟用都唔出奇
VL952 發表於 2023-3-11 12:35 | 顯示全部樓層
https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/luton-airport-dart-rail-shuttle-march-opening-b2293662.html

盧頓機場接駁列車 Luton DART 通車,預計月底提升到24小時服務

好多報紙都捉住天價收費£4.9嚟講
而買來往盧頓機場火車飛嘅,票價就會包埋一程Luton DART
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-3-13 01:23 來自手機 | 顯示全部樓層
VL952 發表於 2023-3-11 04:35
https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/luton-airport-dart-rail-shuttle-march-opening-b ...

好似要Luton Express先包Dart票
不過寧願佢起條Luton Airport Branch直接入到去Terminal嗰邊,推住喼轉車真係好過癮咩🤧🤧
仲有做24小時又係唔知做乜,半夜機場宵禁都冇機
TE8311_QTR 發表於 2023-3-13 02:23 | 顯示全部樓層

AV115 發表於 2023-3-6 22:34

GWR唔夠車用個陣咪減班,再唔係就將部分路段改做bus replacement5卡800都可能得嘅,不過非繁忙時間有冇咁大需求就成問題
現時Cardiff Central-Penzance有部份班次已經用緊5卡800 (如果無計錯係2xHST: 1x800),所以HST退晒之後如無意外會轉晒5卡800
真係極品起上嚟cut重複路段都得,例如Cardiff Central - Bristol Parkway比晒Paddington做,Westbury/Portsmouth Habour/Penzance就以Bristol Parkway做終點站,Bristol Parkway到Bristol Temple Meads之間轉各停仲可以cut埋shuttle慳車添
反而唔知佢嚟緊expand network點算,果度應該要起碼5列DMU (應該係150(如果2024仲未退嘅話) / 165/166)

TfW啲197/231陸續投入服務,應該冇乜問題
以前都有睇過話769只屬臨時性質,好似231到嘅時候就會退役

樓主| Fuk19805 發表於 2023-3-13 03:08 來自手機 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2023-3-12 18:23
GWR唔夠車用個陣咪減班,再唔係就將部分路段改做bus replacement5卡800都可能得嘅,不過非繁忙時間有冇咁 ...

講起要DMU嘅話,我諗緊會唔會要TfW啲150,231/756一到就係開始頂走769同150,5月前應該769全退,之後應該開始代150,然後啲150就spare出嚟,應該可以去GWR

不過TFW燒完175之後而家成日派150行Cardiff-Manchester/Holyhead,如果150要臨時做埋Intercity應該都唔夠用㗎啦😗

PS 而家231好似全部輪流投入服務,而769003同007已經走咗,下架好似係002
s3n370 發表於 2023-3-14 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-3-6 13:01
根據英國BBC等傳媒報導,英格蘭及威爾斯地區火車票價在2023年3月6日起上調5.9%,北愛爾蘭上調7%,相關加價 ...

TfL嘅整體票價加幅相若而不平均:
Central London內及完全唔入Central London嘅加得多,高約10%。
換來較多通勤客嘅外圍往返Central London就只加2-3%。

武肺本來就令鐵路搭客大幅下跌,即使全面復常,客量仍遠遠未回復。

武肺前當局想進一步有關整合倫敦嘅鐵路網絡。
而為呢個計劃而做嘅調查顯示,
唔少住火車站隔離、有直車出城嘅居民,情願搭巴士轉tube。

火車票價加得多過tube,再加上tube cut班無火車cut咁多,咁就會令倫敦範圍嘅火車雪上加霜。

呢個整合計劃就算唔泡湯,都會大幅延遲...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Fuk19805 + 1 精闢見解

查看全部評分

樓主| Fuk19805 發表於 2023-3-14 15:54 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-3-13 16:28
TfL嘅整體票價加幅相若而不平均:
Central London內及完全唔入Central London嘅加得多,高約10%。
換來較 ...

TfL未疫情已經喺度嗌蝕,而家不擇手段爭客,睇落都好似冇乜唔妥
不過以我嘅朋友所知,佢哋住喺新Elizabeth東北段一帶,之前淨係得GA,而家Elizabeth Line開咗佢哋都唔再坐GA,因為XR可以直達市中心甚至倫敦西邊一帶,轉返Tube亦都好方便
IG: mhlam307_photospam