hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 英國鐵路集中討論區(1)
開啟左側

[英國] 英國鐵路集中討論區(1)

s3n370 發表於 2023-3-14 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-3-14 07:54
TfL未疫情已經喺度嗌蝕,而家不擇手段爭客,睇落都好似冇乜唔妥
不過以我嘅朋友所知,佢哋住喺新Elizabet ...

正常。
據我提及同一份報告講,London Overground一接收原National Rail (NR)嘅路線,
做番靚準時率同大部分路線開全日每15分一班,D客已經番哂黎之餘,仲有增長。
更何況再密D、快D、直通東中西嘅事頭婆線。

唔知你何故認為TfL“不擇手段”爭客。
壓抑私家車就肯定不遺餘力,但對NR就肯定唔係。

TfL唔係太想食有NR唔搭,走去搭tube嘅客,
反而想佢哋有NR搭NR。
原因係倫敦尤其是南邊嘅NR網絡覆蓋大,
而本身呢堆鐵路使用率唔高(除咗入總站果段之外)。
而Tube己經用得幾盡下,可以加班嘅空間唔大。

乘客有NR唔搭走去搭tube,就令tube爆上加爆。
亦係TfL想整合鐵路服務嘅原由。
咁當然,呢項整合計劃嘅前提係一系列改善工程,包括興建新轉車站,調頭側線,提升信號系統等設施。
令TfL能簡化呢區嘅service pattern,騰出空間加班。

倫敦內嘅NR車費本身貴過同路程嘅tube,
如果NR轉tube就仲喇脷---呢口價係TfL同鐵路公司傾出嚟嘅。
雖然已經收得貴,但NR著重再遠路D嘅通勤客,
估計係車程唔係耐好多,但可以收貴好多。
就有如香港巴士公司點看待市區流水同長途線咁。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Fuk19805 + 5 多謝分享

查看全部評分

sunhoo 發表於 2023-3-15 11:36 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-3-14 22:29
正常。
據我提及同一份報告講,London Overground一接收原National Rail (NR)嘅路線,
做番靚準時率同大 ...

師兄話倫敦內嘅NR車費本身貴過同路程嘅tube,但係我在TFL網站check過,同一OD,拍卡psyg,搭tube同NR係同價噶喔。而且psyg cap同travelcard同時適用於tube同NR。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
s3n370 發表於 2023-3-15 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-3-15 03:36
師兄話倫敦內嘅NR車費本身貴過同路程嘅tube,但係我在TFL網站check過,同一OD,拍卡psyg,搭tube同NR係同 ...

可能你check緊兩者用同一套閘機,分唔到你係搭NR定TfL嘅車程,
或者咁啱係c2c同Greater Anglia,只係少部分票價同TfL睇齊嘅路線。

你試下Wimbledon / Balham / Brixton / West Croydon
去 Victoria / Waterloo / London Bridge
等TfL同NR都搭得,至少一邊係唔同閘機,分得出你係搭緊NR定TfL系嘅車嘅車費先啦。

呢D組合有得揀還好,個站得NR就要俾貴D果個價。
VL952 發表於 2023-3-16 10:44 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-3-15 11:36
師兄話倫敦內嘅NR車費本身貴過同路程嘅tube,但係我在TFL網站check過,同一OD,拍卡psyg,搭tube同NR係同 ...

NR綫唔一定係收NR車費,有啲NR公司同路綫係跟TfL車費,可以參考呢個網:
https://oysterfares.com/information-pages/fares-guide-tables/
sunhoo 發表於 2023-3-16 10:53 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-3-15 19:56
可能你check緊兩者用同一套閘機,分唔到你係搭NR定TfL嘅車程,
或者咁啱係c2c同Greater Anglia,只係少部 ...

的確你D組合係有分別。咁對於乘客來講,點揀routing就複雜左,車程班次同價錢都要考慮。
sunhoo 發表於 2023-3-16 10:59 | 顯示全部樓層
VL952 發表於 2023-3-16 10:44
NR綫唔一定係收NR車費,有啲NR公司同路綫係跟TfL車費,可以參考呢個網:
https://oysterfares.com/inform ...

多謝提供資訊
VL952 發表於 2023-3-16 11:12 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-3-13 01:23
好似要Luton Express先包Dart票
不過寧願佢起條Luton Airport Branch直接入到去Terminal嗰邊,推住喼轉車 ...

研究咗陣似乎所謂嘅車飛包埋,純粹係將Luton Airport Parkway車費加£2.4(而家接駁巴士嘅車費)變成Luton Airport出發/終點,快慢車anytime同off-peak都係咁計(冇去過LTN,唔知係咪同本身火車+接駁巴士收費一樣)
除咗希斯路之外,倫敦啲所謂機場快綫多數咪又係將倫敦去其他城市嘅特快車,喺機場出面停站就包裝做機場快綫
點會咁好死爲咗個廉航機場開條支綫兜入去
VL952 發表於 2023-3-16 11:56 | 顯示全部樓層
少少舊聞
Elizabeth line 公佈 21/5 「正式全面通車」後嘅新時間表
https://content.tfl.gov.uk/elizabeth-line-timetable-may-2023.pdf

主要改動:
Shenfield-Paddington 其中 2tph 延長 Shenfield-Heathrow T5
所有 Abbey Wood-Heathrow 班次用 T4 做總站(4tph)
繁忙時間市中心段 24tph(Abbey Wood 12、Shenfield 12)
非繁忙時間市中心段 16tph(Abbey Wood 8、Shenfield 8)

Shenfield-Heathrow T5 喺西綫 Paddington 同 Heathrow 之間只停 Ealing Broadway、West Ealing、Hayes & Harlington
得 4tph 嘅 Abbey Wood-Heathrow T4 喺西綫各站停車,其他班次各自有唔同停站 pattern
s3n370 發表於 2023-3-16 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層
VL952 發表於 2023-3-16 02:44
https://oysterfares.com/inform ...

佢呢個表都唔啱得哂,例如搭NR轉EL core section,
部分車站都只係按NR scale收,而唔係按NR+TfL咁收。

搵TfL fare finder就最準。

利申:搭過N次
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-3-21 02:44 來自手機 | 顯示全部樓層

少少舊聞:之前負責將 LU D-stock改裝做Class230嘅Vivarail之前破咗產,然後GWR做白武士買起咗間公司,個人估計成批Class230可能食晒,頂上rejected嘅769。不過唔知仲有冇D-stock俾佢哋改,仲要TfW嗰批好似唔係Vivarail財產,得6部230係咪又真係夠GWR玩?