hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 英國鐵路集中討論區(1)
開啟左側

[英國] 英國鐵路集中討論區(1)

JH_LE4612 發表於 2023-3-23 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-3-21 02:44
少少舊聞:之前負責將 LU D-stock改裝做Class230嘅Vivarail之前破咗產,然後GWR做白武士買起咗間公司,個人 ...

印象中TfW嗰堆好似比左另一間公司管。另外GWR唔見得會用太多230,Greenford 每日兩抽都夠做?
A351 發表於 2023-3-23 11:53 | 顯示全部樓層
請問 class 150 153 156 158 159等退咗幾多部?
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-3-24 05:44 | 顯示全部樓層
A351 發表於 2023-3-23 03:53
請問 class 150 153 156 158 159等退咗幾多部?

Sprinter退役潮未真正到,係153有30架左右因為車輛過剩而封存/劏車,另外有幾架150因為事故退役,GWR TfW同Northern嗰啲都仲用緊,GWR同Northern無買新車,應該都有排用,TfW就買咗Class 398,2024年開始投入服務,到時啲Class150/153唔知點處置,之前講過會留少量153行Heart of Wales線,但係而家又講緊話俾197走落去。150唔知會唔會俾GWR,佢好似成日好想整走佢啲165/166 Turdo
IG: mhlam307_photospam
Waiyin12 發表於 2023-3-25 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層

TE8311_QTR 發表於 2023-3-13 02:23
GWR唔夠車用個陣咪減班,再唔係就將部分路段改做bus replacement5卡800都可能得嘅,不過非繁忙時間有冇咁 ...

早幾個月先有 CrossCountry 唔夠車用,將堆重聯 Voyagers 拆返開兩列嚟用,搞到完全唔夠載

GWR 5+5 Class 800 應該可以有樣學樣…
ryanc 發表於 2023-3-26 15:40 | 顯示全部樓層
Derby named as home of Great British Railways HQ

https://www.gov.uk/government/ne ... y5fPvVCH4p1Gwedout4
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-3-27 03:42 來自手機 | 顯示全部樓層
ryanc 發表於 2023-3-26 07:40
Derby named as home of Great British Railways HQ

https://www.gov.uk/government/news/derby-named-as- ...

呢個又係笑話嚟,Derby有咩戰略價值

WCML樞紐就Crewe,ECML就York/Leeds,Cross Country就Birmingham New Street,Derby得嗰幾班XC同EMR又唔係大城市,Birmingham至少都可以去到全英國咁多地方,第日又有HS2加持
s3n370 發表於 2023-3-27 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-3-26 19:42
呢個又係笑話嚟,Derby有咩戰略價值

無戰略價值正正係佢嘅戰略價值。

全世界,包括香港政府,
咁多年來都致力將一般人唔會點直接接觸嘅機構,
擺去D唔太旺嘅區域。
做鐵路呢行要同佢接觸嘅,佢擺邊你都要去。
咁當然又唔可以太山旯旮。
就算做唔到美其名嘅帶動經濟發展,
起碼唔駛同一般人日常需要去嘅公營部門同商業機構迫埋一齊。
正如地鐵同九鐵嘅九龍灣、火炭同錦上路,
政府專做鐵路嘅凱婷(運輸署)、
何文田(路政署)同九龍灣(機電工程署)又好有戰略價值咩。

仲有,武肺令WFH,視像會議變為日常,
個辦公室擺邊嘅重要性,又大不如前。

另一角度睇,呢區嘅鐵路項目,好多唔係縮皮就係取消埋。
從政治角度考慮,唔擺個總部安撫下人心,點都講唔過去下話?

s3n370 發表於 2023-3-27 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
倫敦Overground更名計劃

TfL近日公佈佐2023/24年嘅預算案。
https://board.tfl.gov.uk/documents/s19826/TfL%20Budget%202023-24.pdf
入面預留佐四百萬英鎊,幫倫敦Overground咁多條線改名。
此乃兌現倫敦市長簡世德Sadiq Khan競逐連任嘅政綱。

睇怕都係回復舊日East London Line, North London Line等舊稱...
如果只係包改名,咁四百萬都幾貴。
如果包埋更換全線車站嘅地圖、指示牌,又似乎有D窄

不過,D tube trains入面嘅tube map,好多連Elizabeth Line都未有...
VL952 發表於 2023-3-28 09:04 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-3-16 17:50
佢呢個表都唔啱得哂,例如搭NR轉EL core section,
部分車站都只係按NR scale收,而唔係按NR+TfL咁收。

感謝指正
VL952 發表於 2023-3-28 09:09 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-3-27 19:49
倫敦Overground更名計劃

TfL近日公佈佐2023/24年嘅預算案。

一早應該要幫路綫正名,啲預定同突發停駛,就算鐵路迷都睇到頭都大晒……

btw 份 pdf 提到 DLR 新車 2024 年投入服務,之前睇過 Youtuber 介紹,係一款同而家車型 卡數編組唔同,但長度一樣嘅列車