hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [澳門] 最快年內開通 氹仔連媽閣輕軌試運 ...
開啟左側

[澳門] 最快年內開通 氹仔連媽閣輕軌試運

kei_hk 發表於 2023-4-2 17:05 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2023-4-1 23:13
本島就係太細,搵位起又唔可以影響現有交通都係一大問題。
起得成當然對澳門交通係好大幫助。

要深入本島的核心地區﹐的確難度極高﹐我絕不否認的。
但係以下2條路線﹐難度應該唔高﹐完成後應該可以幫到唔少交通問題。
** 我唔知現時澳門政府想點攪本島的走線 **

地圖黨的提議 :

1. 澳門機場起橋﹐延長現有路線駁通外港碼頭及大橋口岸。
實際走線就要睇番澳門政府想點發展而定﹐但過海去接通這2個重點口岸﹐就係極需要做的事。

2. 媽閣起新線 :
由媽閣去到外港碼頭﹐紅線係大既的走線﹐藍圈係設站位置(可按實際情況再加站)。

我比較好奇各賭場對發財車既取態係點,究竟係想輕軌做埋慳返筆定係覺得發財車係拉客工具不容有失?

如果輕軌真係通外港及大橋口岸﹐我估氹仔的發財車一定比政府施壓減班﹐而各賭場/酒店就自然會順勢鼓勵大家用輕軌。
如果上面我建議本島走線起得成﹐本島的發財車相信都有同樣結果。

但係﹐發財車完全消失﹐我相信機會就比較細。

Man@MFHK 發表於 2023-4-2 18:39 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-4-2 17:05
但係以下2條路線﹐難度應該唔高﹐完成後應該可以幫 ...

機場拉過澳門本島,依家招標緊既東線已經算係,但佢就取易不取難直插新城A區再上拱北口岸,飛起本島碼頭,港珠澳應該係暫時用新城A做住接駁,遲下再好似橫琴線咁額外拉一條線入港珠澳?
以本島目前狀況,第日由媽閣站沿住海皮上青茂口岸再去拱北再屈返落碼頭,然後再跟你條紅線走法應該都OK,但可能全地底會比架空易起囉,但捨唔捨得出咁多錢起全地底又係一個問題
Volvo B8L
kei_hk 發表於 2023-4-2 21:40 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2023-4-2 18:39
機場拉過澳門本島,依家招標緊既東線已經算係,但佢就取易不取難直插新城A區再上拱北口岸,飛起本島碼頭 ...

老實講﹐如果大橋口岸做唔到合理步行距離下可以轉乘輕軌﹐就等同自己廢去一個重要客源﹐對改善路面交通幫助很少。

而本島路線方面﹐我作為一個好少去澳門的香港人﹐討論靠做地圖黨。
我上面劃的路線﹐應該都叫做係最簡單最易做的方案﹐而且亦有一定疏通路面交通的能力。

按你所描述﹐如果澳門政府都有計劃跟我的建議去起﹐只係另一條很長的路線的一部份。
我就寧可佢斬件分2期﹐先起這一部份較易的部份﹐接通外港碼頭/金沙/科學館/美高梅/永利/萄京/新八伯伴/旅遊塔/媽閣。

當中新八伯伴其實好近新馬路﹐只係幾個街口﹐澳門人應該係用得著的。
媽閣及萄京就係巴士轉乘的地方﹐2者都係有很多的巴士可以做到接駁。

真係放長雙眼﹐睇下澳門政府點去落實新一期的輕軌發展。

Man@MFHK 發表於 2023-4-2 23:15 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-4-2 21:40
老實講﹐如果大橋口岸做唔到合理步行距離下可以轉乘輕軌﹐就等同自己廢去一個重要客源﹐對改善路面交通 ...

我同你一樣都係坐係香港既地圖黨,但基於我對澳門有限既記憶同認知,你畫紅線果部份如果要起都難以全架空。孫逸仙大馬路其實都唔係好大,四線雙程中間得個花槽仔,碼頭至葡京一段友誼大馬路係夠闊,但佢咁闊係因為佢係每年大賽車賽道一部份,無可能搞到呢段路面,至多係佢旁邊近海位置起架空,但去到後段夠唔夠位繼續架空或者潛落地底又係一個問題,全地底又涉及成本問題,所以澳門政府可以點係本島起輕軌,我諗到最簡單既方法就係圍住成個本島外圍起高架,但咁就對本島交通無實質幫助淪為大白象觀光鐵路。
Volvo B8L
tkglobe 發表於 2023-4-3 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-4-2 17:05
但係以下2條路線﹐難度應該唔高﹐完成後應該可以幫 ...

你嗰條走線根本上就唔可行,你照輕軌入到葡京新八百伴就根本上唔使諗,除非喺地底,至於港珠澳口岸線,其實到而家都冇計劃,你睇返澳門政府對港珠澳口岸道路嘅設計,就知道佢擺明冇心做,求其起條路俾你入到去就算
kei_hk 發表於 2023-4-3 10:55 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2023-4-3 10:00
你嗰條走線根本上就唔可行,你照輕軌入到葡京新八百伴就根本上唔使諗,除非喺地底,至於港珠澳口岸線,其 ...

以我認知﹐媽閣站已經係地底。

你提及的一段有需要行地底﹐就行地底﹐完全無硬性規定要架空的。
在本島入面﹐難度係好高﹐真係可行路線唔多﹐有可行路線都有一定難度。

樓主| chikng2227 發表於 2023-4-3 15:29 | 顯示全部樓層

據悉澳門政府已經無限期押後大橋口岸線,因為大橋口岸對大部份澳門居民來說無咩急切性。急嘅只係香港班賭徒。

佢地在意的是同大陸連接,因為咁先至係真正大茶飯。所以新城A區連接拱北,仲有橫琴支線可以咁快上馬。
peterson 發表於 2023-4-4 00:50 | 顯示全部樓層
chikng2227 發表於 2023-4-3 15:29
據悉澳門政府已經無限期押後大橋口岸線,因為大橋口岸對大部份澳門居民來說無咩急切性。急嘅只係香港班賭徒 ...

講句實話:澳門政府班高官,主要係交功課

先講個預言:珠海地鐵線做緊3條線6卡車每3分鐘一班果時,澳門本島除東線同媽閣站,都依然唔會有其他輕軌,
而東線好高機會日日都係載空氣但新城A區日日塞到癱瘓,等巴士去新馬路要坐一個鐘

重點:澳門交通策略,係為一人至少一部私家車而服務
作為澳門人,就算你無私家車,有架錢七綿羊仔都係好正常嘅事
至於關閘,每日講緊30萬+出入人次,當中澳門有16萬+外地顧員(即外勞,統稱外顧)
所以發財車作為澳門公共交通嘅核心,應該輕軌摺左都未有可能郁到佢地嘅地位
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
kei_hk 發表於 2023-4-4 16:49 | 顯示全部樓層
chikng2227 發表於 2023-4-3 15:29
據悉澳門政府已經無限期押後大橋口岸線,因為大橋口岸對大部份澳門居民來說無咩急切性。急嘅只係香港班賭徒 ...

新城A區連接拱北﹐這一段又的確係對澳門本土來講係最值得做。

結終新城A區係將會發展﹐輕軌對此區很重要﹐受惠的居民亦高﹐而且會用隧道過海去氹仔機場(可轉乘現有的路線)。

只係希望當完成這條線之時﹐大橋口岸可以有足夠的接駁交通﹐接駁新城A區的車站﹐減輕口岸出市區的巴士需求。
做到足夠的接駁﹐輕軌直達大橋口岸就可以推遲一點才做。

kei_hk 發表於 2023-4-4 16:53 | 顯示全部樓層

peterson 發表於 2023-4-4 00:50
講句實話:澳門政府班高官,主要係交功課

先講個預言:珠海地鐵線做緊3條線6卡車每3分鐘一班果時,澳門本 ...

日後A區發展﹐大家都係先坐輕軌過氹仔活動

兜個大運去媽閣﹐再轉巴士返新馬路一帶﹐隨時快過直接由A區坐車去新馬路

所以﹐我上面提議的路線﹐有機會係下一步的發展。

澳門本島的內部﹐真係唔知有什麼好的走線﹐真係一個死症。